Tzatziki

Imorgon ska vi grilla kycklingspett och ananas, till det ska vi ha klyftpotatis och vad passar bättre än tzatziki som sås. Det finns många olika recept på denna grekiska rätt och jag valde denna då mängden vitlök lockade mest. Barnen äter vitlök men de gillar inte för stark mat, här var det bara en klyfta till 3 dl yoghurt. Receptet hittade jag på godare och nu står tzatzikin i kylen för att dra sig till morgondagens grillning.

3 dl yoghurt
1 gurka
2 msk hackad dill
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk citronsaft

Riv gurkan på ett rivjärn och lägg i en sil, strö över cirka 2 tsk salt och låt stå i minst en halvtimme så att vätskan rinner ut.
Finhacka dill och riv vitlök, pressa ur resterande vätska ur gurkan och blanda med yoghurten och resten av ingredienserna. Smaka av med citron och nymalen svartpeppar. Tillsätt eventuellt mer salt om det behövs, men tänk på att du redan saltat gurkan.




Kalkonfärsgryta med broccoli

Dags igen att göra recept efter egna tankar och idéer på vad som fungerar tillsammans. Idag var önskemålet potatismos så istället för en pastarätt blev det istället en gryta som serverades med just potatismos. Ingredienserna gjorde att dagens rätt blev väldigt smakrik och jag fortsatte använda även stammen på broccolin för at få både mer smak men även mer mat. Jag gillar att smaksätta med dijonsenap och lingonsylt, det ger både en liten ton av hetta men även lite syrligt och sött från lingonen.

500 gram kalkonfärs
1 gul lök
250 gram broccoli
1 msk kalvfond
3 dl crème fraiche
½ msk dijonsenap
1 msk lingonsylt

Hacka löken fint och bryn den på medelvärme med smör tills den börjar bli mjuk och lite genomskinlig. Häll i kalkonfärsen, skär av buketterna på broccolin och skär av den nedersta biten av stammen. Skala stammen men en potatisskalare och skiva den sedan tunt. När kalkonfärsen fått färg gör du ett hål genom att föra kalkonfärsen och löken till ytterkanten på gjutjärnsgrytan. Häll i den skivade stammen där och höj värmen lite, stek ett par minuter innan resten av broccolin hälls i tillsammans med crème fraiche, kalvfond, dijonsenap och lingonsylt. Låt allt koka upp och sjud sedan på låg värme tills potatismoset är klart. Smaka av med salt och peppar