Rotfrukt och köttfärsgratäng

Söndag kväll och man inser att det finns för få matlådor till veckans middagar, samtidigt finns det köttfärs att ta hand om och gott om morötter, potatis och lök. I kylskåpet fanns även en slatt vispgrädde så det fick bli att slänga ihop en gratäng för att rädda situationen. Det känns extra bra när man kan använda rester från kylskåpet för att komplettera matlådorna till jobbet, denna gratäng är baserade på den krämiga potatisgratäng jag gjorde för ett tag sedan, enkel, bara basvaror och massvis med smak som resultat. Potatisen och morötterna ska tillsammans väga 800-900 gram tillsammans för att det ska bli en bra gratäng.

5 fasta potatis
4 – 5 morötter
1 gul lök
400 gram köttfärs
1 msk paprikapulver
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225°, stek köttfärsen och krydda den med paprikapulver. Skiva under tiden potatis och morötter (gärna med en mandolin) och skiva löken tunt. Lägg i potatis, morötter och lök så halva den ugnsfasta formen är fylld, häll på köttfärsen och toppa med mer morötter och potatis. Salta och peppra ordentligt och häll sedan över grädden.

Tillaga gratängen mitt i ugnen i 40-45 minuter, prova med en provsticka så potatisen är färdig.




Krämig pasta med kyckling, svamp och broccoli

Söndag och lite enklare mat idag, jag som älskar pasta gör gärna en pastarätt då det mättar och maten blir lika god när man värmer den på jobbet under kommande arbetsveckan. Denna rätt är egentligen för strimlad kycklinglårfilé men då jag fick tag i billig kycklingfärs testade jag rätten på det istället, resultatet blev en väldigt god och krämig pasta som hela familjen gillade. Receptet kommer denna gång från Arla, man skulle använda deras syrade grädde i såsen men jag valde vanlig vispgrädde istället. Vet inte om det blev någon skillnad, smaken blev välbalanserad och fin med vispgrädde åtminstone.

450 gram kycklinglårfilé (jag valde 500 gram kycklingfärs istället)
300 gram pasta
200 gram kantareller eller annan svamp
250 gram broccoli
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
3 dl syrad grädde (jag använde vanlig vispgrädde istället)
½ dl hackad färsk timjan

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, rensa och dela svampen i mindre bitar, dela broccolin i buketter och strimla kycklingen. Fräs kycklingen cirka 3 minuter i en stekpanna, tillsätt svamp och stek ytterligare cirka 2 minuter. Tillsätt broccoli, vitlök och senap. Salta och peppra. Häll på syrad grädde och låt sjuda cirka 3 minuter, vänd ner pastan i stekpannan och smaka eventuellt av med lite salt och peppar. Strö över timjan och servera genast.




Köttfärsgulasch med potatis

En lättlagad värmande gulasch är verkligen en perfekt rätt att laga under hösten när det är kallt ute, förr gjorde jag mer gulaschsoppa men nu ville jag testa att göra en matig gryta istället. Receptet kommer från ICA och det är ett recept från deras matkassa v. 21 2011. Till grytan serverades baguette att doppa i såsen och som hjälp att äta med, mycket uppskattat av barnen, nästa gång kommer jag nog att ta fram lite gräddfil eller rör upp lite crème fraiche att toppa grytan med. Hela familjen åt sig märr och det blev även ett par matlådor till oss föräldrar till veckans, helt perfekt.

1 gul lök
800 g potatisar
2 röda paprikor (jag valde tre mindre paprikor i olika färger)
500 g nötfärs
5 dl kött- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
1 msk paprikapulver

Skala lök och potatis, dela och kärna ur paprikorna, hacka löken, skär potatisen och paprikorna i tärningar. Fräs alla grönsaker och köttfärsen i oljan i en gryta. Tillsätt buljong, krossade tomater och kryddor. Låt koka tills potatisen är mjuk.
Smaksätt med salt och peppar.

Servera med ett gott mjukt bröd att suga upp såsen med.




Hildas saffransdeg

Julen börjar närma sig och med stormsteg och helgerna framöver kommer jag att baka en del gamla beprövade recept men även testa en del nya, detta är ett av de nya recepten. Jag hittade det nyligen och det kommer från Hilda Kirkhoff som vann Hela Sverige bakar 2020, det finns med i hennes bok Kaklycka med Hilda. Degen görs dag 1 och får jäsa i kylskåpet över natten för att bakas ut dag 2, jag tyckte degen blev lite kladdig så det blev en plåt med lussekatter och två med släta bullar istället. Jag valde att väga mjölet och vet inte om det hade varit mer gynnsamt att kör mer på fri hand med hur mycket mjöl som skulle vara i degen.

