Kasslergryta

Ibland använder vi kassler när vi lagar mat, det blir inte så ofta utan lite då och då, hittills har det blivit allt i ett grytor med kassler som bas. Idag hade jag massvis med nypotatis, rödbetor, gulbetor och blomkål som behövde användas och det skulle vara kassler till. Jag hade ett recept på lut som jag hade tänkt göra med pasta till hösten men det fick bli idag istället. Kombinationen av ugnsrostade rotfrukter + blomkål och kasslergrytan blev riktigt god och detta kommer göras fler gånger. Receptet hittade jag på kokaihop

500 gram kassler
250 gram Champinjoner
20 cm purjolök
1 röd paprika (jag valde gul paprika)
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl mjölk
½ dl chilisås
2 dl Crème fraiche
1 dl Riven ost (gärna smakrik)

Skär kasslern i strimlor eller tärningar, dela svampen i bitar, skölj och skiva purjolöken. Skölj paprikan, som sen skärs i små bitar, skala och hacka vitlöksklyftorna.
Fräs svampen i smör till den får fin färg. Låt purjolök, paprika och vitlök fräsa med mot slutet, på medelvärme, bara så att det mjuknar. Häll i grädde, mjölk och chilisås, tillsätt även crème fraiche.
Lägg i kasslern och låt koka upp. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt (kassler är ju ganska salt i sej, så smaka dej fram). Låt puttra 5-10 minuter, lägg i osten och rör om så att den smälter ner.

Klart att servera.




Ugnsrostad blomkål

Nu på sommaren när det finns bra tillgång på svenska rotfrukter och grönsaker brukar jag åka runt till olika gårdsbutiker och köpa direkt från den som har skördat. Drömmen för framtiden är att ha en stor trädgård där man kan odla allt som kan tänkas användas i maten. Något jag direkt skulle odla är blomkål, paprika och sparris, det är grönsaker som vi ofta använder i vår matlagning. Inför veckoslutet hade vi kommit över blomkål som odlats lokalt och som jag tänkte göra något speciellt med. Receptet hämtade jag från receptfavoriter men jag valde att enbart använda salt som smaksättning

1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt

Sätt ugnen på 200°, skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform, strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.

Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i cirka 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.

Ta ut den rostade blomkålen och servera varm. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering.




Nypotatis i ugn

Hittills när jag har tillagat färskpotatis har jag alltid serverat de kokta första dagen och eventuella rester har blivit stekta dag två. Nu ville jag testa göra något annat med lite färskpotatis men det måste passa hela familjen. Vi gör en del ugnsrostade rotfrukter under höst och vinter och jag fick för mig att testa göra det med färskpotatis. Det borde ju fungera även med nypotatis så jag gjorde ett test idag, resultatet blev över förväntan och mycket populärt av hela familjen.

1 kg nypotatis
Olivolja
Salt

Sätt ugnen på 225°, skrubba nypotatisen för att få bort jord och löst skal. Om potatisen är i olika storlek halveras eller kvartas de största så alla har ungefär samma storlek. Ringla över olivolja och sprid lite salt (gärna flingsalt) över potatisen. Tillaga mitt i ugnen i cirka 20 minuter, känn med provsticka så de är färdiga innan de serveras.