Pepparkaksmuffins med chokladbitar

Barnen ville vara med och baka idag och det skulle absolut vara chokladmuffins, jag vill gärna att de hjälper till och lär sig baka så det blev att tillsammans med barnen leta upp ett passande recept. Då båda döttrarna gillar pepparkaka tänkte jag att jag skulle hitta recept på pepparkaksmuffins med chokladbitar men det var inte lätt att hitta det. Barnen fastnade för ett recept och jag la helt enkelt till pepparkakskrydda i smeten för att få till det jag sökte. Grundreceptet kommer från Tasteline och är upplagt av Fridah Johansson, jag ändrade lite mer i receptet och ökade på chokladen till 150 gram då det var det som fanns i påsen med chokladknappar som jag använde.

150 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
½ tsk salt
1 dl mjölk
150 gram chokladknappar

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret och ställ åt sidan, låt svalna lite. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke, blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Tillsätt mjölk, smält smör och ägg- och sockerblandningen och blanda ihop till en smet. Hacka chokladen och blanda ned i smeten, fördela smeten i muffinsformar, fyll dem ca ⅔ delar.

Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.




Kyckling chop suey

Detta är en rätt jag har funderat på att testa en längre tid men det har alltid blivit något annat som har gjorts istället. Men idag hade jag sett till att alla ingredienser fanns hemma till denna underbara rätt, enligt de uppgifter jag har är denna rätt en variant av en rätt från Kina. Detta skulle vara en rätt där diverse rester wokades ihop och serverades, lite likt vår pytt i panna, när den togs upp i västvärlden fick den namnet chop suey. Receptet jag använde idag haft sparat ett tag och jag hittade det på Matinspo, valet av detta receptet framför de andra jag hittade var att detta görs inte med en fryspåse wokgrönsaker utan här kan man lägga till mer ingredienser och gör rätten lite mer efter eget sinne.

500 gram kycklingfilé (bröst- eller lårfilé fungerar lika bra)
1 ½ msk majsstärkelse
1 msk ljus risvinäger

Sås
1 dl kycklingbuljong
1 msk kinesisk soja
2 msk farinsocker
1 msk majsstärkelse
3 msk Oystersås
½ tsk risvinäger
1 msk rapsolja

Grönsaker
2 morötter
1 gul lök
1 broccoli
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
2 paprikor (gärna olika färg)
3 vitlöksklyftor

Tärna kycklingen och blanda den med risvinäger, lite salt och majstärklse. Ställ åt sidan och blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en skål. Strimla och hacka alla grönsaker så att du har allting redo.
Stek kycklligen gyllene i olja och lägg sedan över på ett fat.
Stek sedan lök och morot i 1-2 minuter tills löken fått lite färg. Vänd i resten av grönsakerna och pressa i vitlök. Woka i tills grönsakerna mjuknat något. Vänd sedan i såsen och kycklingen och låt allt woka ihop sig. Smaka av med salt och servera med jasminris eller nudlar