Tunnbrödssnittar med räkor

Här är den andra smaksättningen till förrätten vi hade till nyår, smaksatt med räkor, purjolök och senap blir det en lite mer mogen version. Receptet kommer från Polarbröd och passade perfekt till nyår men jag tror denna kommer att göras fler gånger. Att ha med snittar till stranden på sommaren eller när man är på någon annan utflykt är både lätt och smidigt. Barnen gillar det med och då blir det ju en bra sak att ha med i picknickkorgen. På bilden Polarbröd visar har de toppat med lite löjrom, jag hade ingen hemma men det hade nog fört upp smaken ytterligare en nivå med sältan från romen.

2 skivor tunnbröd
3 dl Räkor, skalade
2 dl Crème fraiche
½ Purjolök
1 tsk Skånsk senap
1 msk Dill
Salt och peppar

Skiva purjolöken och finhacka dillen, blanda alla ingredienser till röran och smaka av med salt och peppar. Crème fraiche kan bli lite rinnig om man rör allt för häftigt, för att få röran lite mer fast kan man vispa crème fraichen innan man blandar den med de övriga ingredienserna.
BRed ut röran på tunnbröden, rulla ihop de och låt de stelna lite i kylen innan de skärs i fina snittar och serveras.




Tunnbrödssnittar med skinka och ananas

Förrätt är inget jag brukar göra men ibland är tanken att det ska vara lite extra lyxigt, nu på nyår blev det två olika sorters tunnbrödssnittar som förrätt till den 3-rättersmiddag jag presenterade. Dessa tunnbrödsrullar hittade jag på bloggen Therese mat & bak och i kombination med den andra smaksättningen fick vi en förrätt som passade hela familjen. Här är det snälla smaker som lyfts med lite dill, allt för att få en bra smak och en förrätt att äta med fingrarna och kunna konversera samtidigt. Jag hade ingen persilja utan valde att bara ha i dill vilket gav en riktigt fin smak till förrätten

2 mjuka tunnbröd
1 dl crème fraiche
75 gram skivad skinka (jag använde den som vi har som pålägg)
1 burk krossad ananas
Salt
Peppar
Persilja/Dill

Skär skinkan i strimlor och låt den krossade ananasen rinna av så den inte är så blöt (hjälp gärna till att pressa ur saften).
Blanda skinkan och ananasen med crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på dom två tunnbröden och rulla ihop dom, plasta in rullarna och lägg in dom i kylen tills dom ska serveras.

Skär upp snittarna i bitar, 10 st per rulle.
Garnera med lite persilja.




Godaste fläskfilégrytan

Enligt Åse Falkman Fredrikson som driver bloggen 56 kilo kallas den även ”The fläskfilégryta”, det lät allt för gott för att inte testa och varför inte testa det när det är nyår? Jag brukar försöka laga lite lyxigare mat till nyår, alltid tre-rätters och alltid med svenska råvaror. Hela familjen älskade rätten och det blev en bra sats över till kommande luncher på jobbet, en perfekt middag i mitt tycke. Receptet kommer som sagt från bloggen 56 kilo en blogg jag har hittat en hel del andra recept på med genom åren. Det är inte jättemycket ingredienser men de som är med kompletterar varandra på ett underbart sätt och får fläskfilé att lyfta lite extra.

800 gram fläskfilé
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
250 gram färska champinjoner
1 röd paprika
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
2 dl riven lagrad, smakrik ost

Putsa och skiva köttet, stek i omgångar i smör. Hacka under tiden lök, vitlök, champinjoner och paprika och fräs sedan i samma stekpanna (jag valde att göra rätten i min gjutjärnsgryta). Lägg tillbaka kött och rör ner grädde, crème fraiche och smaksättningar.
Låt allt småputtra i cirka 10 minuter. Smaka av och dra bort från pannan, rör ner osten.
Servera med valfritt tillbehör.




Ugnsbakade potatis med panko- och parmesantäcke

Detta recept hittade jag i mitt flöde på Instagram för ett tag sedan och jag tänkte direkt att det skulle passa perfekt att göra på nyårsafton. Jag brukar göra lite finare middag på nyår och försöker variera så det inte blir klyftpotatis eller hasselbackspotatis varje nyår. Här ugnsbakar man potatisen med kryddor blandat med panko och parmesan till något som smakar helt underbart. Jag använde paprikapulver, lite vitlök och oregano men jag tänker att man kan nog välja de kryddor man själv gillar eller som passar bra till den rätt potatisen ska ätas med. Receptet kommer från Helan Shabani och detta kommer jag att göra fler gånger.

600 gram potatis
100 gram smör
50 gram parmesan
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl panko

Kryddor
½ tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
Chiliflakes
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°, smält smöret och dela potatisen. I skärytan skåras ett mönster för att kryddor och panko ska kunna krypa in där. Häll det smälta smöret i en ugnsfast form, häll på parmesan, panko och de kryddor du har valt och blanda allt så hela ytan täcks. Placera potatisen med den skurna ytan neråt och häll över lite olivolja, pensla det över potatisen och häll på lite extra panko och parmesan. I filmen använder hon färdig riven parmesan, jag valde att riva egen parmesan.

Grädda potatisen mitt i ugnen i 30 minuter, kolla med en provsticka så de är färdiga innan de serveras.