Släta bullar med kardemumma

Snart börjar det närma sig fettisdagen och semlor har funnits att köpa i butikerna nästan hela januari. Vi har ett bageri som vi ofta köper semlor från då de är helt underbart goda där men jag brukar även göra egna här hemma. Hittills har jag gjort de släta bullarna efter ett recept jag hittat i en bakbok från IKEA men jag ville testa lite nytt i år, något med lite mer smak och som samtidigt blir riktigt fluffiga och fina. Jag följer Brinken bakar (fascineras av hennes spritsning av grädde och topping) och där i bloggen hittade jag detta recept på lite mindre jäst, fördeg och lång jästid. Resultatet blev lagom stora runda fina släta bullar som ska provsmakas till fettisdagen, doften här hemma är underbar efter all den kardemumma som är i degen.

Fördeg
200 gram rumsvarm mjölk
260 gram vetemjöl special
25 gram jäst

Tillsätt sen:
180 gram vetemjöl special
55 gram ägg (cirka 1 ägg)
3 gram salt
4 tsk nymald kardemumma
100 gram rumstempererat smör
90 gram socker

Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig. Låt degen vila i 30 minuter, antingen i bunken eller på bakbordet. 
Dela degen i 15-20 delar, ca 45-50 gram styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar. Lägg gärna en fuktig handduk över så att ytan på bullarna inte torkar ut. 

Sätt ugnen på 210 ° varmluft (220 ° vanlig ugn). När ugnen är varm, sätt in plåten och sänk temperaturen till 180 ° (200 °). Baka i cirka 8 minuter tills bullarna fått fin färg. Om du vill kan du direkt när du tagit ut dem pensla dem med ägg uppvispat med en nypa salt och en skvätt vatten. 

Låt bullarna svalna.




Kasslerlåda

Jag fick för ett par veckor sedan tag i billig kassler som jag frös in för att använda senare och denna helgen kändes det som det var dags att laga något med kassler. Jag har ett recept sedan innan som kommer från min frus pappa men jag ville testa lite nytt och testa laga något med mina preferenser och vad som fanns tillgängligt i kylen. Vi hade tacos igår och det blev lite ost kvar som fick åka med och sedan fanns det slatt av crème fraiche, grädde och färskost, allt åkte i för att få en god gräddig kasslerlåda. Barnen gillade det delvis men det var nog ingen direkt succé i deras ögon men jag gillade den verkligen. Tur då att resterna blir veckans matlådor för min del.

800 gram kassler
6 portioner kokt ris
1 gul lök
2 dl vispgrädde
1 dl färskost
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk fond
2 dl riven ost
1 dl dill

Koka riset, sätt ugnen på 225°, tärna kasslern och hacka löken. Blanda kassler, lök, ost, dill och ris i en ugnsfastform, blanda sedan vispgrädde, crème fraiche, färskost, dijonsenap och fond i en bunke och häll det i den ugnsfasta formen och blanda runt allt. Tillaga i 15-20 minuter mitt i ugnen