Hembakad skogaholmslimpa

När priserna på bröd fortsätter stiga har jag börjat baka bröd igen, ett tag bakade jag bröd minst en gång i veckan men de senaste året har det inte blivit av. Det finns redan en version av skogaholmslimpa i registret men jag hörde från kompisar som testat detta receptet och tänket att jag med borde testa det. Den stora skillnaden mellan de två recepten är att det förra görs på vatten och mjölet är till ⅔ är vetemjöl och det nya görs på mjölk och lika delar vetemjöl och rågsikt. Detta nya recept kommer från Lindas Bak- & matskola och resultatet blev ett väldigt fluffigt och välsmakande bröd. Denna skogaholmslimpa kommer jag att baka igen och nästa gång tänkte jag prova det på kall degvätska för att se om det blir någon skillnad. Jag gjorde en liten ändring, saltet hällde jag i sist för att inte störa jäsningen.
Ekonomiskt då, lönar det sig? Dagspriset på en sirapslimpa (köper Pågenlimpa numera men i stort samma sorts bröd) är 41:95 per limpa, ingredienserna till två bröd med detta recept blev 36,23. Så ja det lönar sig verkligen att baka eget bröd, både ekonomiskt och du vet exakt vad brödet innehåller.

50 gram jäst
7 dl vatten eller mjölk, fingervarmt (vatten ger segt inkråm, mjölk mjukt)
2 tsk salt
100 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl ljus sirap (mörk funkar också)
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap och rågsikt och blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Häll i saltet och knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

Dela degen i två delar, forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 180 °. 

Grädda limporna längst ner i ugnen i cirka 50 minuter, kolla med termometer att brödet är mellan 96 och 98°.
Ta upp dem ur formarna för att svalna.




Marsipankulor

Idag gjorde jag mitt första försök på att göra en prinsesstårta, utseendet var inte riktigt vad jag hade väntat mig men smaken satt precis om jag ville ha den. Jag plockade fram allt för mycket marsipan som blev över när tårtan var dekorerad, jag hade tänkt slänga den men samtidigt vill jag inte slänga något som kan användas. Så då fick det bli detta försök att göra godis, lärdomen från idag gör att jag när det närmar sig jul kan göra bättre marsipankulor, kanske med smak i marsipanen, kanske med lite dekoration på chokladen. Det finns tid att planera och fundera på hur jag kommer göra det till julen 2023.
Barnen gillade dessa små godisbitar och till och med jag som inte brukar gilla marsipan smakade och fann att de var riktigt goda.

100 gram marsipan (jag hade både vit och svart)
100 gram mörk choklad

Jag blandade de två marsipanbitarna (vit och svart) för att få en lite marmorerad effekt på marsipanen. Under tiden som marsipanen rullas till kulor smälter du chokladen i ett vattenbad på spisen.
Sätt marsipankulorna på pinnar och doppa de i chokladen. Placera de på en skärbräda och låt de svalna innan servering.




Falukorvsgratäng med ostsås och broccoli

Här har vi en snabb rätt som man kan göra på de rester som finns, idag gjorde jag den som i receptet på falukorv men jag tänker testa den med skinka vad det lider med och kanske testa med en ost med lite mer smak en den jag hade tillgång till idag. Receptet hittade jag i veckan när jag satt och planerade maten för helgen, 2 kalas inbokade vilket innebar att maten fick vara smidig och lätt at göra för att inte störa under kalasen. Receptet finns på recept.se och resultatet blev en helt underbar gratäng, krämig och välsmakande som hela familjen gillade.

250 gram valfri pasta
500 gram falukorv
1 purjolök
250 gram broccoli
10 körsbärstomater (jag hoppade över tomaterna)

4 dl matlagningsgrädde
2 msk majsstärkelse
1 ½ dl riven ost
½ dl finhackad persilja

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, spola i kallt vatten och låt rinna av.
Strimla korv och purjolök, bryn det i smör. Dela broccolin i mindre buketter och koka ca 2 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av. Halvera tomaterna.
Sås: Koka upp matlagningsgrädden och red av med majsstärkelse. Salta och peppra. Tillsätt osten och låt den smälta under omrörning. Blanda i persiljan när konsistensen är bra.

Blanda pastan med lök, korv, broccoli och tomater. Fördela blandningen i en smord ugnsfast form och häll över ostsåsen.
Gratinera i ugnens mitt i 225° i ca 20–25 minuter till gyllene yta och ostsåsen har stannat helt. Garnera med kryddgrönt.




Fotbollstårta

Min äldsta dotter gillar att önska tårtor till sitt kalas och förra året fick jag utmaningen att göra en enhörningstårta, i år ville hon ha en fotbollstårta. Jag satte mig med henne och vi sökte på Google för att hon skulle få välja ut den som mest liknade det hon önskade sig. Vi tittade på rätt många bilder men det var en som hon fastnade för och som hon ville att jag skulle göra åt henne. Den hon fastnade för av en prinsesstårta som var gjord som en fotboll, jag har aldrig gjort prinsesstårta innan och det är inte min favorit bland alla tårtor som finns. Men vad gör man inte för sin dotter som fyller 8, receptet kommer från Dansukker och jag kollade upp hur man kavlar ut marsipanen på köket.se. Jag kavlade ut marsipanen för tunt märkte jag när jag monterade tårtan men då fanns det inget att göra åt saken tyvärr.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm
½ vaniljstång
2 ½ dl grädde
4 äggulor
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk majsstärkelse
25 gram rumstempererat smör

Hallonsylt
500 gram hallon
500 gram syltsocker

Garnering
3 dl vispgrädde
200 gram vit marsipan
50 gram svart marsipan

Sätt ugnen på 175 °C. Smöra en rund form som är cirka 22 cm i diameter. Vispa äggen och sockret pösigt, blanda mjöl, potatismjöl, bakpulvret och vaniljsockret, vänd ner i äggsmeten och häll upp i formen.

Grädda tårtbottnen på galler i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, prova med provsticka att tårtbotten är genomgräddad.. Låt vila i formen i 5 minuter, stjälp sedan upp kakan på galler och låt svalna.

Gör under tiden hallonsylten. Skölj bären och lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka under omrörning i 5 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och tillslut. Ställ kallt.

Förbered vaniljkrämen.
Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädden. Ta upp stången ur grädden. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en skål och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ställ kallt.

Montera tårtan.
Vispa grädden och skär tårtbottnen i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat och bred på halva satsen hallonsylt och halva satsen vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred på resten av hallonsylten och vaniljkrämen. Lägg på den sista bottnen och stryk på grädden. Lägg en stor del av grädden mitt på bottnen så att tårtan blir rund som en fotboll. Kavla ut den vita marsipanen (se tips nedan) och lägg marsipanlocket på tårtan. Skär runt kanterna så att den blir jämn.

Kavla ut den svarta marsipanen och skär 6 stycken femkantiga bitar (5 cm per sida). Stryk lite vatten på tårtan där de svarta marsipanbitarna ska sitta så det bildas ett fotbollsmönster.

Tips att lyckas med marsipan av Tea Malmegård/köket.se

  • Kavla marsipanen mellan mjöl – mjöl på bakbordet och på marsipanen
  • Kavla marsipanen tills den är 2-3 mm tjock – för tjock marsipan tillför sötma till tårtan
  • Använd kaveln vid montering -rull upp den utkavlade marsipanen på kaveln för att lättare kunna placera den över tårtan.