Belgiska våfflor

I går var det våffeldagen men på grund av lite olika saker var inte hela familjen hemma och då passade vi på idag istället att ha våfflor till kvällsmat. Jag har ett par olika recept på våfflor redan här i bloggen men jag gillar testa nya recept, jag fick Johan Sörbergs bok ”Bröd, bullar & kakor” i födelsedagspresent och sökte på våfflor och Johan Sörberg bara för att se om jag hittade något. Detta receptet från köket.se var första alternativet som visades som såg väldigt lockande ut, sökresultatet visade även att Johan har varit i Visby och lärt ut till en restaurang hur man gör våfflor på surdeg och fullkorn (det borde man kanske testa någon gång framöver)

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 ägg, separerade gulor och vitor
4 ½ dl mjölk
120 g smör, smält

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke, blanda därefter ihop äggulor, mjölk och det smälta smöret i en annan bunke och rör ner i mjölblandningen under omrörning så att det inte klumpar sig. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Grädda våfflorna i ett våffeljärn och smöra laggen emellanåt. Servera våfflorna med valfri sylt och vispad grädde.




Hel kyckling i ugn med ugnsbakade tillbehör

Jag brukar passa på när man kan köpa hel kyckling till bra pris, det var länge sedan nu men i veckan fanns det igen. Men vad gör man då med en hel kyckling, jag har testat lite olika saker och nu var det dags för en rätt som gick lite snabbare i ugnen. Söndagar för vår familj brukar vara en lugn dag men idag hade vi massvis att göra och då kändes det bra att göra mat som sköter sig nästan helt själv och som görs tillsammans. Receptet kommer denna gång från Tasteline där Monika Ahlberg har delat ett recept från hennes kokbok ”Monikas vardagsmat”, jag valde bort såsen som står med i receptet då ingen i familjen är speciellt förtjust i fetaost och serverade en vanlig gräddsås istället dessutom använde jag bara potatis och morötter som tillbehör.

1 hel kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

½ dl soja
½ dl balsamvinäger
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor

10 potatisar
5 morötter

Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse. Se till att marinaden tränger in överallt, låt marinera minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 °, lägg kycklingen i mitten av en långpanna dela löken i mindra bitar och placera den tillsammans med 2 vitlöksklyftor inne i kycklingen. Tillaga i cirka 30 minuter, under tiden klyftas potatis och morötter. Ta ut långpannan och lägg de skurna grönsakerna runtom kycklingen. Ringla över olivolja och blanda, salta och peppra.
Sätt in i ugnen och stek i ytterligare 30 minuter eller tills kycklingen är klar.




Subway cookies

Min frus bästa väninna är gravid och i samband med att vi hämtade en byrå vi hade köpt av de kom det ett meddelande. Den gravida kvinnan ville gärna ha något gott hembakat, så vad gör man…
Jag har länge funderat på att göra chocolate chip cookies liknande de man kan köpa på Subway men jag har inte testat de än. Receptet har jag haft liggande ett bra tag, eller snarare två olika recept, detta från Fridas bakblogg är med muscovadosocker istället för farinsocker. De såg lite höga ut när jag tog ut de från ugnen med de flöt ut precis så där härligt som man vill att de ska göra när de kallnade på plåten.

300 gram smör
2 dl strösocker
2 ½ dl ljust muscovadosocker
2 stora ägg
1 msk vaniljsocker
7 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
250 gram valfri hackad choklad/chokladknappar

Om man vill göra mörka kakor som smakar extra mycket choklad tillsätter man 2 msk kakao

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ihop strösocker, muscovadosocker, ägg och vaniljsocker luftigt, blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i äggsmeten. Arbeta ihop en smidig deg (dela degen på två och arbeta in kakao i ena delen om du önskar hälften mörka kakor).Grovhacka chokladen (jag valde chokladknappar istället, vita och ljusa) och arbeta in den i degen, lägg degen på en bit plastfolie, slå in och låt vila i kylskåp i 20 minuter.

Tag fram och dela degen i 30 jämnstora bitar, rulla till bollar och lägg med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till lite lätt och toppa med lite extra choklad. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills de börjat få lite färg i kanterna. Tag sedan ut ur ugnen och låt svalna på plåten innan du lyfter bort dem.




