Jordgubbssylt med citron och vanilj

Vi plockar jordgubbar lite då och då under sommaren för att både äta nu men även frysa in och sylta med. Jag har en jordgubbssylt här sedan innan men jag tycker den blev lite för söt i smaken och inte ens barnen gillade den. Jag har en längre tid letat efter något annat recept att testa men med mindre socker vilket visade sig vara svårt. Jag hittade dock detta på Allt om mat med både citronsaft och vaniljstång i som jag bara var tvungen att testa. Lite mer vuxen smak med toner av citron och vanilj, döm av min förvåning när barnen med gillade denna framför köpesylt.

2 liter jordgubbar
1 vaniljstång
2 citroner (saften)
8 dl strösocker

Snoppa jordgubbarna och dela de i mindre bitar, dela vaniljstången och blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt gärna stå framme i rumstemperatur ett par timmar (gärna över natten) tills sockret smält och jordgubbarna har börjat safta sig.
Koka sylten i 30 minuter eller tills den nått 105°, häll över på väl rengjorda värmda burkar och skruva på locket, sylten bör förvaras svalt.




Söndagsgryta

En enkel snabb och god gryta som görs på crème fraiche, grädde, dijonsenap, paprika, dragon, curry och purjolök. Hela familjen gillade den, jag ändrade från fläskfilé till fläskytterfilé men smaken blev härlig även med den ändringen. Till rätten serverades nypotatis och en härligt frisk grönsallad på tomat, gurka, isbergssallad och spenat. Receptet hittade jag på receptfavoriter.se där jag har hittat många intressanta recept att prova framöver.

1 fläskytterfilé
3 msk vetemjöl
3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning eller 3 dl köttbuljong
½ eller 1 liten purjolök
1 röd paprika
1 grön paprika
4 msk Dijonsenap
½ tsk curry
2 krm dragon
2 dl grädde
1 dl kokbar crème fraiche
1 msk mango chutney

Skär köttet i skivor, bryn i omgångar i smör (salta och peppra köttet under tiden). Lägg köttet i en gryta, skölj ur stekpannan med 1 dl vatten och sila över i grytan. Rör ut mjölet i 1 dl vatten (eller köttbuljong). Häll ner i grytan och låt koka på medelvärme.
Skölj och strimla purjolök samt paprikor, fräs purjolök och paprika i smör och häll sedan ner de i grytan. Blanda i dijonsenap, curry, dragon och grädde, häll i det i grytan och låt koka på medelvärme i 10 minuter. Tillsätt crème fraiche till grytan och koka upp så allt blandas. Smaka av med mer curry, mango chutney, salt och svartpeppar efter tycke.