Laputa

Jag har aldrig testat att baka bröd där man startar degen med skållning så nu var det dags att testa även detta. Skållning är att man häller kokande vatten på mjölet, eller del av mjölet och sedan ska blandningen svälla ett par timmar innan man gör resten av degen. I detta receptet var den stora delen av mjölet rågsikt och det bakades på torrjäst med lång jästid. Resultatet blev ett väldigt mjukt och välsmakande bröd med härlig skorpa. Receptet hittade jag på Kokaihop.se och det kommer definitivt att bakas fler gånger.

Skållning – dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl rågsikt

Fördeg – dag 2
7 ½ dl rågsikt
1 paket torrjäst
1 msk salt
3 dl vatten

Avslut – dag 2
11 dl rågsikt
1 ½ dl rapsolja
2 dl sirap
9 dl vetemjöl special
3 ½ dl vatten

Skållning – dag 1
Häll rågmjölet i en degbunke tillsammans med eventuell brödkrydda, koka upp vattnet och häll det över rågmjölet i degbunken. Rör samman till en smidig deg, täck över bunken ordentligt och låt skållningen stå i rumstemperatur minst 10 timmar, gärna ett dygn.

Fördeg – Dag 2

Strö ner rågsikt, torrjäst och salt, värm vattnet till cirka 55º, starta assistenten, häll i vattnet och arbeta fördegen i 3-4 minuter. Täck över och låt fördegen jäsa minst 1 timme

Avslut – Dag 2

Tillsätt rågsikt, det mesta av vetemjölet, olja och sirap. Värm vattnet till cirka 50º, starta assistenten och häll i vattnet. Knåda i 7-8 minuter. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs, men gör inte degen för hård. Täck över och låt jäsa cirka 1 timme, slå ner degen efter halva tiden.

Dela degen i 6 bitar och rulla dem till trinda bullar, låt vila under bakduk cirka 10 minuter. Forma bullarna till korta limpor och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Smörj mellan limporna med olja, strö över mjöl, täck med bakduk och låt dem jäsa 45 minuter

Sätt ugnen på 250º, sätt in bröden på näst nedersta falsen. Spruta in vatten i ugnen och sänk värmen till 200º efter 5 minuter.

Baka till brödens innertemperatur är 92-93º (ca 45 minuter till)

Ta ut bröden och låt dem svalna på galler




Frallor i långpanna

Ibland bakar jag bröd i brödform, ibland i min gjutjärnsgryta, ibland i kuvertform och ibland i långpanna av något slag. Jag har redan gjort brytbröd i långpanna och nu testar jag ett nytt recept på frallor i långpanna. De ska användas på frukosten under kommande vecka och om jag inte har fel vill barnen nog smaka på de till söndagsfrukosten. Receptet kommer från bloggen Baka med Frida, resultatet blev ordentligt tilltagna frallor som jäst ihop som de ska göra enligt receptet.

50 gram jäst
5 dl rumsvarmt vatten
100 gram rumsvarmt smör
2 msk honung (eller ljus sirap)
14 dl vetemjöl special
½ tsk salt

Lös jästen i vattnet i en bunke och tillsätt de resterande ingredienserna (inte saltet direkt). Arbeta ihop en smidig deg med maskinen, när degen gått ihop häller du i saltet och fortsätter knåda med maskinen ett par minuter till. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 30 (jag gjorde 24 frallor) jämnstora bitar (väg för mer exakta bitar) och rulla varje bit till en tight boll. Lägg alla bollar på en bakpappersklädd plåt, lägg dem ganska tätt så att de jäser ihop. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° och pensla bröden med lätt uppvispat ägg. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter (tills det blivit gyllene på både yta och undersida).

Tag ut och låt svalna innan du bryter det i bitar.




Skinkschnitzel

Lördag och det blev en dag full med regn och rusk, hösten är på antågande redan, som tur var hade jag planerat in en fin middag för dagen. Skinkschnitzel med klyftpotatis och gräddsås, till det serverades lite grönsallad, morötter och inlagd gurka. Jag fick tag i en fin skinkstek som jag skar i lagom tjocka bitar, ibland kan man även hitta paket med delad skinkstek i butiken. Receptet hittade jag på receptfavoriter.se som har en väldigt bra steg för steg förklaring om man känner sig osäker.

500 gram skinkschnitzlar
Cirka 4 msk mjöl
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 ägg
Cirka 2 dl ströbröd

Knäck och vispa ihop äggen i en skål, blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Häll upp ströbröd på en tallrik, skär lagom tjocka bitar av skinksteken och banka ut de till schnitzlar med en köttklubba. Banka ut de till den storlek och tjocklek du önskar. Värm en panna med smör och olja, vänd schnitzlarna i först mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet. Stek på medelvärme, köttet ska bli genomstekt men samtidigt får inte paneringen bli vidbränd. Kolla så schnitzeln är färdig genom att skära ett snitt i en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.

Servera med valfri potatis och sås.




