Buffébröd

Nu börjar sommaren sjunga på sista versen, skolan har börjat för barnen och jag byter arbetsort till veckan. Under mina två år som jag har jobbat i Kungsbacka har jag nästan varje vecka bakat frallor på söndagen att ha till frukost på jobbet kommande vecka. Det kommer jag att fortsätta med och jag kommer även testa baka mer baguetter som kan användas till frukost. Detta receptet hittade jag hos Madame Edith och då frallor med sesamfrön är min absoluta favorit var jag tvungen att prova dessa med. Jag testade att baka de på kall degvätska och de blev härligt mjuka och välsmakande.

5 dl vatten
1 dl rapsolja
50 gram jäst
1 ägg
1 msk strösocker
3 tsk salt
16-17 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Lös upp jästen i vattnet, arbeta in de övriga ingredienser med saltet sist och knåda degen ordentligt (10-15 minuter). Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord, dela degen i 4 delar och dela varje del i 6 bitar. (jag gillar lite större frallor så jag ändrade antalet frallor). Forma till frallor eller rulla ut små ”korvar” av degbitarna och lägg dem på bakplåtar, låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225° efter 15 minuter

Pensla med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.




Biff teriyaki

Då barnen ville ha tacos och fjärilssoppa i helgen blev det inte så många matlådor att ha redo i kylen inför veckans middagar på jobbet. När jag beställde hem maten till fredagen visste jag detta och la till en förpackning strimlat nötkött som jag började kolla recept efter. På Arlas hemsida hittade jag ett snabbt och bra recept på Biff teriyaki som verkligen såg lockande ut. Jag gjorde en liten ändring och lät rätten småkoka en bra stund efter grädde, soja och teriyakisåsen hälldes i, allt för att få ut lite mer smak i rätten.

400 gram strimlat nötkött (jag hade innanlår)
1 gul lök
2 morötter
250 gram broccoli
¾ dl teriyakisås
2 msk soja (gärna söt)
1 tsk sambal oelek
2 ½ dl mellangrädde (jag hade vanlig vispgrädde i kylen som jag använde istället)

Skala och skiva lök och morötter, dela broccolin i små buketter och strimla de späda stjälkarna. Salta och bryn köttet, lite i taget, i smör i en stor stekpanna (jag valde att använda min gjutjärnsgryta). Ta upp köttet och fräs grönsakerna utan att göra rent grytan emellan.
Lägg tillbaka köttet och häll på teriyakisås, soja, sambal oelek och grädde. Låt allt koka upp och låt det småkoka på låg värme i cirka 30 minuter.

Servera med jasminris och en grön sallad.