One pot pasta med kyckling och svamp

Jag gillar att laga all mat direkt i samma form eller gryta, allt blir klart samtidigt och smaken blir helt fantastisk när allt kokas tillsammans. I receptet använder man kycklingfilé men jag gjorde rätten med kycklingfärs istället. Resultatet blev en väldigt krämig och god pastarätt som fick koka ihop i min underbara gjutjärnsgryta. Receptet hittade jag på vinia.se och där fann jag en hel del andra recept som verkar lockande inför framtiden.

750 gram kycklingbröstfiléer eller kycklingfärs
3 msk olivolja
1 gul lök
5 dl skogschampinjoner eller vanliga champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 tsk paprikapulver
9 dl kycklingbuljong
2 ½ dl grädde
500 gram tagliatelle pasta
½ purjolök
2 dl parmesanost

Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull med tjock botten på medelvärme (jag valde min gjutjärnsgryta). Tillsätt kyckling och stek tills att kycklingen är helt genomstekt, lyft ur och lägg kycklingen åt sidan. Under tiden hackas löken fint, purjolöken strimlas, vitlöken hackas fint och svampen kvartas.
Häll i lite olivolja samt lök och purjolök och låt fräsa tills den bli mjuk (cirka 2 minuter). Tillsätt svamp och vitlök samt blanda allt väl. Tillsätt sedan timjan och paprikapulver samt smaka av med salt och peppar.
Tillsätt buljong samt grädden, låt koka upp och tillsätt pastan. Rör regelbundet så att det inte klumpar sig och smaka av delar av pastan så att den tillslut är perfekt al dente. Tillsätt strax innan pastan är klar kycklingen och låt allt blandas samman. Tillsätt parmesan till dess att ni har en krämig sås.

Toppa med lite extra parmesan, basilikablad och servera direkt.




Pasta med kycklingfärs, purjolök och crème fraiche

Söndag och dags att göra mat som lätt kan bli matlådor till jobbet under veckan som kommer. Idag tog jag inspiration från ett recept jag hittade på receptfavoriter men ändrade lite i det. Jag kommer skriva ner båda recepten och hur man gör de två, det är inga stora förändringar men jag vred om receptet lite så det skulle passa vår familj lite bättre. Version 2 nedan är min version av rätten.

Version 1
400 gram pasta
500 gram kycklingfilé
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 purjolök
1 klyfta vitlök
4 krm chiliflakes
2 msk hackad persilja
1 burk crème fraiche, naturell
4 msk pastavatten
½ dl riven parmesan eller grana padano
10 blad hackad färsk basilika

Börja koka pastan enligt paketet, skär kycklingen i bitar (cirka 2×2 cm) och bryn de i 2 msk olivolja i 4-5 minuter i en stekpanna. Salta och peppra.
Dela och skölj samt rensa purjolöken. Strimla den. Skala och hacka vitlöken fint. Skälj och hacka persiljan.
Lägg över den stekta kycklingen i en skål.
Fräs purjolök i 2 msk olivolja någon minut tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och chiliflakes samt fräs någon minut till. Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Tillsätt hacka persilja samt crème fraiche. Låt puttra på låg värme tills pastan är klar.
Riv osten. Häll av pastan och lägg tillbaks i kastrullen. Blanda kyckling med pastan i kastrullen eller panna med höga kanter. Blanda i hälften av den rivna osten.
Smaka av pastan med salt och peppar innan seervering. SErvera resten av den rivna osten till pastan

Version 2
400 gram pasta
500 gram kycklingfärs
1 purjolök
3 klyftor vitlök
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dill
2 dl crème fraiche
1 dl pastavatten
½ dl riven parmesan

Koka pastan lite kortare än den tid som står angivet på paketet, bryn kycklingfärsen i en gjutjärnspanna så den får lite färg. Under tiden hackas vitlöken fint och purjolöken strimlas. När kycklingen fått färg lyfts den ut och purjolöken fräses med lite smör i gjutjärnspannan, när den blivit lite mjuk hälls vitlöken i och någon minut senare hälls kycklingen tillbaka tillsammans med crème fraiche, persilja och dill. Sänk värmen och låt allt koka ihop tills pastan är färdig, Häll över pastavatten och rör i den rivna parmesanosten, häll på pastan och låt allt koka ihop i några minuter så pastan blir färdig och tar smak av resten av rätten. Serveras med lite extra riven parmesan på toppen




Frasiga pannkakor

Efter en eftermiddag på en ny lekplats var barnen ordentligt hungriga när det skulle bli kvällsmat. Så idag fick det bli pannkakor till kvällsmat och då jag inte hade något mineralvatten hemma som jag har i de vanliga pannkakorna fick jag leta fram ett annat recept som jag hittade på Kokaihop. Dessa blev oerhört frasiga och fina, gjutjärnspannan och smöret bidrar med lite extra frasighet. De är lite gula i färgen och det är på grund av att jag gjorde smeten på ägg från min lokala leverantör, inga burhöns där utan frigående som äter gott och producerar underbara ägg.