Krämig pasta med strimlad fläskkarré och spenat

Idag blev det en härligt krämig pasta helt efter egna tankar i kombination med det som fanns att använda i kyl, skafferi och kryddhylla. Jag fick tag i en fin bit fläskkarré men jag var inte sugen på att göra stek med potatis så jag plockade fram smaker som gifter sig bra med kött och pasta och höftade ihop en snabb pastarätt. Grunden är så klart köttet men såsen blev väldigt lyckad där dijonsenap tillsammans med lingonsylt och fond satte smak på den. Fördelen med denna sortens matlagning är att man blir ordentligt mätt och det blir alltid över till en hel del matlådor att ta med till jobbet.

1 kg fläskkarré
3 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
2 msk lingonsylt
2 msk fond
1 påse babyspenat

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, ta fram en gjutjärnspanna och hetta upp den med olivolja i. Strimla karrén och stek strimlorna efter hand så det inte blir för mycket i grytan, när sista köttet är stekt hälls allt tillbaka och resterande ingredienser förutom spenaten hälls i. Låt såsen koka ihop och småputtra under tiden som pastan kokar färdigt, strax innan pastan är färdig rörs spenaten ner så den blir mjuk men har kvar lite tuggmotstånd. Lyft i pastan i såsen och fyll på med 1 dl pastavatten, rör ihop och koka upp så allt blandas innan rätten serveras med lite grönt till.




Butterkaka

Jag hade en del jäst som behövde användas så jag och barnen bakade butterkaka, vi gjorde dubbel sats så både vi och mina arbetskamrater fick lyxig fika. Receptet kommer från köket.se och det är en av mina absoluta favoriter som lagt upp det där – Birgitta Rasmusson. Jag gjorde en liten ändring då jag använde kall degvätska och lät degen jäsa längre, jag föredrar att göra så då jag tycker degen får mer smak och den blir även mjukare. Jag använde dessutom vetemjöl special för att få lite mer jäskraft. Glasyren gjorde jag lite för rinnande så den rann mer genom kakan än stannade på översidan, så nästa gång får det jag vara lite mer försiktig med vattnet i glasyren för att få den så bra som möjligt. Att baka butterkaka kan vara ett bra sätt om man rullar vanliga bullar. Ändbitarna brukar ju aldrig bli speciellt lyckade men i en butterkaka där bitarna jäser ihop spelar det ingen roll.

25 gram jäst
75 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor, stötta
¼ tsk salt
½ dl strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl

50 gram smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 dl vaniljkräm

1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med kardemummakärnor, vetemjöl. socker och ägg. Låt maskinen arbeta ihop degen och knåda den i 5 minuter, häll i saltet och låt maskinen knåda degen i ytterligare 5 minuter. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek, förbered fyllningarna under tiden.

Fyllningar

Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst samt koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.

Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank, kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 30 x 45 cm och bred på kanelsmöret. Rulla samman degen från långsidan, skär rullen i ca 4 cm breda bitar som du ställer rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

Sätt ugnen på 200°, låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek, gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm pensla därefter kakan väl med uppvispat ägg.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

Låt kakan svalna, lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).




Kycklinggratäng

Söndag och delvis planerad mat och delvis ta det som finns i kylen, här i en härlig egen komposition där potatisgratäng lagas tillsammans med kycklingfilé. Planen var att vi efter middagen skulle ut och åka pulka så det fick bli en rätt som kunde klara sig själv under tiden vi fixade med de saker som skulle med till en eftermiddag i pulkabacken. Här har jag mest låtit mina takar vandra och fört ihop smaker som jag själv tycker gifter sig bra tillsammans, barnen var lite skeptiska men när de väl hade smakat gillade de kombinationen av en potatisgratäng med soltorkade tomater och kycklingfilé.

8 medelstora potatisar
1 gul lök
1 purjolök
1 burk strimlade soltorkade tomater
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
150 gram riven gratängost
500 gram kycklingfiléer

Sätt ugnen på 225°, skala och skär potatisen i stavar, skär löken i halvmånar och purjolöken i tunna skivor. Blanda potatis, lök, soltorkade tomater (med oljan) och den lagrade osten i en ugnsfast form samtidigt som kycklingfiléerna strimlas och steks på medelhög värme. Krydda kycklingen med paprikapulver och se till att de får lite stekyta, häll i kycklingen i den ugnsfasta formen och blanda runt allt väl. Häll på grädde, salta och peppra innan osten strös över gratängen. Grädda mitt i ugnen i 40 45 minuter