Skagenbakelser

I dag var det morsdag och då brukar vi antingen lyxa till middagen eller fikat, idag blev det lite lyxig kall middag och sedan grillade vi kyckling på kvällen. Jag letade länge innan jag hittade detta receptet, alla andra jag hittade var det tyvärr lax i. Här är det en lyxig variant av toast skagen men den görs som en smörgåstårta/bakelse med bara skagenfyllning och ägg. Receptet hittade jag på Receptfavoriter jag ändrade bara lite i utseendet då jag valde att använda skivad gurka på utsidan av bakelsen.

8 skivor rostbröd
Fyllning:
200 gram oskalade räkor (eller 100 gram skalade räkor)
4 msk dill
¼ dl majonnäs
½ dl crème fraiche (gåt även med gräddfil eller matyoghurt)
1 krm salt
¼ krm svart- eller vitpeppar
1 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 hårdkokt ägg
Garnering:
2 msk majonnäs
½ dl hackad dill
½ dl hackad rödlök
2 cocktailtomater
2 små klyftor citron
2 kvistar färsk dill
1 blad isbergssallad

Fyllning:
Koka ett ägg hårt, tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara gärna undan 4 stycken hela räkor till garnering. Hacka en kruka dill, skala och hacka en rödlök. Blanda en del med räkorna till skagenröran du ska ha som fyllning. Sätt resten åt sidan till senare.
Blanda i majonnäs och crème fraiche, rör ihop till en röra. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
Stansa ut rundlar av brödskivorna med en utstickare på ca 6 cm diameter samt skala och hacka ägget.

Montering:
Du kan fylla och varva bröden som du vill med skagenröra och garnering. Mitt förslag är: lägg ut två bröd som bottnar, bred på lite av skagenröran och fördela på hackat ägg. Lägg på nästa lager bröd samt några msk skagenröra på varje. Upprepa med ett lager bröd till och skagenröra, lägg på sista och fjärde lagret bröd. Sätt på utstickaren på en stapel bröd i taget och tryck ihop bakelserna så de lättare håller formen.

Bred en msk majonnäs runt på kanterna på varje torn – bakelse. Bred ut rejält med hackad dill och fint hackad rödlök på en skärbräda eller tallrik. Rulla försiktigt kanterna så dill och lök fastnar runt om. Hit kan du förbereda och ha skagenbakelserna övertäckta i kylen någon dag. Förvara också resten av skagenröran och räkor i kylen fram till garnering.

Garnering:
Toppa varje torn – bakelse – med några msk skagenröra, strimla lite isbergssallad så fint du kan och lägg på. Skölj och dela cocktailtomater och lägg på dem, skär ut små klyftor eller bitar citron och lägg på. Lägg på 1-2 stora fina räkor på varje om du har det kvar, avsluta med en dillkvist och eventuellt lite mer finhackad rödlök om du har det kvar.

Skagenbakelserna är klara att serveras. Garnerade kan de förvaras i kylen några timmar.




Tzatziki

Imorgon ska vi grilla kycklingspett och ananas, till det ska vi ha klyftpotatis och vad passar bättre än tzatziki som sås. Det finns många olika recept på denna grekiska rätt och jag valde denna då mängden vitlök lockade mest. Barnen äter vitlök men de gillar inte för stark mat, här var det bara en klyfta till 3 dl yoghurt. Receptet hittade jag på godare och nu står tzatzikin i kylen för att dra sig till morgondagens grillning.

3 dl yoghurt
1 gurka
2 msk hackad dill
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk citronsaft

Riv gurkan på ett rivjärn och lägg i en sil, strö över cirka 2 tsk salt och låt stå i minst en halvtimme så att vätskan rinner ut.
Finhacka dill och riv vitlök, pressa ur resterande vätska ur gurkan och blanda med yoghurten och resten av ingredienserna. Smaka av med citron och nymalen svartpeppar. Tillsätt eventuellt mer salt om det behövs, men tänk på att du redan saltat gurkan.




Kalkonfärsgryta med broccoli

Dags igen att göra recept efter egna tankar och idéer på vad som fungerar tillsammans. Idag var önskemålet potatismos så istället för en pastarätt blev det istället en gryta som serverades med just potatismos. Ingredienserna gjorde att dagens rätt blev väldigt smakrik och jag fortsatte använda även stammen på broccolin för at få både mer smak men även mer mat. Jag gillar att smaksätta med dijonsenap och lingonsylt, det ger både en liten ton av hetta men även lite syrligt och sött från lingonen.

