Kycklingpotatisgratäng

Ibland är det skönt att maten sköter sig själv, ibland har man fullt upp och maten ska bara bli färdig med minsta möjliga tidsåtgång. Idag var en sådan dag, vi har haft fullt upp och imorgon ska vi ha kalas x 2 och har inte hunnit med allt inför dessa 2 kalas. Rätten blev ett hopkok av rester och lite av det jag hade köpte hem till helgen och resultatet blev väldigt lyckat, detta kommer att göras igen hos oss.

1 kg fast potatis
1 gul lök
cirka 150 gram riven ost
4 kycklingfiléer
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225°, skiva potatisen i jämntjocka skivor, strimla löken och dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Börja med att steka kycklingen på hög värme så den får bra stekyta, under tiden varvar du potatis, lök och ost i en ugnsfastform. Salta och peppra över och häll sedan på grädden, sist placeras den stekta kycklingen på toppen och allt tillagas i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Känn med en sticka så potatisen är färdig innan servering.




Fläskytterfilégryta

En härlig gryta med fläskytterfilé, champinjoner, lök och paprika som får sjuda på låg värme för att locka fram alla smaker, här med toner av lingonsylt och dijonsenap. Receptet är ett eget hopkok av det jag hittade i lokala butiken och vad vi hade i kylen, till grytan kan valfri potatis serveras. Löken och champinjonerna steks i fettet från köttet och genom att déglacera gjutjärnsgrytan efter köttet och champinjonerna får men med smakerna som satt sig i botten på ett bra sätt.

1 fläskytterfilé på cirka 800 gram
1 gul lök
200 gram champinjoner
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
1 msk fond
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
2 msk lingonsylt

Strimla fläskytterfilén till lagom stora bitar, halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek), finhacka löken och dela paprikan lite grovt. Hetta upp en gjutjärnsgryta med smör och olivolja, stek köttet i omgångar tills allt fått färg. Häll i champinjonerna och låt de steks tills vätskan har försvunnit, häll på löken och stek allt tills löken blir lite genomskinlig. Déglacera grytan med vatten och häll sedan i paprikan och låt den steka med lite innan köttet hälls tillbaka. Häll i fond, matlagningsgrädde, lingonsylt och dijonsenap, koka upp och låt sjuda i 20-25 minuter. Smaka av med salt och peppar, om såsen är för vattning kam du höja värmen de sista minuterna för att reducera lite mer vätska.




Baconlindad kalkonfilé

Jag fick tag i kalkonkött förra veckan, en stor fin bröstfilé som jag gick och funderade länge på vad jag skulle göra med. Kollade lite i mina sparade recept men det var mer med kalkonfärs så jag började leta på internet istället. Efter en stund hittade jag detta recept på ICAs hemsida (fanns med i deras matkasse v. 19 2017), då barnen inte är speciellt förtjusta i dragon valde jag att göra min lök och svampsås att servera till istället. I receptet används bara potatis och morötter, jag valde till rödbetor och kålrot för att få lite mer lyx i rätten.

Cirka 400 gram kalkonbröstfilé
1 förpackning bacon (jag valde vanligt bacon istället för kalkonbacon)

500 gram fast potatis
4 morötter
1 liten kålrot
4 rödbetor

Sätt ugnen på 225°, krydda kalkonfilén med salt och peppar, linda bacon runt och bryn kalkonfilén i smör på medel till hög värme i en stekpanna. Skala rotfrukterna och dela de i lagom stora bitar, häll olja i botten på en långpanna (jag valde en som är 33×23 cm) och häll i rotfrukterna. Häll över lite olivolja och strö över flingsalt, rör runt ordentligt med fingrarna så alla bitar täcks av oljan. Lägg sist på kalkonen och sätt in i ugnen i cirka 30 minuter, kalkonens innertemperatur ska vara 72°

Skär kalkonen i skivor innan den serveras med de ugnsrostade rotfrukterna och valfri sås




Kycklingburgare

Barnen önskade hamburgare i veckan som gick och när jag kollade vad som fanns i frysen var det bara kycklingfärs. Jag har aldrig testat göra kycklingburgare så det fick jag ta och testa, receptet kommer återigen från Zeinas kitchen. Denna gången var jag lat och hade köpta hamburgerbröd, jag brukar ha mina egna i frysen men de har haft en strykande åtgång tyvärr. Resultatet blev väldigt lyckat och barnen åt och blev mätta.

