Laputa

Jag har aldrig testat att baka bröd där man startar degen med skållning så nu var det dags att testa även detta. Skållning är att man häller kokande vatten på mjölet, eller del av mjölet och sedan ska blandningen svälla ett par timmar innan man gör resten av degen. I detta receptet var den stora delen av mjölet rågsikt och det bakades på torrjäst med lång jästid. Resultatet blev ett väldigt mjukt och välsmakande bröd med härlig skorpa. Receptet hittade jag på Kokaihop.se och det kommer definitivt att bakas fler gånger.

Skållning – dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl rågsikt

Fördeg – dag 2
7 ½ dl rågsikt
1 paket torrjäst
1 msk salt
3 dl vatten

Avslut – dag 2
11 dl rågsikt
1 ½ dl rapsolja
2 dl sirap
9 dl vetemjöl special
3 ½ dl vatten

Skållning – dag 1
Häll rågmjölet i en degbunke tillsammans med eventuell brödkrydda, koka upp vattnet och häll det över rågmjölet i degbunken. Rör samman till en smidig deg, täck över bunken ordentligt och låt skållningen stå i rumstemperatur minst 10 timmar, gärna ett dygn.

Fördeg – Dag 2

Strö ner rågsikt, torrjäst och salt, värm vattnet till cirka 55º, starta assistenten, häll i vattnet och arbeta fördegen i 3-4 minuter. Täck över och låt fördegen jäsa minst 1 timme

Avslut – Dag 2

Tillsätt rågsikt, det mesta av vetemjölet, olja och sirap. Värm vattnet till cirka 50º, starta assistenten och häll i vattnet. Knåda i 7-8 minuter. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, men gör inte degen för hård. Täck över och låt jäsa cirka 1 timme, slå ner degen efter halva tiden.

Dela degen i 6 bitar och rulla dem till trinda bullar, låt vila under bakduk cirka 10 minuter. Forma bullarna till korta limpor och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Smörj mellan limporna med olja, strö över mjöl, täck med bakduk och låt dem jäsa 45 minuter

Sätt ugnen på 250º, sätt in bröden på näst nedersta falsen. Spruta in vatten i ugnen och sänk värmen till 200º efter 5 minuter.

Baka till brödens innertemperatur är 92-93º (ca 45 minuter till)

Ta ut bröden och låt dem svalna på galler




Frallor i långpanna

Ibland bakar jag bröd i brödform, ibland i min gjutjärnsgryta, ibland i kuvertform och ibland i långpanna av något slag. Jag har redan gjort brytbröd i långpanna och nu testar jag ett nytt recept på frallor i långpanna. De ska användas på frukosten under kommande vecka och om jag inte har fel vill barnen nog smaka på de till söndagsfrukosten. Receptet kommer från bloggen Baka med Frida, resultatet blev ordentligt tilltagna frallor som jäst ihop som de ska göra enligt receptet.

50 gram jäst
5 dl rumsvarmt vatten
100 gram rumsvarmt smör
2 msk honung (eller ljus sirap)
14 dl vetemjöl special
½ tsk salt

Lös jästen i vattnet i en bunke och tillsätt de resterande ingredienserna (inte saltet direkt). Arbeta ihop en smidig deg med maskinen, när degen gått ihop häller du i saltet och fortsätter knåda med maskinen ett par minuter till. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 30 (jag gjorde 24 frallor) jämnstora bitar (väg för mer exakta bitar) och rulla varje bit till en tight boll. Lägg alla bollar på en bakpappersklädd plåt, lägg dem ganska tätt så att de jäser ihop. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° och pensla bröden med lätt uppvispat ägg. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter (tills det blivit gyllene på både yta och undersida).

Tag ut och låt svalna innan du bryter det i bitar.




Skinkschnitzel

Lördag och det blev en dag full med regn och rusk, hösten är på antågande redan, som tur var hade jag planerat in en fin middag för dagen. Skinkschnitzel med klyftpotatis och gräddsås, till det serverades lite grönsallad, morötter och inlagd gurka. Jag fick tag i en fin skinkstek som jag skar i lagom tjocka bitar, ibland kan man även hitta paket med delad skinkstek i butiken. Receptet hittade jag på receptfavoriter.se som har en väldigt bra steg för steg förklaring om man känner sig osäker.

500 gram skinkschnitzlar
Cirka 4 msk mjöl
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 ägg
Cirka 2 dl ströbröd

Knäck och vispa ihop äggen i en skål, blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp ströbröd på en tallrik, skär lagom tjocka bitar av skinksteken och banka ut de till schnitzlar med en köttklubba. Banka ut de till den storlek och tjocklek du önskar. Värm en panna med smör och olja, vänd schnitzlarna i först mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet. Stek på medelvärme, köttet ska bli genomstekt men samtidigt får inte paneringen bli vidbränd. Kolla så schnitzeln är färdig genom att skära ett snitt i en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.

Servera med valfri potatis och sås.