Blomkåls- och broccoligratäng med kyckling

Eter en dag på vägarna och besök både på bakluckeloppis och IKEA blev det en lite enklare kvällsmat idag. Allt fanns hemma i kyl, frys och skafferi så det blev ett bra sätt att ta tillvara på lite rester med. Receptet kommer från recept.se och är upplagt av Ulrika Davidsson. Jag hade ingen västerbottensost utan jag valde cheddar som jag hade hemma redan, receptet görs på färsk blomkål och broccoli men jag hade bara fryst och det blev riktigt bra det med. Att ha lite styck frysta grönsaker i frysen är guld värt när man ska slänga ihop något snabbt men samtidigt vill att det ska bli gott och nyttigt.

1 blomkål
1 broccoli
1 kycklingbuljongtärning
500 gram kycklingbröstfilé
1 tsk herbes de Provence
1 gul lök
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost (går att använda annan ost med lika got resultat)
1 msk dijonsenap

Sätt ugnen på 225°, skär buketter av blomkål och broccoli, koka upp vatten och koka blomkål och broccoli tillsammans med buljongtärningen. Skär kycklingen i medelstora bitar, hacka löken, stek dem några minuter i olivolja med örter, salt och peppar. Häll i grädde, crème fraiche, riven ost och dijonsenap. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet på blomkål och broccoli, häll i en ugnsfast form, häll över såsen och gratinera i cirka 15 minuter. SErvera med grönsallad.




Bråbergs kycklingpasta med broccoli

Hemma med sjukt barn som är på bättringsvägen och helt plötsligt är hungrig som en varg vid middagen och inget speciellt inhandlat. Vad gör man då?
Jag fick kolla upp vad som fanns hemma i frys och skafferi för att kunna erbjuda något som både smakar bra och som mättar ordentligt. Svaret fanns i fryst kycklingbröstfilé, fryst broccoli och slattar av grädde och crème fraiche från helgens middag. Resultatet blev väldigt lyckat och med bara fond, salt, svartpeppar och lite strösocker som extra smaksättning blev det en ytterst enkel pastarätt man kan slänga ihop på samma tid som pastan kokar (om man har kycklingen tinad).

2 kycklingfiléer
100 gram fryst broccoli
1 gul lök
2 dl crème fraiche
1 ½ dl vispgrädde

Börja värma vattnet till pastan, strimla kycklingfilé och hacka löken fint. Hetta upp en gjutjärnsgryta med lite olivolja, stek lök och kycklingen tills kycklingen fått lite färg och löken blivit lite mjuk. Häll i crème fraiche och vispgrädde, rör om och låt koka upp. Sjud på medelvärme under tiden pastan kokas färdigt, när det återstår 3 minuter hälls broccolin i pastavattnet för att värmas och tillagas. När pastan är färdig först broccoli och pasta över och blandas i pastasåsen, om konsistensen är lite för trögflytande kan du hälla i lite pastavatten tills konsistensen blir rätt.

Servera gärna med lite grönt till.




Saftiga tekakor

Jag har en del recept på tekakor här på bloggen men då jag gillar att testa nya recept för att se vad man kan väva in i bakningen så testar jag ofta nya recept. En del kommer med i bloggen, andra inte. Här är ett recept från Lindas bakskola & matskola som kombinerar tekakor med havregryn utan at det görs på havregrynsgröt. Jag mixtrade lite i receptet och gjorde det på kall degvätska och rumstempererat smör, största ändringen är första jästiden. Jag gillar att låta bröd jäsa en längre tid än vad som står angivet i recepten då jag tycker smaken blir mycket bättre med längre jästid. Enligt receptet skulle man stansa ut tekakorna med en kakform eller glas, jag hade inga tillräckligt stora och det kakmått jag hade tillgängligt var ett pepparkaksmått i form av ett hjärta. Barnen blev överlyckliga för de fina tekakorna och åt med snabbt ett par var, de blev lite i minsta laget så nästa gång ska jag leta fram ett större kakmått.

50 gram jäst
6 dl mjölk, kylskåpskall
2 dl havregryn
75 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12-14 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special)

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen, rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i cirka 5 minuter så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Häll i saltet och knåda degen ytterligare 5-7 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 90 minuter).

Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °.

Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8–10 minuter och låt de svalna på ett galler under bakduk.




