Gräddig champinjonsås

Söndag och en del rester kvar sedan grillningen i fredags, det i kombination med önskan om goda matlådor till jobbet under veckan gjorde att jag lyxade till champinjonsåsen lite extra. Det fanns fortfarande lite grädde kvar som fick vara basen i såsen tillsammans med färska champinjoner. Jag brukar alltid ha lök i mina såser men för tillfället reagerar fruns mage på lök så jag försöker få fram god smak i såserna utan att använda lök. Här gjorde jag lite efter eget huvud och för att locka fram lite extra smak fick flaskan med äppelmust som stod i kylskåpet vara med på ett hörn.

300 gram färska champinjoner
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 msk äppelmust (jag hade Grönsöömust)
2 tsk vetemjöl
2 tsk kallt vatten

Halvera eller kvarta champinjonerna beroende på storlek och stek de i en kastrull på medelhög värme. Ha inte i något matfett och stek de tills all vätska har försvunnit. Häll i grädde, fond och äppelmusten och rör om, samtidigt som såsen värms blandas redningen ihop och när såsen börjar koka rörs redningen ner under ständig omröring. Sänk värmen lite och låt såsen koka tills den får den konsistens du vill ha, smaka av med salt och peppar.




Lyxig gräddsås

För att hålla samma tema som köttbullarna gjordes såsen till köttbullarna med grädde som bas och inte vatten där grädden fyller ut senare som i mitt vanliga recept på gräddsås. Här gick jag inte på eget recept utan inspirerades av ett recept jag hittade på matbloggen Alexanderlagarmat och ändrade bara lite i smakerna. Resultatet blev en fyllig sås med underbar smak och helt fantastisk konsistens.

3 dl vispgrädde
1 msk kött- eller kalvfond
1 tsk tamarisolja (jag uteslöt oljan)
2 tsk maizena
2 tsk kallt vatten
1 krm vitpeppar

Häll vispgrädden i en kastrull och sätt på hög värme, häll samtidigt i fond och vitpeppar. Rör runt med visp.
Vispa ihop maizena med kallt vatten i en liten skål, rör runt så att maizena och vatten har mixats. När såsen börjar bubbla så häller du i mixen och rör runt.
Låt såsen koka upp under omrörning och var försiktig så att gräddsåsen inte kokar över i kastrullen. Sänk plattan till låg värme när det börjar koka och håll sedan koll så att inte såsen kokar över tills den ”lugnat sig” med lägre värme.

Nu är din gräddsås färdig och redo att serveras. Vill du göra den ännu godare kan du följa stegen nedan (jag följde dessa och såsen blev underbar).

Låt såsen puttra på låg värme i cirka 20 minuter, rör om lite då och då. Alexander föreslår att ha spisen på 2:an. Lagar du köttbullar eller pannbiffar så kan du tillsätta lite av skyn i gräddsåsen innan servering för extra smak.




Lyxiga köttbullar

Midsommardag och en hel del rester att ta hand om, rester och saker som helt enkelt inte gick åt på midsommarafton. Planen var att vi skulle göra köttbullar då barnen hade önskat det men när jag kollade i kylskåpet insåg jag att det skulle gå att experimentera lite och använda det som fanns kvar. Så köttbullar på grädde istället för mjölk och med lagrad riven ost och dijonsenap i smeten för smakens skull. Resultatet blev riktigt goda saftiga köttbullar som hela familjen älskade.

1 kg blandfärs
1 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk dijonsenap
150 gram riven ost.

Blanda ströbröd och vispgrädde, låt blandningen stå och dra i 10 minuter. Sätt ugnen på 175°, blanda i köttfärs, ägg, dijonsenap och osten i ströbrödsblandningen och bearbeta allt med händerna tills du har en smidig smet. Fukta händerna och rulla lagom stora köttbullar och stek de så de får lite färg i en stekpanna. Stek färdigt de i ugnen i cirka 10 minuter, glöm inte att rör om köttbullarna en eller två gånger under så de förblir runda.