500 gram kalkonfärs
1 gul lök
250 gram broccoli
1 msk kalvfond
3 dl crème fraiche
½ msk dijonsenap
1 msk lingonsylt

Hacka löken fint och bryn den på medelvärme med smör tills den börjar bli mjuk och lite genomskinlig. Häll i kalkonfärsen, skär av buketterna på broccolin och skär av den nedersta biten av stammen. Skala stammen men en potatisskalare och skiva den sedan tunt. När kalkonfärsen fått färg gör du ett hål genom att föra kalkonfärsen och löken till ytterkanten på gjutjärnsgrytan. Häll i den skivade stammen där och höj värmen lite, stek ett par minuter innan resten av broccolin hälls i tillsammans med crème fraiche, kalvfond, dijonsenap och lingonsylt. Låt allt koka upp och sjud sedan på låg värme tills potatismoset är klart. Smaka av med salt och peppar




Rabarberkompott

Äntligen börjar det komma rabarber och när man ser tillgången redan nu verkar det bli ett väldigt bra år med bra tillgång till rabarber. Det kommer bli en hel del rabarberpajer som alltid och jag har lite olika recept jag har tänkt prova, först ut blir rabarberkompott. Receptet kommer från Fredriks Fika och han använde kompotten i en tårta, jag har tänkt ha den som pålägg, smaksättning till flingor och som dessert med lite mjölk till. Skillnaden mellan rabarberkompott och rabarberkräm som jag har gjort innan är att krämen reder man av med potatismjöl.

500 gram rabarber
2 msk vatten
250 gram syltsocker med pektin

Skölj och skiva rabarbern i mindre bitar, häll vatten i en kastrull och lägg i rabarber samt syltsocker (vattnet är till för att rabarberna inte ska brännas i botten av kastrullen innan de börjar avge vätska). Sätt plattan på medelvärme och låt allt koka upp, sjud kompotten tills rabarbern är mjuk men inte helt sönderkokt.
Dra av från värmen och häll upp på väl rengjorda varma burkar.




Vallmofrallor

Frallor som är dekorativa, lättbakade och goda enligt uppgift i receptet från Nadjaskitchen.se det måste jag ju prova nu när jag behövde fylla på brödlådan lite inför helgen. Det som är lite extra med receptet är att degen jäser bara en gång vilket jag inte har testat innan. Jag gjorde en liten ändring och spridde på vallmofrön när bröden låg på plåten och inte innan de flyttades som det står i receptet. Smaken blev riktigt god och de jäser upp lite till under tiden de gräddas, jag saknar dock effekten av en fralla med en knaprig skorpa och mjukt inkråm.

50 gram jäst
2 dl mjölk, rumstempererat
100 gram smör
1 ägg
½ tsk salt
1 ½ msk strösocker
6-8 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Smält smöret och låt det svalna lite, lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smör, ägg, socker och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig, häll i saltet och arbeta degen några minuter till. Kavla ut till en kaka, ca 20 x 65 cm, pensla ovansidan med uppvispat ägg och vik in den ena långsidan mot mitten. Gör likadant med den andra så att det blir tre lager. Vänd degen så skarven kommer neråt och pensla med ägg. Skär degen i cirka 16 lika stora bitar, placera de på plåt med bakplåtspapper. Strö rikligt med vallmofrön över varje bröd och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225° cirka 10-12 minuter, låt svalna på galler.




Vaniljbullar med mandelmassa

Vackert väder med härligt solsken ute inbjuder till fikastunder i det fria, till helgen ska vi till Liseberg för första gången denna säsong. Planeringen inför överraskningen för barnen pågår för fullt och vad kan bli bättre att ta med som fika än en härlig vaniljbulle med mandelmassa? Jag hittade en del olika recept på vaniljbullar som såg lockande ut men när jag hittade en bit mandelmassa i skafferiet gjorde jag en utökad sökning och hittade detta receptet på bloggen Villa Sjöliden.

50 gram jäst
125 gram smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk mortlad kardemumma
12-15 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Fyllning
200 gram smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
150 gram mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg
Pärlsocker

Smält smöret och blanda i mjölken, värm sedan till 37° och rör därefter i kardemumman. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan, rör om tills jästen löst upp sig och häll därefter i resten av vätskan tillsammans med ocker och nästan allt vetemjöl. 

Arbeta degen till du ser att den börjar släppa från bunkens kanter, antingen med maskin eller med elvispens degkrokar. Häll i saltet och knåda degen 3-4 minuter till. Låt sedan jäsa i bunken i 40 minuter under bakduk. 

Under tiden degen jäser rör du ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp så det blir en slät smet.  

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär form (ca 25 x 40cm). Och här ska ni tänka på att INTE kavla degen för tunn, för annars så får ni inte bullarna så där härligt fluffiga. Bred på fyllningen på rektangeln, rulla ihop från långsidan och dela varje rulle i ganska tjocka bitar. Lägg dessa i några stora muffinsformar eller stora bullformar och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sött ugnen på 250° samtidigt som bullarna börjar jäsa.

Pensla med vispat ägg och strö på riktigt med pärlsocker innan ni gräddar dom i mitten av ugnen på 250°.

Låt svalna på galler under bakduk!