500 g kycklingfärs (eller 4 kycklingfiléer)
1 ½ dl ströbröd
½ dl mjölk
1 tsk dijonsenap
1 ½ tsk lökpulver
3-4 msk finhackad persilja eller 1 msk torkad persilja
2 tsk paprikapulver
Cirka 1 ½ tsk salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar

Om du använder kycklingfilé:
Skär kycklingfiléerna i bitar, släng eventuella senor eller fett i köttet. Lägg i en matberedare och kör några varv tills det blir en finfördelad färs.

Blanda alla ingredienser väl i en bunke, låt stå och svälla i cirka 15 minuter i rumstemperatur.
Hetta upp olja i en stekpanna, fukta händerna lätt och forma bollar av köttet (5-6 stycken blir det). Placera två eller tre bollar i stekpannan (beror på hur stor stekpanna du har), lägg ett bakplåtspapper på bollen och tryck ut den till en hamburgare med en stekspade. De ska inte vara för tjocka, ½ cm räcker gott och väl. Stek på medelvärme cirka 7 minuter på varje sida. Tänk på att inte ha för hög värme, annars blir de färdiga utanpå men fortfarande råa inuti. Det ska inte heller vara för låg värme, medelvärme där de får en fin stekyta.

Servera med hamburgerbröd och valfritt tillbehör.




Pasta på kycklinglår

För att par veckor sedan beställde jag fel sorts kyckling, paketen lades i frysen och jag hade nästan glömt bort de. I går behövde jag göra något snabbt till middag och samtidigt tömma kylskåpet lite, förpackningen med de strimlade kycklinglår tinades upp under natten. Tillsammans med morötter, schalottenlök och crème fraiche blev det en väldigt lyckad pastarätt som hela familjen gillade.

1 förpackning strimlade kycklinglår
3 morötter
1 schalottenlök
2 dl crème fraiche
250 gram färska champinjoner
1 msk fond
Parmesan

Värm en gjutjärnspanna och häll i lite olivolja, fräs de strimlade kycklinglåren på hög värme i omgångar tills allt fått bra färg. Lägg kycklingbitarna i en skål och déglacera gjutjärnsgrytan med 1 dl vatten, häll sedan vattnet över kycklingdelarna.
Sätt tillbaka gjutjärnsgrytan på spisen och lägg i champinjonerna (kvarta eller halvera de om de är för stor) och stek de tills all vätska har försvunnit. Hacka under tiden schalottenlöken och morötterna fint och häll i de när champinjonerna har släppt all sin vätska. När löken börjar bli mjuk och lite genomskinlig häller du tillbaka kycklingen och samtidigt även crème fraiche och fond. Låt koka på medelvärme under tiden som pastan kokar. Smaka av med salt och peppar och servera gärna med grönsallad, lite parmesan och basilika på toppen




Pasta con ragu di pollo

Av alla jordens språk gillar jag italienska mest, allt låter så exotiskt när man hör det på italienska. Här har vi köttfärssås gjord på kycklingfärs (kan även göras på annat kycklingkött) och på italienska låter det helt magiskt. Receptet hittade jag på bloggen godaitalien.se och för mig som gillar italiensk mat är det en guldgruva där jag kommer plocka många recept att prova.

4 portioner pasta av valfri sort
400 gram kycklingfärs (alternativt finskuret kycklingkött)
1 schalottenlök
1 morot
1 selleri
16 körsbärstomater
½ – 1 glas vin (eller motsvarande mängd grönsaksbuljong)
1 lagerblad
Färsk rosmarin, timjan och mejram

Hacka lök, morot och selleri fint, häll rejält med olivolja i en kastrull (alternativt gjutjärnsgryta) och tillsätt lök, morot och selleri. Låt det steka på svag värme i ett par minuter, tillsätt kycklingen och bryn den i pannan i ett par minuter. Häll på det vita vinet och låt alkoholen koka bort, dela tomaterna och tillsätt de i grytan tillsammans med salt, lagerblad och de hackade örterna. Häll på vatten så att alla ingredienser är täckta, täck med lock och koka på medelhög värme i ca 40 minuter.
Mot slutet av tillagningen, ta av locket, höj värmen och låt såsen reducera och tjockna något, rör om ofta.

Servera med valfri pasta och avsluta med att toppa med lite mer hackade färska örter.