Släta bullar med kardemumma

Snart börjar det närma sig fettisdagen och semlor har funnits att köpa i butikerna nästan hela januari. Vi har ett bageri som vi ofta köper semlor från då de är helt underbart goda där men jag brukar även göra egna här hemma. Hittills har jag gjort de släta bullarna efter ett recept jag hittat i en bakbok från IKEA men jag ville testa lite nytt i år, något med lite mer smak och som samtidigt blir riktigt fluffiga och fina. Jag följer Brinken bakar (fascineras av hennes spritsning av grädde och topping) och där i bloggen hittade jag detta recept på lite mindre jäst, fördeg och lång jästid. Resultatet blev lagom stora runda fina släta bullar som ska provsmakas till fettisdagen, doften här hemma är underbar efter all den kardemumma som är i degen.

Fördeg
200 gram rumsvarm mjölk
260 gram vetemjöl special
25 gram jäst

Tillsätt sen:
180 gram vetemjöl special
55 gram ägg (cirka 1 ägg)
3 gram salt
4 tsk nymald kardemumma
100 gram rumstempererat smör
90 gram socker

Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig. Låt degen vila i 30 minuter, antingen i bunken eller på bakbordet. 
Dela degen i 15-20 delar, ca 45-50 gram styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar. Lägg gärna en fuktig handduk över så att ytan på bullarna inte torkar ut. 

Sätt ugnen på 210 ° varmluft (220 ° vanlig ugn). När ugnen är varm, sätt in plåten och sänk temperaturen till 180 ° (200 °). Baka i cirka 8 minuter tills bullarna fått fin färg. Om du vill kan du direkt när du tagit ut dem pensla dem med ägg uppvispat med en nypa salt och en skvätt vatten. 

Låt bullarna svalna.




Kasslerlåda

Jag fick för ett par veckor sedan tag i billig kassler som jag frös in för att använda senare och denna helgen kändes det som det var dags att laga något med kassler. Jag har ett recept sedan innan som kommer från min frus pappa men jag ville testa lite nytt och testa laga något med mina preferenser och vad som fanns tillgängligt i kylen. Vi hade tacos igår och det blev lite ost kvar som fick åka med och sedan fanns det slatt av crème fraiche, grädde och färskost, allt åkte i för att få en god gräddig kasslerlåda. Barnen gillade det delvis men det var nog ingen direkt succé i deras ögon men jag gillade den verkligen. Tur då att resterna blir veckans matlådor för min del.

800 gram kassler
6 portioner kokt ris
1 gul lök
2 dl vispgrädde
1 dl färskost
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk fond
2 dl riven ost
1 dl dill

Koka riset, sätt ugnen på 225°, tärna kasslern och hacka löken. Blanda kassler, lök, ost, dill och ris i en ugnsfastform, blanda sedan vispgrädde, crème fraiche, färskost, dijonsenap och fond i en bunke och häll det i den ugnsfasta formen och blanda runt allt. Tillaga i 15-20 minuter mitt i ugnen




Polarbröd

Priset på bröd bara fortsätter att stiga och jag kommer framöver baka mer bröd här hemma, både för att jag tycker det är roligt att baka bröd men också för att spara lite pengar. Det finns redan en hel del olika recept på allt från frallor via surdeg till ordentliga limpor här, fokus kommer mest ligga framöver på frallor och andra mindre bröd. Som första bröd att baka har jag valt ett recept från Fredriks fika på polarbröd. Jag hade inte riktigt tid att baka de på kall degvätska idag så jag körde exakt som det står i receptet istället med bara en mindre ändring. Jag gillar inte att hälla i saltet för tidigt och delade knådningen i två och hällde i saltet mellan dessa två. Resultatet blev riktigt bra och hela familjen åt nygräddade polarkakor till kvällsmat.

50 gram jäst
5 dl mjölk
½ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
100 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37°, häll i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, rågsikt, vetemjöl och smör, arbeta degen i 5 minuter och häll i saltet, fortsätt arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Degen ska precis gå att ta på utan att den fastna på fingrarna. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°, häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut degen till cirka 1 cm tjocklek och stansa rundlar på cirka 15 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och pudra med lite rågsikt, täck med en bakbuk och låt de jäsa i 30 minuter. Picka bröden noga rätt igenom med en gaffel och grädda de mitt i ugnen i 4-6 minuter tills de fått fin färg både på ovan- och undersidan. Låt de svalna på galler under en bakduk.