Bråbergs fläskgryta med champinjoner och syltlök

Dags att testa lite ny mat där jag går på kunskap om smaker och vad som fungerar ihop, grunden är strimlat biff som lika gärna kan användas i en stroganoff. Till det kom det slantade morötter, gul lök och kvartade champinjoner och för att få till smaken blev det lite lingonsylt i såsen och hackad dill. Som vanligt blev det min gjutjärnsgryta som jag använde, innan jag började laga mat ”på riktigt” använde jag den aldrig, numera används den varje helg och ofta lagas både lördagens och söndagens middag i den. Idag fick maten ta tid med, inget roligt väder att vara ute i och inget i övrigt planerat än familjetid, fick hjälp av yngsta dottern med de ugnsrostade rotfrukterna vi hade till. Jag älskar när de hjälper till, det var så jag och min yngre bror startade vårt intresse för matlagning och bakning.

500 gram strimlad biff
2 morötter
300 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk hackad dill
2 msk lingonsylt
20 syltlökar

Hacka löken fint, kvarta champinjonerna och slanta morötterna, värm olivolja i en gjutjärnsgryta (eller stekpanna) och stek löken tillsammans med champinjonerna tills löken blivit mjuk och champinjonerna släppt större delen av vätskan. Lyft upp champinjoner och lök och häll i lite ny olivolja, fräs kött och de slantade morötterna på hög värme tills köttet fått fin färg, häll tillbaka champinjoner och lök tillsammans med crème fraiche och vispgrädde. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt grytan reducera till lagom konsistens, häll i dill, lingonsylt och syltlök och låt det koka med i slutet. Smaka av med salt, peppar och servera med ugnsrostade rotfrukter eller ris.




Pasta med broccoli och bacon

Solen har äntligen kommit så dagen fick fokuseras på att tvätta sängkläder och torka de ute, plantera om och vattna blommorna på balkongen, tvätta bil och lite annat små fix utomhus. Då är det skönt att maten inte tar speciellt lång tid att göra, pastasåsen kokades klar på samma tid som det tog att värma pastavattnet och koka pastan. Receptet hittade jag på matinspo med Emilia där Emilia Milosavljevic delar med sig av en härlig inspiration och recepten varierar från middag, frukost och bakning, jag har plockat en del recept redan från Emilias blogg och jag har ett par till recept som jag lockas att testa framöver. I receptet nedan valde jag bort chilipulver då en av döttrarna har en mage som inte gillar chili eller andra starka smaker, för att få in lite mer smak använda jag kalvfond istället. Jag köpte för lite broccoli men kom på att jag sett någonstans att stammen blir riktigt god om man skalar av det yttersta, så jag skivade stammen fint och hade med den i maten. Kan bara säga att så kommer jag fortsätta göra när jag ska laga mat med broccoli, riktigt härlig smak i stammen

2 paket bacon
300 gram broccoli
2 ½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 gram pasta
Majsstärkelse
Salt
Peppar
Chilipulver

Tärna bacon, tina broccolin om den är fryst och dela i mindre bitar, finhacka lök och vitlök. Fräs löken i lite olja i en djup panna, tillsätt baconet och stek tills den fått färg. Börja koka pastan under tiden.
Vänd i vitlök och stek lite till, tillsätt broccoli, grädde och mjölk. Krydda med salt, peppar och chilipulver. Låt koka upp och sedan småputtra i cirka 5 – 7 minuter, red med majsstärkelse och tillsätt sedan pastan. Servera!




Lyxiga tekakor

Efter lite försök att baka limpor under veckan som gick testade jag idag att gå över till tekakor. Anledningen till mitt nyfunna intresse för bröd är delvis kopplat till priset i butik men även en nyfikenhet att lära mig så mycket att jag kan göra egna recept och baka gott bröd. Hela familjen gillar tekakor så det kändes som en bra startpunkt, dagens första försök fick åka i komposten direkt, jag fick inte degen att jäsa på frystorkad jäst. Visserligen hade bäst före datum passerat men jag ville testa om det gick ändå, resultatet blev platta, kompakta och inte alls välsmakande tekakor. Receptet som jag istället bakade med kommer från Victorias provkök, jag gjorde två ändringar som jag skriver receptet efter (kall degvätska och vetemjöl special). Resultatet blev mjuka, fluffiga välsmakande tekakor som hela familjen verkligen gillade.

50 gram färsk jäst
75 gram smör rumstempererat
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
3 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
Cirka 13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll i vatten samt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med strösocker, sirap och ägg, tillsätt sedan vetemjöl (lite i taget) under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin i 7 minuter, häll i saltet och kör sedan 3 minuter till. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 60 minuter)

Sätt ugnen på 225°, kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock (kanske lite tjockare). Stansa sedan ut runda tekakor och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper, Nagga dem med en gaffel eller liknande, hålen måste gå genom degen så det blir platta tekakor. Låt dem jäsa i 30 minuter och baka de sedan i ugnen 8-10 minuter.