Spagetti ragu bianco

Detta är en köttfärssås utan tomatsås, på italienska blir det då ragu bianco, här är det köttet som tillsammans med de övriga ingredienserna får koka ihop och med en liten touch av dijonsenap blir resultatet magiskt. Receptet kommer även denna gång från Zeina Mourtadas blogg Zeinas kitchen där jag de senaste veckorna hittat mycket inspiration för framtida saker att laga.

500 gram färs
1 gul lök
2 selleristjälkar
2 morötter
200 gram svamp (använd valfri sort eller uteslut, jag tog champinjoner)
4 vitlöksklyftor
2-3 tsk torkad salvia eller oregano
2 tsk dijonsenap
2 dl grädde
2 buljongtärningar eller ca 2 msk fond (använd grönsaksbuljong eller köttbuljong)
2 dl vatten
Parmesan

Hacka lök, selleri och morot i små tärningar, skiva svampen (jag valde att halvera och kvarta svampen). Hetta upp olja, stek lök, selleri och morot tills de mjuknar och får färg. Vänd i svamp och stek lite till, vänd i färs, riven vitlök, salvia eller oregano och stek tills färsen får färg. Tillsätt dijonsenap, buljong, vatten och låt koka upp, låt sedan färsen puttra under lock i ca 20 min.
Tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 10 min.

Toppa med parmesan, blanda och servera med spaghetti, ruccola, basilika eller persilja.




Kycklingschnitzel med svampsås

Planen var att vi skulle ha en lite lättare rätt efter gårdagens festmåltid med grillat, nypotatis, sallad och härlig jordgubbstårta och då föll lotten på kyckling. Jag satt och kollade en stund och hittade rätt snabbt detta recept på kycklingschnitzel vilket så väldigt lockande ut. Receptet kommer återigen från Zeinas kitchen där jag den senaste tiden funnit massvis med inspiration och recept.

Schnitzel:
3 kycklingbröstfiléer
1 dl mjöl
1 ½ dl ströbröd
2 ägg
Svampsås:
250 g champinjoner
1 gul lök
5 dl grädde
1 tsk dijonsenap
3 msk japansk soja eller en bit buljongtärning

Skiva champinjonerna och finhacka lök, stek champinjonerna på hög värme under omrörning i en torr stekpanna. Stek tills champinjonerna har mjuknat och slutat vätska sig, och lägg dem då åt sidan. Hetta upp en klick smör i samma stekpanna och stek lök tills de mjuknar och får lite färg. Blanda ner champinjonerna och resten av ingredienserna och låt såsen puttra i 10–15 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Dela kycklingfiléerna i mitten så det blir 2 tunna filéer, lägg de sedan mellan bakplåtspapper (eller plastfolie) och banka dom tunna. Använd en köttklubba, brödkavel eller undersidan av en liten kastrull när du bankar. Om du köpt tunna kycklingfiléer behöver du inte banka ut dom.
Häll mjöl, ägg (vispa upp lätt) och ströbröd i varsin tallrik. Krydda de tunna kycklingfiléerna med salt och peppar. Vänd varje filé i mjöl, ägg och slutligen i ströbröd.

Hetta upp rikligt med olja och klick smör, stek schnitzlarna på medelvärme i cirka 6 minuter på varje sida. Servera med svampsås och potatis. Mums!




Midsommartårta

Som tradition gör vi alltid en jordgubbstårta till midsommar, antingen en vanlig gräddtårta med jordgubbar eller den himmelska jordgubbstårtan som många gör just till midsommar. I år gjorde jag en kombination med en tårtbotten gjord enligt receptet 3 – lika och spacklade med jordgubbsfyllningen från den himmelska jordgubbstårtan. Är det jordgubbstårta så är det och då blev hela överdelen fylld med färska svenska jordgubbar och lite flaggor som dekoration.

Tårtbotten
Ägg
Socker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Sätt ugnen på 150-175° (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Ta fram tre lika stora glas och utgå alltid från äggen, knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter. Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

Mäter upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag har gått över till att använda större del potatismjöl än vetemjöl, kanske 65 – 70 % potatismjöl och 35 – 30% vetemjöl.

Vispa ägg och socker i en skål, låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge (gärna 7-8 minuter). Blanda i mjölblandningen och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten, rör försiktigt tills allt blir väl blandat.

Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

Smörj en form med smör samt bröa med ströbröd. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över. Bäst blir det att dela tårtbotten om den är riktigt torr eller om den får ligga lite i frysen. En för färsk tårtbotten smular väldigt mycket.