2 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten (mineralvatten)
25 gram smör
1 nypa salt

Smält smöret, vispa ihop äggen och mjölken, häll i hälften av mjölet och viska rätt hårt för att undvika klumpar. Häll i det kalla vattnet och därefter resterande mjölet, vispa tills klumparna försvunnit. Häll i smöret och saltet och rör om, för att få riktigt goda pannkakor ska smeten vila i 20-30 minuter innan pannkakorna steks.

Stek pannkakorna på medelvärme, häll i ½ – 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du använder.




Fläskytterfilé i lingonsås

En välsmakande rätt med få ingredienser som får koka på medelvärme under relativt lång tid för att smakerna ska bli bäst. Receptet kommer från City gross och där tillagas rätt i ugn, jag ändrade och gjorde den i en gjutjärnsgryta på spisen istället då jag gjorde ugnsrostade rotfrukter i ugnen. Rätten serverades med ugnsrostade potatis, morötter och polkabetor och till det fanns både inlagd gurka och rårörda lingon.

500 gram fläskytterfilé
2 dl vispgrädde
½ dl lingonsylt
2 msk kalvfond
2 krm svartpeppar

I ugn
Sätt ugnen på 200°, skiva köttet tunt och lägg i en ugnsfast form, det ska inte ligga omlott. Vispa samman grädde, lingonsylt, fond och peppar. Häll det på köttet och laga i ugn i cirka 3, minuter.

På spisen
Skär fläskytterfilén i fyrkanter, bryn de i en gjutjärnsgryta tills de får lite färg. Häll på grädde, fond och lingonsylt. Rör om och smaksätt med salt och peppar, sänk värmen och låt grytan småkoka i cirka 30 minuter.




Rårörda lingon

Vi använder en del lingonsylt i vår familj och jag har under en längre tid funderat på att göra egen lingonsylt. Nu fick vi köpt lite färska lingon men tiden att koka sylt fanns inte riktigt så jag testade istället att göra egna rårörda lingon. Smaken blev helt underbar och jag kommer nog använda en del av satsen till att smaksätta mat som jag lagar. Receptet hittade jag efter lite sökning på hebe.se som är en skånsk grossist av frukt & grönt.

1 liter lingon
5 dl strösocker

Rensa lingonen i vattenbad om de inte redan är rensade, skräpet flyter upp till ytan. Låt lingonen rinna av i en sil.
Häll i lingonen i en skål och bland i en del av sockret (ta lite i taget tills sötman är rätt enligt din smak), rör om sakta tills sockret löst sig och lingonen börjar safta sig.

Häll upp i väl rengjord burk och förvara i kylen, jag lät den stå i kylen och dra ett par veckor innan provsmakning.




Bråbergs pastalåda

Söndag och dags att laga lite matlådor att ta med till jobbet i veckan men vad ska man göra. Det blev att kolla vad som fanns i kylskåpet, frysen och skafferiet och försöka komma på en kombination att laga. Resultatet blev en ny gratäng med pasta, ostsås, bacon och köttfärs. Smaken sätts med cheddarost, grädde, sweet chilisås och paprika. För att inte få en för torr gratäng med osten på toppen valde jag att röra ner osten i den varma grädden så den smälte till en smakrik ostsås.

7 dl valfri pasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 paket bacon
500 gram köttfärs
1 msk fond
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
150 gram riven ost (cheddar eller annan lite smakrik ost)
2 msk sweet chilisås

Sätt ugnen på 225°, koka pastan ett par minuter mindre än vad det står på paketet, hacka lök och vitlök, strimla paprikan och skiva upp baconet.
Stek bacon i en stekpanna på medelhög värme, efter ett par minuter hälls lök, vitlök och paprika i. När löken börjar bli mjuk och lite genomskinlig lyfts bacon, paprika, lök och vitlök ut och läggs tills sidan. Stek köttfärsen på samma temperatur i baconfettet, när köttfärsen fått färg hälls bacon, paprika, lök och vitlök tillbaka tillsamman med lite vatten från pastan och fonden. Låt köttfärsen koka ihop på medelhög värme samtidigt som du kokar ihop crème fraiche, grädde och buljongtärning i en kastrull. Blanda pasta och köttfärsen i en ugnsfast form, häll i osten i grädden och rör tills den smält in i såsen, häll över såsen och fördela den över köttfärsblandningen.

Gratinera i 20-25 minuter eller tills rätten får en gyllengul yta.