Flädermarmelad med vanilj

Efter varje omgång med fläderblomssaft jag gör blir det alltid en massa rester kvar i forma av citroner och blommor om bara åker i komposten. En kollega på jobbet sa att hon gör marmelad på citronerna och att den blir väldigt frisk och god, jag fick receptet av henne. Hittade det även på nätet och det kommer från Hemmakocken Jonas Jacobsen han kallar den visserligen citron och flädermarmelad och det är utan vaniljstång i den.

Citronerna från flädersaften
2 dl flädersaft
1 dl strösocker
1 vaniljstång

Finhacka de mjuka citronskivorna, eller kör de med en stavmixer (beror på hur stora bitar du vill ha i marmeladen). Lägg i citronerna i en kastrull och tillsätt socker, de uppskurna vaniljstången och fröerna samt 1 dl av flädersaften. Låt koka lugnt i cirka 10 minuter och tillsätt sedan den sista flädersaften.

Koka sedan tills den tjocknat, cirka 10 minuter till, plocka ut vanlijstången och gör marmeladtestet innan marmeladen hälls upp på varma steriliserade burkar.




Jordgubbskaka

En härlig jordgubbskaka med färska jordgubbar som sticks ner i en sockerkaksmet och sedan hyvlas smör över. Resultatet blir en kaka som är knaprig på toppen och utmed kanterna och lite kladdig i mitten som blev väldigt lyckad. Receptet hittade jag på receptfavoriter och det kommer nog lite fler recept på kakor och annat med jordgubbar då vi var på självplock i veckan.

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Cirka 10 jordgubbar, gärna små och fasta
Cirka 40 gram kallt smör

Sätt ugnen på 175°, mät upp ägg och socker i en skål och vispa med fluffigt elvisp två minuter.
Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke, vänd försiktigt ner i äggblandningen. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter och spänn fast kanten, smörj med mjukt smör och bröa med skorpmjöl. Fördela och smeta ut smeten i botten.

Skölj, snoppa och dela jordgubbar i vardera fyra bitar, sprid ut och fördela jordgubbarna jämnt över smeten samt tryck ner dem lite. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.

Sätt gärna formen på ett galler med ett extra bakplåtspapper under om springformen skulle läcka. Grädda jordgubbskakan i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna något. Låt sedan stå och svalna i 10 minuter.