Frasiga pannkakor

Efter en eftermiddag på en ny lekplats var barnen ordentligt hungriga när det skulle bli kvällsmat. Så idag fick det bli pannkakor till kvällsmat och då jag inte hade något mineralvatten hemma som jag har i de vanliga pannkakorna fick jag leta fram ett annat recept som jag hittade på Kokaihop. Dessa blev oerhört frasiga och fina, gjutjärnspannan och smöret bidrar med lite extra frasighet. De är lite gula i färgen och det är på grund av att jag gjorde smeten på ägg från min lokala leverantör, inga burhöns där utan frigående som äter gott och producerar underbara ägg.

2 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten (mineralvatten)
25 gram smör
1 nypa salt

Smält smöret, vispa ihop äggen och mjölken, häll i hälften av mjölet och viska rätt hårt för att undvika klumpar. Häll i det kalla vattnet och därefter resterande mjölet, vispa tills klumparna försvunnit. Häll i smöret och saltet och rör om, för att få riktigt goda pannkakor ska smeten vila i 20-30 minuter innan pannkakorna steks.

Stek pannkakorna på medelvärme, häll i ½ – 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du använder.




Fläskytterfilé i lingonsås

En välsmakande rätt med få ingredienser som får koka på medelvärme under relativt lång tid för att smakerna ska bli bäst. Receptet kommer från City gross och där tillagas rätt i ugn, jag ändrade och gjorde den i en gjutjärnsgryta på spisen istället då jag gjorde ugnsrostade rotfrukter i ugnen. Rätten serverades med ugnsrostade potatis, morötter och polkabetor och till det fanns både inlagd gurka och rårörda lingon.

500 gram fläskytterfilé
2 dl vispgrädde
½ dl lingonsylt
2 msk kalvfond
2 krm svartpeppar

I ugn
Sätt ugnen på 200°, skiva köttet tunt och lägg i en ugnsfast form, det ska inte ligga omlott. Vispa samman grädde, lingonsylt, fond och peppar. Häll det på köttet och laga i ugn i cirka 3, minuter.

På spisen
Skär fläskytterfilén i fyrkanter, bryn de i en gjutjärnsgryta tills de får lite färg. Häll på grädde, fond och lingonsylt. Rör om och smaksätt med salt och peppar, sänk värmen och låt grytan småkoka i cirka 30 minuter.




Rårörda lingon

Vi använder en del lingonsylt i vår familj och jag har under en längre tid funderat på att göra egen lingonsylt. Nu fick vi köpt lite färska lingon men tiden att koka sylt fanns inte riktigt så jag testade istället att göra egna rårörda lingon. Smaken blev helt underbar och jag kommer nog använda en del av satsen till att smaksätta mat som jag lagar. Receptet hittade jag efter lite sökning på hebe.se som är en skånsk grossist av frukt & grönt.

1 liter lingon
5 dl strösocker

Rensa lingonen i vattenbad om de inte redan är rensade, skräpet flyter upp till ytan. Låt lingonen rinna av i en sil.
Häll i lingonen i en skål och bland i en del av sockret (ta lite i taget tills sötman är rätt enligt din smak), rör om sakta tills sockret löst sig och lingonen börjar safta sig.

Häll upp i väl rengjord burk och förvara i kylen, jag lät den stå i kylen och dra ett par veckor innan provsmakning.