Buffébröd

Nu börjar sommaren sjunga på sista versen, skolan har börjat för barnen och jag byter arbetsort till veckan. Under mina två år som jag har jobbat i Kungsbacka har jag nästan varje vecka bakat frallor på söndagen att ha till frukost på jobbet kommande vecka. Det kommer jag att fortsätta med och jag kommer även testa baka mer baguetter som kan användas till frukost. Detta receptet hittade jag hos Madame Edith och då frallor med sesamfrön är min absoluta favorit var jag tvungen att prova dessa med. Jag testade att baka de på kall degvätska och de blev härligt mjuka och välsmakande.

5 dl vatten
1 dl rapsolja
50 gram jäst
1 ägg
1 msk strösocker
3 tsk salt
16-17 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Lös upp jästen i vattnet, arbeta in de övriga ingredienser med saltet sist och knåda degen ordentligt (10-15 minuter). Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord, dela degen i 4 delar och dela varje del i 6 bitar. (jag gillar lite större frallor så jag ändrade antalet frallor). Forma till frallor eller rulla ut små ”korvar” av degbitarna och lägg dem på bakplåtar, låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225° efter 15 minuter

Pensla med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.




Biff teriyaki

Då barnen ville ha tacos och fjärilssoppa i helgen blev det inte så många matlådor att ha redo i kylen inför veckans middagar på jobbet. När jag beställde hem maten till fredagen visste jag detta och la till en förpackning strimlat nötkött som jag började kolla recept efter. På Arlas hemsida hittade jag ett snabbt och bra recept på Biff teriyaki som verkligen såg lockande ut. Jag gjorde en liten ändring och lät rätten småkoka en bra stund efter grädde, soja och teriyakisåsen hälldes i, allt för att få ut lite mer smak i rätten.

400 gram strimlat nötkött (jag hade innanlår)
1 gul lök
2 morötter
250 gram broccoli
¾ dl teriyakisås
2 msk soja (gärna söt)
1 tsk sambal oelek
2 ½ dl mellangrädde (jag hade vanlig vispgrädde i kylen som jag använde istället)

Skala och skiva lök och morötter, dela broccolin i små buketter och strimla de späda stjälkarna. Salta och bryn köttet, lite i taget, i smör i en stor stekpanna (jag valde att använda min gjutjärnsgryta). Ta upp köttet och fräs grönsakerna utan att göra rent grytan emellan.
Lägg tillbaka köttet och häll på teriyakisås, soja, sambal oelek och grädde. Låt allt koka upp och låt det småkoka på låg värme i cirka 30 minuter.

Servera med jasminris och en grön sallad.




Budapestlängd

Jag har ett annat recept på Budapestlängd i receptregistret men den görs med smaksättning av marsanpulver, denna är gjord på bara äggvita, hasselnötter, strösocker och potatismjöl. Smaken blev lite mer nötig och kombinationen med vispgrädde och mandariner gifte sig perfekt. Receptet kommer denna gång från recepten.se där Susanne Jarl delar med sig av recept och steg för steg bilder. Jag gjorde 3 ändringar i receptet, jag fick tag i en påse med 200 gram hasselnötter och använde hela påsen, jag använde bara en burk mandarinklyftor och jag spritsade ut botten på en plåt med bakplåtspapper.

6 äggvitor
3 dl strösocker
150 gram hasselnötter (jag använde 200 gram)
¾ dl potatismjöl

4 dl vispgrädde
175 gram mandarinklyftor (1 burk)
25 gram mörk choklad

Sätt ugnen på 175°, separera äggen och häll äggvitan i en torr fettfri skål, vispa till ett fast skum (det ska gå att vända skålen upp och ner utan att skummet ramlar ur). Fortsätt att vispa och tillsätt lite socker i taget tills allt strösocker ör i smeten. Fortsätt att vispa även här tills det går att vända skålen upp och ner utan at marängen rör sig (det ska även bli en topp efter vispen när man tar upp den).
Mixa hasselnötterna fint i en matberedare, blanda i potatismjölet och vänd sedan försiktigt ner och rör allt till en jämn smet.
Fyll en spritspåse med nötmarängsmeten och spritsa ut smala längder som ligger tätt emot varandra på en plåt med bakplåtspapper. Jag använde en tyll på 13 mm och spritsade raka ränder från kortsida till kortsida, jag tycker det är lättare att rulla ihop längden utan att den spricker i nästa del av receptet.

Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills nötmarängsmeten fått fin färg. Låt nötmarängen svalna 1-2 minuter och stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper med hjälp av en plåt. Ta bort bakplåtspappret som nötmarängen bakades på och låt den svalna helt.

Vispa grädden ganska hårt, bred ut grädden på nötmarängen men spara lite vispad grädde i en spritspåse, öppna mandarinburken och låt mandarinerna rinna av lite. Leta upp 7-8 fina mandariner som ska användas till dekorering, resten av mandarinklyftorna läggs på vispgrädden. Rulla ihop budapestlängden med hjälp av bakplåtspappret den ligger på, se till att skarven kommer under längden.
Spritsa med jämna mellanrum på toppen och placera ut de utvalda mandarinklyftorna.
Smält chokladen över vattenbad och skvätt sedan med hjälp av en gaffel ett mönster över budapestlängden. Sätt in den i kylen i minst 15 minuter så chokladen stelnar innan den jan serveras. Skär gärna av kantbitarna så du får en snygg budapestlängd att servera.