Ostfyllda kycklingbiffar

Söndagsmiddagen blev en ny rätt som jag hittade för ett tag sedan som såg väldigt lockande ut, jag har gjort lite förändringar i receptet för att göra maträtten mindre kryddstark. Tyvärr så var det bara jag som gillade denna rätt i familjen, så det blev en massa matlådor till mig att frysa in. Receptet kommer från Coop och där är det cheddarfyllda kycklingbiffar med jalapenodressing, jag valde bort dressingen helt och använde lagrad prästost istället för cheddar i biffarna. Biffarna serverades med klyftpotatis, gräddsås och den rostade majsen.

500 gram kycklingfärs
70 gram riven ost
1 gul lök
1 msk paprikapulver
½ tsk nymald peppar
200 gram frysta majskorn, tinade

Hacka löken i lagom stora bitar, blanda kycklingfärsen med ost, lök, paprikapulver, peppar och salt.
Hetta upp en stekpanna och stek majskornen i smör tills de har fin färg och är krispiga.

Forma färsen till små biffar och stek tills de är helt genomstekta, i en het stekpanna med olja.




Köttfärs- och baconrullader i gräddig sås

För oss innebär helgen familjetid, tid då vi lekar, busar, umgås och tar igen oss efter vardagens stress och lagar lite extra god mat. Idag var planen att göra något med köttfärs, vår yngsta dotter ville då ha köttbullar med potatismos men jag ville dock testa något nytt och de åt dessutom köttbullar i skolan i veckan. Detta recept hittade jag för ett par veckor sedan när jag satt och letade efter intressanta recept att testa och då alla ingredienser fanns hemma så fick det bli vår lördagsmiddag. Receptet kommer från recept.se och resultatet blev verkligen över förväntan, bra smak och fantastiskt lätt att göra, denna rätt kommer att göras igen hos oss.

500 gram köttfärs
140 gram bacon (1 paket)
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
2 dl vispgrädde
1 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 msk japans soja
1 msk majsstärkelse

Sätt ugnen på 225 °, dela köttfärsen i två bitar och tryck ut varje del till en platta på cirka 25×20 cm på bakplåtspapper. Lägg på baconskivorna och krydda med timjan, paprikapulver, vitlökspulver, salt och peppar. Rulla ihop och lägg rullarna i en smord ugnsfast form, krydda lite extra utanpå och tillaga de mitt i ugnen i 20 minuter.

Ta ut rullarna ur formen och vispa ur den med 1 dl vatten. Häll över skyn i en kastrull och koka upp den med grädde, vinäger, fond och soja. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen, smaka av med salt och peppar.

Skiva rulladerna och lägg tillbaka de i formen, häll på såsen och strö timjan över. Servera med råstekt potatis och broccoli.




Focaccia med flingsalt

Jag har länge funderat på att göra focaccia och då göra det som en del av dukningen med massa dekorationer på, men jag har alltid glömt göra en provbakning först. Nu tänkte jag till midsommar servera focaccia och då gäller det ju att testa sig fram redan nu, detta recept har jag haft liggande ett tag av två olika anledningar. I ingressen skriver Fredrik Nylén i sin blogg Fredriks Fika att det är det bästa recept på focaccia han har testat och receptet kommer från Paul Hollywood. Paul är en av domarna i Hela England bakar och en av mina stora inspirationskällor till att testa på att baka bröd. Jag gjorde en enkel variant idag med bara havssalt som smaksättning och det blev jättegott. Målet är att göra en utsmyckad och dekorerad till midsommar och jag kommer testa lite olika varianter framöver till den stora dagen.

25 gram jäst
400 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja

Smula degen i en bunke och rör ut med vattnet, tillsätt mjöl, salt och olivolja (jag tillsatte saltet efter 5 minuters arbete med degen) och arbeta degen i cirka 10 minuter i maskinen (eller för hand tills du får en elastisk deg). Degen ska vara riktigt kladdig. Täck bunken med platsfilm och låt den jäsa i 1 timme.

Häll 2-3 msk olivolja i en form på cirka 25×30 cm och häll degen i formen. Vänd degen 4-5 gånger i oljan och platta sedan ut den så den täcker botten. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek (1 – 1 ½ timme)

Sätt ugnen på 225 °, häll lite olja på toppen av degen, använd fingertopparna och tryck ner i degen ett par gånger så det blir 20 hål i degen. Tryck ner rosmarinkvistar i hålen (jag hade ingen rosmarin utan körde utan) och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter, servera gärna varm med lite olivolja till.