Jordgubbsfyllning
4 dl grädde
175 gram naturell färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 gram jordgubbar + 1 liter till dekoration

Vispa grädden hårt i en bunke, vispa upp färskost med florsocker och tillsätt vaniljsockret. Vänd ner det i grädden och hacka jordgubbarna i små bitar, häll i jordgubbarna och rör om tills allt är jämnt blandat.

Dela tårtbotten i 2 eller 3 delar, sätt en klick med jordgubbsfyllningen (utan jordgubbsbitar) på tårtfatet och placera den botten som var högst upp under gräddningen upp och ner på tårtfatet. Fördela jordgubbsfyllningen mellan tårtdelarna och spackla sedan hela tårta med fyllningen.

Placera valfri mängd jordgubbar på toppen (jag använde nästan 1 liter) och dekorera med flaggor precis innan servering.




Grillad fläskfilé

Ibland får man göra det lätt för sig även på midsommar som det är idag, nypotatis med grillad fläskfilé och bearnaisesås blev väldigt lyckat och uppskattat av hela familjen. När man väl lärt sig hur man tillagar fläskfilé och även annat kött på grillen är det en oslagbar rätt att äta speciellt på sommaren. Med lite förberedelse och planering blir köttet perfekt tillagat och väldigt saftigt och smakrikt. Det man kan tänka på är att den svenska fläskfilén är mycket bättre att använda än de som kommer från andra länder, både för att gynna våra lokala odlare men även för att svenskt kött inte innehåller massa tillsatser som kan förekomma från andra länder. Grilltekniken har jag lärt mig från att se andra grilla och se hur de gör i olika matlagningsprogram, marinaden kommer från Coop.

Fläskfilé

Marinad
2 msk olja
2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk rosmarin
1 ½ msk japansk soja
1 tsk svartpeppar

Börja med marinaden, pressa vitlöken och finhacka rosmarinen, blanda alla ingredienserna och häll de i en plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen, marinera i minst 2 timmar, jag brukar marinera över natten i kylskåpet för att sedan lägga fram köttet någon timme innan det ska grillas fortfarande i påsen med marinad och låta allt komma upp i rumstemperatur.

Tänd grillen och se till att du får två zoner i grillen, en zon där briketterna ligger där värmen blir hög och en zon utan briketter för att tillaga fläskfilén färdigt. När värmen har blivit ordentlig grillas fläskfilén minuter per sida i den varma zonen för att få en bra grillyta. När fläskfilén är stekt runt om placeras den i den andra zonen för att tillagas färdigt. Riktlinjen för en hel fläskfilé är cirka 30 minuter total grilltid, det viktigaste är att kolla innertemperaturen som ska vara 65-70°

Låt köttet vila 10-15 minuter innan servering, gärna under bakplåtspapper så köttsaften inte sipprar ut för mycket. Skär upp fläskfilén i lagom tjocka bitar och servera med valfritt tillbehör.




Skådebröd

Jag har som tradition att baka en dekoration till midsommardukningen, det har varit allt från frallor bakade som en midsommarstång till färgad krans i maräng. I år ville jag testat att göra ett skådebröd som dessutom går att äta. Jag tog hjälp av barnen med att dekorera brödet så de med kan känna sig delaktiga i våra traditioner. Receptet hittade jag på Fredriks fika, brödet blev väldigt gott till maten och barnen gillade att få leka med degen och göra dekorationer. Receptet var på varm degvätska, jag valde att använda kall degvätska istället med lite längre första jäsning.

25 gram jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

1 ägg
Sesamfrön
Vallmofrön

Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna på bunken.
Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°, häll upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda den och dela i två delar. Kavla ut ena delen i valfri form som är 0,5 cm tjock. Lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.
Med den andra halvan gör du dekorationer och lägger på brödet. Då det tar lite tid att dekorera så behöver inte brödet jäsa en andra gång. Pensla hela brödet med uppvispat ägg och strö eventuellt på vallmofrön och sesamfrön om du vill.

Baka mitt i ugnen 18-20 minuter tills brödet har fått en fin färg.




Sesamfrallor

Återigen söndag och dags att baka nya frallor att ta med till frukosten på jobbet, denna gången blev det snabba och enkla sesamfrallor. Jag har en del olika recept liggandes och detta kommer från Lindas bak- & matskola. Jag hade lite ont om tid idag så det blev frallor på varm degvätska denna gången, jag har tänkt testa göra de igen men med kall degvätska för att se om det blir någon skillnad i smak och konsistens.

50 gram jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Sesamfrö

Värm mjölken till 37 ° (fingervarmt). smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Häll i salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen sedan jäsa under bakduk i cirka 45 min (till dubbel storlek).

Dela degen i 20 lika stora bitar, forma dem till runda bullar på ett mjölat bakbord. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck till den lite lätt. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön, låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 ° och grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.