2 påsar saffran
200 gram smör
5 dl kall mjölk
1 dl kall vispgrädde
1 paket jäst
1 ägg
1 ½ dl strösocker
14 dl vetemjöl (jag valde Manitoba cream från Ramlösa kvarn, annars fungerar vetemjöl special bra)

1 ägg
Russin
Pärlsocker

Dag 1
Blanda saffran med 1 msk strösocker och 2 tsk ljus rom eller vodka i en liten skål och låt stå minst 1 timme (gärna längre)
Smält smöret och låt det svalna.
Häll upp smör, mjölk, grädde, socker och saffransblandningen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt ägg och ⅔ av mjölet, arbeta ihop till en deg med maskin, tillsätt resten av mjölet lite i taget och fortsätt arbeta degen på medelhastighet i 10-15 minuter.
Täck skålen med folie, ställ bunken i kylskåpet och låt degen jäsa över natten.

Dag 2
Ta ut degen och håll ut den på en köksbänk eller på ett bakbord, arbeta inte in mer mjöl utan mjöla hellre händerna istället. Forma degen till lussekatter (eller något annat) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Värm under tiden till 200° (varmlufts), vill du ha russin i lussekatterna ska de läggas i blöt 10 minuter innan gräddning.

Vispa ihop ägg med lite salt, pensla lussekatterna och stoppa i russin, grädda mitt i ugnen tills lussekatterna blivit gyllene 8-10 minuter. Låt de kallna på galler under bakduk.3

Större delen av degen bakade jag ut som släta bullar med pärlsocker på.



Pepparkaksmuffins med chokladbitar

Barnen ville vara med och baka idag och det skulle absolut vara chokladmuffins, jag vill gärna att de hjälper till och lär sig baka så det blev att tillsammans med barnen leta upp ett passande recept. Då båda döttrarna gillar pepparkaka tänkte jag att jag skulle hitta recept på pepparkaksmuffins med chokladbitar men det var inte lätt att hitta det. Barnen fastnade för ett recept och jag la helt enkelt till pepparkakskrydda i smeten för att få till det jag sökte. Grundreceptet kommer från Tasteline och är upplagt av Fridah Johansson, jag ändrade lite mer i receptet och ökade på chokladen till 150 gram då det var det som fanns i påsen med chokladknappar som jag använde.

150 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda
½ tsk salt
1 dl mjölk
150 gram chokladknappar

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret och ställ åt sidan, låt svalna lite. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke, blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Tillsätt mjölk, smält smör och ägg- och sockerblandningen och blanda ihop till en smet. Hacka chokladen och blanda ned i smeten, fördela smeten i muffinsformar, fyll dem ca ⅔ delar.

Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.




Kyckling chop suey

Detta är en rätt jag har funderat på att testa en längre tid men det har alltid blivit något annat som har gjorts istället. Men idag hade jag sett till att alla ingredienser fanns hemma till denna underbara rätt, enligt de uppgifter jag har är denna rätt en variant av en rätt från Kina. Detta skulle vara en rätt där diverse rester wokades ihop och serverades, lite likt vår pytt i panna, när den togs upp i västvärlden fick den namnet chop suey. Receptet jag använde idag haft sparat ett tag och jag hittade det på Matinspo, valet av detta receptet framför de andra jag hittade var att detta görs inte med en fryspåse wokgrönsaker utan här kan man lägga till mer ingredienser och gör rätten lite mer efter eget sinne.

500 gram kycklingfilé (bröst- eller lårfilé fungerar lika bra)
1 ½ msk majsstärkelse
1 msk ljus risvinäger

Sås
1 dl kycklingbuljong
1 msk kinesisk soja
2 msk farinsocker
1 msk majsstärkelse
3 msk Oystersås
½ tsk risvinäger
1 msk rapsolja

Grönsaker
2 morötter
1 gul lök
1 broccoli
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
2 paprikor (gärna olika färg)
3 vitlöksklyftor

Tärna kycklingen och blanda den med risvinäger, lite salt och majstärklse. Ställ åt sidan och blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en skål. Strimla och hacka alla grönsaker så att du har allting redo.
Stek kycklligen gyllene i olja och lägg sedan över på ett fat.
Stek sedan lök och morot i 1-2 minuter tills löken fått lite färg. Vänd i resten av grönsakerna och pressa i vitlök. Woka i tills grönsakerna mjuknat något. Vänd sedan i såsen och kycklingen och låt allt woka ihop sig. Smaka av med salt och servera med jasminris eller nudlar