Sesamfrallor

Återigen söndag och dags att baka nya frallor att ta med till frukosten på jobbet, denna gången blev det snabba och enkla sesamfrallor. Jag har en del olika recept liggandes och detta kommer från Lindas bak- & matskola. Jag hade lite ont om tid idag så det blev frallor på varm degvätska denna gången, jag har tänkt testa göra de igen men med kall degvätska för att se om det blir någon skillnad i smak och konsistens.

50 gram jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Sesamfrö

Värm mjölken till 37 ° (fingervarmt). smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Häll i salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen sedan jäsa under bakduk i cirka 45 min (till dubbel storlek).

Dela degen i 20 lika stora bitar, forma dem till runda bullar på ett mjölat bakbord. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck till den lite lätt. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön, låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 ° och grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.




Pastasås med sparris och champinjoner

Jag är inte mycket för att laga vegetarisk mat då jag själv tycker att något saknas om det inte är med kött i en måltid. Ibland får jag lite extra inspiration som idag när jag gjorde en stor sats pastasås med bara färska champinjoner och sparris i, som extra bonus var det både svenska champinjoner och svensk sparris. Receptet hittade jag som så många gånger förr hos Zeina Mourtada och hennes Zeinas Kitchen.

400 gram färsk sparris
400 gram färska champinjoner
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 – 2 msk soja
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
5 dl grädde
2 dl crème fraiche
Cirka 1 dl riven parmesanost

Skär bort knoppen av sparrisen och ställ åt sidan, dela sedan resten av sparrisen i mitten på längden och dela sedan i halvor. Lägg sparrisen och även knoppen i en kastrull med ca 1 tsk salt. Koka upp och låt koka i två min, sila av och skölj av sparrisen i kallt vatten. Låt rinna av i silen medan du förbereder resten av ingredienserna.

Hacka champinjoner, lök och vitlök (jag finhackade löken och kvartade champinjonerna). Hetta upp en torr stekpanna eller gjutjärnsgryta (tillsätt ingen olja eller smör), fräs champinjonerna på hög värme i ca 2 minuter. De kommer att släppa ifrån sig mycket vätska och minska till mer än hälften i volym. Lägg undan champinjonerna åt sidan, i samma stekpanna (tvätta ej ur) lägger du en klick smör och rör runt i pannan så den suger åt sig smakerna från champinjonerna. Tillsätt sedan lite olja och löken, stek löken under omrörning tills den får färg. Tillsätt vitlöken och stek lite till, rör i champinjonerna och stek allting några sekunder. Häll i grädde, crème fraiche, dijonsenap, soja, salt och svartpeppar. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen puttra på medelvärme utan lock i cirka 15-20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, dijonsenap, eller peppar. Vänd i riven parmesan och sparrisen. Låt såsen sjuda i 3 min till.

Servera med pasta och ruccola. Riv gärna mer parmesanost över vid servering. Du kan även vända ner pastan direkt i såsen och servera direkt.