Gräddig champinjonsås

Söndag och en del rester kvar sedan grillningen i fredags, det i kombination med önskan om goda matlådor till jobbet under veckan gjorde att jag lyxade till champinjonsåsen lite extra. Det fanns fortfarande lite grädde kvar som fick vara basen i såsen tillsammans med färska champinjoner. Jag brukar alltid ha lök i mina såser men för tillfället reagerar fruns mage på lök så jag försöker få fram god smak i såserna utan att använda lök. Här gjorde jag lite efter eget huvud och för att locka fram lite extra smak fick flaskan med äppelmust som stod i kylskåpet vara med på ett hörn.

300 gram färska champinjoner
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 msk äppelmust (jag hade Grönsöömust)
2 tsk vetemjöl
2 tsk kallt vatten

Halvera eller kvarta champinjonerna beroende på storlek och stek de i en kastrull på medelhög värme. Ha inte i något matfett och stek de tills all vätska har försvunnit. Häll i grädde, fond och äppelmusten och rör om, samtidigt som såsen värms blandas redningen ihop och när såsen börjar koka rörs redningen ner under ständig omröring. Sänk värmen lite och låt såsen koka tills den får den konsistens du vill ha, smaka av med salt och peppar.




Lyxig gräddsås

För att hålla samma tema som köttbullarna gjordes såsen till köttbullarna med grädde som bas och inte vatten där grädden fyller ut senare som i mitt vanliga recept på gräddsås. Här gick jag inte på eget recept utan inspirerades av ett recept jag hittade på matbloggen Alexanderlagarmat och ändrade bara lite i smakerna. Resultatet blev en fyllig sås med underbar smak och helt fantastisk konsistens.

3 dl vispgrädde
1 msk kött- eller kalvfond
1 tsk tamarisolja (jag uteslöt oljan)
2 tsk maizena
2 tsk kallt vatten
1 krm vitpeppar

Häll vispgrädden i en kastrull och sätt på hög värme, häll samtidigt i fond och vitpeppar. Rör runt med visp.
Vispa ihop maizena med kallt vatten i en liten skål, rör runt så att maizena och vatten har mixats. När såsen börjar bubbla så häller du i mixen och rör runt.
Låt såsen koka upp under omrörning och var försiktig så att gräddsåsen inte kokar över i kastrullen. Sänk plattan till låg värme när det börjar koka och håll sedan koll så att inte såsen kokar över tills den ”lugnat sig” med lägre värme.

Nu är din gräddsås färdig och redo att serveras. Vill du göra den ännu godare kan du följa stegen nedan (jag följde dessa och såsen blev underbar).

Låt såsen puttra på låg värme i cirka 20 minuter, rör om lite då och då. Alexander föreslår att ha spisen på 2:an. Lagar du köttbullar eller pannbiffar så kan du tillsätta lite av skyn i gräddsåsen innan servering för extra smak.




Lyxiga köttbullar

Midsommardag och en hel del rester att ta hand om, rester och saker som helt enkelt inte gick åt på midsommarafton. Planen var att vi skulle göra köttbullar då barnen hade önskat det men när jag kollade i kylskåpet insåg jag att det skulle gå att experimentera lite och använda det som fanns kvar. Så köttbullar på grädde istället för mjölk och med lagrad riven ost och dijonsenap i smeten för smakens skull. Resultatet blev riktigt goda saftiga köttbullar som hela familjen älskade.

1 kg blandfärs
1 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk dijonsenap
150 gram riven ost.

Blanda ströbröd och vispgrädde, låt blandningen stå och dra i 10 minuter. Sätt ugnen på 175°, blanda i köttfärs, ägg, dijonsenap och osten i ströbrödsblandningen och bearbeta allt med händerna tills du har en smidig smet. Fukta händerna och rulla lagom stora köttbullar och stek de så de får lite färg i en stekpanna. Stek färdigt de i ugnen i cirka 10 minuter, glöm inte att rör om köttbullarna en eller två gånger under så de förblir runda.




Pastasallad med grillad kyckling

När sommarvärmen kommer är det gott att bara äta kall sallad på middagen för att äta mer tillagad mat på kvällen när det blir lite kallare. En kall sallad kan man lätt slänga ihop med de saker man har i kylskåpet, nu hade jag ingen pasta så jag fick koka den först. Idag var det skolavslutning och vi hade planerat att åka till Liseberg efter middagen, då passar det extra bra med mat som går snabbt att göra. Jag använde inget direkt recept utan tog det som fanns och som tur är har salladen vuxit ordentligt på balkongen. All mat blir på något sätt godare om man har odlat den själv.

4 dl pasta
1 gurka
250 gram grillad kycklingfilé
12 blad sallad
½ msk salladskrydda
1 msk rapsolja

Koka pastan enligt anvisning på paketet, kyl den direkt när den är färdig och blanda pastan med rapsoljan så den inte klibbar. Dela gurkan i stavar, grovhacka salladen och dela kycklingen i lagom stor munsbitar. Blanda alla ingredienser i en stor skål, smaksätt med salladskrydda och servera med kall dryck




Jordgubbsbakelse

Sveriges nationaldag och just i år är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa tillträdde som kung av Sverige och avslutade Kalmarunionen. Dagen till ära gjorde jag en jordgubbsbakelse, det skulle blivit en jordgubbsstubbe men jag valde att servera den som en bakelse istället. I receptet från Allt om mat använder de Nutella i fyllningen, jag tycker Nutella är allt för söt och kokade istället en egen jordgubbssylt som användes i fyllningen.

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk

100 gram jordgubbssylt (Recept här)
5 dl vispgrädde
500 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 225°, vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölk och blanda försiktigt till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, pensla bakplåtspappret och plåtens kanter med rapsolja så släpper smeten lättare när den är färdig. Bred ut smeten i en långpannan och grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper och lossa papperet som rulltårtan gräddades på, låt kakan svalna under långpannan.

Bred jordgubbssylt över bottnen, vispa grädden och bred ut ungefär hälften på jordgubbssylten. Rulla ihop från långsidan, placera rulltårtan i kylen så den sätter sig lite. Skär bitar som är cirka 2 cm tjocka och lägg på fat, spritsa grädden över och dekorera med jordgubbar och svensk flagga.




Mjölkstuvad vitkål

Som tillbehör till dagens nypotatis och stekta kycklingfiléer ville jag göra något annat än den vanliga gräddsåsen jag ofta gör. Jag ville samtidigt att det skulle bli ett gott komplement till kyckling och potatis vilket begränsade sökandet en del. Detta tillbehör kanske passar mer till stekt korv men jag gillade kombinationen av stuvad vitkål, nypotatis och stekt kycklingfilé. Receptet kommer från ICA och resultatet blev väldigt gott och mättande, krämig stuvning och vitkål med lite tuggmotstånd kvar. Jag har innan testat att först koka vitkålen och sedan göra stuvningen efter (här) men det blev så mycket godare att koka vitkålen direkt i mjölken.

400 gram vitkål
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Ansa och skär vitkålen i cirka 2 cm stora bitar (jag valde istället att strimla vitkålen i en mandolin), smält smöret i en gryta och lägg i kålen. Rör om så all kål blir täckt med smöret, strö över vetemjöl och rör om. Häll i mjölken och låt allt koka upp under omrörning, smaksätt med salt och nymald vitpeppar. Låt kålen koka på svag värme under lock tills den är lagom mjuk (cirka 15 minuter).