Fågelbon

Jag är inte mycket för att göra godis men ibland ser jag recept som jag bara måste prova, nu för ett par veckor sedan såg jag ett inlägg på Facebook som jag ville överraska barnen med. Då det bara är tre ingredienser går det oerhört snabbt och lätt att göra och det var ingredienser som redan fanns hemma. Receptet kommer från bloggen Shinelikeapearl där Pärla Karlsson delar med sig av både det hon bakar och sin vardag. Jag gjorde de lite för stora insåg vi när vi plockade fram de så de blev lite svåra att äta men skam den som ger sig, inför nästa försök ska jag testa med lite mindre muffinsformar för att få ner storleken på fågelbona.

150 gram salta pinnar
200 gram choklad
Små påskägg av valfri sort

Smält chokladen över vattenbad, knäck de salta pinnarna i mindre bitar i en skål. Häll över chokladen och rör runt tills alla salta pinnar är täckta av choklad. Ta fram muffinsformar, lägg i chokladblandningen och toppa med ägg, ställ de kallt tills de har stelnat.




Chokladmousse på hallonspegel

Vi funderade länge på vad vi skulle ha som efterrätt till vår påskbuffé men förra helgen såg vi Per Morberg göra chokladmousse och barnen blev väldigt nyfikna på det var. Så det fick bli Per Morbergs chokladmousse på hallonspegel till efterrätt, jag och mista dottern slog våra kloka huvud ihop och hon fick välja om hon ville ha mörk choklad eller ljus och valde den ljusa på 37 %. Resultatet blev en ljusare mousse med lite sötare smak vilket barnen gillade, för min del hade det nog varit bättre med lite högre halt kakao. Som tur är bröt hallonspegeln av det söta så slutresultatet blev väldigt gott, receptet hittade jag på Vin & matguiden

120 gram mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
5 droppar konjak, rom eller liknande (detta valde jag bort)

300 gram hallon
2 dl vatten
1 dl strösocker

Riv eller finhacka cirka 20 gram av chokladen och ställ undan till garnityr. Bryt resten av chokladen i bitar och lägg dem i en djup tallrik, ställ tallriken över en liten kastrull med kokande vatten och låt sjuda några minuter tills chokladen har smält.
Vispa grädden i en bunke, men inte för hårt. Moussen kan bli grynig om man vispar för mycket!
Ta bort tallriken från kastrullen, rör ner gulorna, några droppar konjak eller annan spritsort och några matskedar av den vispade grädden, i chokladen. Rör tills blandningen är slät, vänd ner chokladsmeten i resten av den vispade grädden.

Ställ moussen i kylen och låt stelna, det tar 2–3 timmar.

Koka upp hallon, vatten och strösocker i en kastrull, kör såsen i mixer och sila av kärnorna.

Skeda upp hallonsåsen på tallrikar, forma ”ägg” av moussen med en sked doppad i vatten och lägg dem på hallonspeglarna. Strö över riven choklad. 




Gubbröra

Jag brukar laga tre-rätters middag när det är högtider som nyår och påsk, i år körde vi förrätt, buffé och efterrätt vilket var väldigt smidigt. Som förrätt ville jag ha något med ägg i och gärna sill på ett eller annat sätt, valet föll på att göra gubbröra men då jag inte gillar matjessill fick jag börja planera om. När jag satt och sökte efter recept hittade jag ett par där man bytt ut matjessillen mot ansjovis vilket lät väldigt gott. Så det blev gubbröra som förrätt på påskafton för oss, serverad på tunnbröd då jag inte hade bakat någon kavring till påsk. KOmbinationen med gubbröran på tunnbröd var dock väldigt lyckad och kommer att testas igen, receptet kommer från ICA

2 kalla hårdkokta ägg
4 medelstora kalla kokta potatisar
100 gram ansjovisfiléer
2 msk finskuren gräslök
2 msk finhackad dill
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk kaviar i tub

Skala och tärna äggen, skär potatisen i ½ cm stora tärningar, låt ansjovisen rinna av och tärna den sedan fint, hacka gräslök och dill fint. Blanda crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill, vänd ner ägg potatis och ansjovis. Smaka av med salt och peppar.

Låt röran stå kallt tills den ska serveras, serveras antingen på kavring eller hårt tunnbröd.