Subway cookies

Min frus bästa väninna är gravid och i samband med att vi hämtade en byrå vi hade köpt av de kom det ett meddelande. Den gravida kvinnan ville gärna ha något gott hembakat, så vad gör man…
Jag har länge funderat på att göra chocolate chip cookies liknande de man kan köpa på Subway men jag har inte testat de än. Receptet har jag haft liggande ett bra tag, eller snarare två olika recept, detta från Fridas bakblogg är med muscovadosocker istället för farinsocker. De såg lite höga ut när jag tog ut de från ugnen med de flöt ut precis så där härligt som man vill att de ska göra när de kallnade på plåten.

300 gram smör
2 dl strösocker
2 ½ dl ljust muscovadosocker
2 stora ägg
1 msk vaniljsocker
7 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
250 gram valfri hackad choklad/chokladknappar

Om man vill göra mörka kakor som smakar extra mycket choklad tillsätter man 2 msk kakao

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ihop strösocker, muscovadosocker, ägg och vaniljsocker luftigt, blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i äggsmeten. Arbeta ihop en smidig deg (dela degen på två och arbeta in kakao i ena delen om du önskar hälften mörka kakor).Grovhacka chokladen (jag valde chokladknappar istället, vita och ljusa) och arbeta in den i degen, lägg degen på en bit plastfolie, slå in och låt vila i kylskåp i 20 minuter.

Tag fram och dela degen i 30 jämnstora bitar, rulla till bollar och lägg med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till lite lätt och toppa med lite extra choklad. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills de börjat få lite färg i kanterna. Tag sedan ut ur ugnen och låt svalna på plåten innan du lyfter bort dem.




Krämig pasta med strimlad fläskkarré och spenat

Idag blev det en härligt krämig pasta helt efter egna tankar i kombination med det som fanns att använda i kyl, skafferi och kryddhylla. Jag fick tag i en fin bit fläskkarré men jag var inte sugen på att göra stek med potatis så jag plockade fram smaker som gifter sig bra med kött och pasta och höftade ihop en snabb pastarätt. Grunden är så klart köttet men såsen blev väldigt lyckad där dijonsenap tillsammans med lingonsylt och fond satte smak på den. Fördelen med denna sortens matlagning är att man blir ordentligt mätt och det blir alltid över till en hel del matlådor att ta med till jobbet.

1 kg fläskkarré
3 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
2 msk lingonsylt
2 msk fond
1 påse babyspenat

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, ta fram en gjutjärnspanna och hetta upp den med olivolja i. Strimla karrén och stek strimlorna efter hand så det inte blir för mycket i grytan, när sista köttet är stekt hälls allt tillbaka och resterande ingredienser förutom spenaten hälls i. Låt såsen koka ihop och småputtra under tiden som pastan kokar färdigt, strax innan pastan är färdig rörs spenaten ner så den blir mjuk men har kvar lite tuggmotstånd. Lyft i pastan i såsen och fyll på med 1 dl pastavatten, rör ihop och koka upp så allt blandas innan rätten serveras med lite grönt till.