Strimlad fläskkarré med champinjoner, lök och färskost

Det fick bli en extra omgång mat för att se till att vi har matlådor att at med till jobbet under kommande vecka. Efter en snabb koll i frysen och kylen fick det bli en pasta gjord på rester av fläskkarré, champinjoner, lök, crème fraiche och färskost. I mitt huvud borde dessa saker bli en bra kombination men smaken saknades när jag provade, så det fick bli både fond, dijonsenap och lingonsylt utöver socker, salt och peppar. Resultatet efter alla de smakerna lagts till blev en hörligt krämig pastasås med massvis med smak.

200 gram fläskkarré
200 gram champinjoner
1 gul lök
½ burk färskost
3 dl crème fraiche
1 msk fond
2 msk dijonsenap
1 msk lingonsylt
8 cocktailtomater.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Strimla fläskkarrén i cm breda bitar, och stek i rikligt med smör. Hacka löken fint och kvarta alternativt halvera champinjonerna beroende på storlek. När köttet är klart lyfts det ut stekgrytan och svampen tillsammans med löken steks till champinjonerna släppt all sin vätska och löken börjar bli lite mjuk. Flyta tillbaka köttet och häll i crème fraiche och färskost. Rör om så allt börjar koka och tillsätt sedan halverade cocktailtomater tillsammans med fond, dijonsenap och lingonsylt. Smaka till sist av med socker, salt och peppar. Om såsen börjar bli lite för fast konsistens så häll över lite av pasta vattnet och rör ner i såsen.

Servera med pasta och riv eventuellt över lite parmesan innan servering




Skivad potatis i ugn

Jag är inte speciellt förtjust i kokt potatis men ibland gör jag rätter där potatis passar extra bra som tillval. Jag har en hel del olika recept här i bloggen på annorlunda sätt att tillaga potatis på men detta har jag inte sett innan. Här tillagar man potatisen på lägre värme och får då inte den hårda ytan man kan få när man tillagar potatis på upp mot och över 225°. Jag gjorde ett recept för ett par veckor sedan där man använde panko för att få till lite knaper, då jag hade kvar lite panko sedan dess fick det åka med i blandningen innan allt åkte in i ugnen. Receptet kommer från Matklubben.

1 kg fast potatis
1 näve flingsalt
Olivolja
100 gram panko

Sätt ugnen på 175°, skiva potatisen i inte alltför tunna skivor, lägg de i en bunke, ringla över olivolja och flingsalt och panko. Rör om så att oljan fördelas över hela potatisen och häll ut allt på en plåt.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30 min. Rör om då och då.




Annas kyckling

I veckan satt vi och pratade om maträtter på jobbet och då pratade en av mina kollegor om en rätt som gör utan att man försteker kycklingen som lät riktigt god. Dagen efter låg receptet på matbordet i personalrummet och då vi hade nästan alla ingredienserna hemma bestämde jag mig att jag skulle testa rätten nu i helgen. I receptet skulle det vara Sambal oelek men barnen och frun gillar inte superstarka rätter så för att få till lite sting i såsen använde jag istället sweet chilisås och det blev riktigt gott även det. Denna rätt kommer jag att göra fler gånger, allt gick så smidigt då det skötte sig själv i ugnen. Resultatet blir extra gott när alla ingredienser sätter smak på varandra i rätten.

4 kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
½ dl kinesisk soja
½ – 1 tsk sambal oelek (jag använde istället sweet chilisås)

Blanda alla ingredienser till såsen, koka upp och låt det svalna. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form och häll över såsen, låt den gärna stå och dra ett par timmar i kylen.

Sätt ugnen på 225° och tillaga i cirka 60 minuter, kolla med en ugnstermometer så kycklingen är färdiglagad, den ska vara 72°