Barnens köttfärssås

Lördag och barnen fick fritt välja maten idag, då vi hade pannkakor innan i veckan (barnens absoluta favoriträtt) fick de inte välja det. De var båda två snabbt inne på att de ville ha spagetti med köttfärssås, då jag vet att de inte gillar svamp så letade jag upp ett recept på köttfärssås utan champinjoner i (vi hade inga färska champinjoner hemma för den delen heller). Rätten är inspirerade av ett recept jag hittade på Coop där jag i mångt och mycket följer receptet men adderar lite saker under tillagningen.

1 gul lök
3 morötter
1000 gram köttfärs
2 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 buljongtärning (valfri, jag hade grönsaksbuljongtärning som jag använde)
Parmesan

Skala och hacka löken fint, skala och riv morötterna på den grova sidan på ett rivjärn. Fräs lök och morötter i olivolja i en gjutjärnsgryta tills löken blir mjuk och lite genomskinlig, lägg i köttfärsen i omgångar så det inte blir för mycket att steka åt gången. Rör ihop allt när sista köttfärsen är stekt och se till att köttfärsen blir brun och lite smulig. Häll i tomatpuré, krossade tomater, honung och smula i buljongtärningen. Koka upp och sänk värmen, låt småputtra i cirka 20 minuter.

Servera med nykokt spagetti och riv lite parmesan över innan servering.




Chicken chow mein

Hela familjen gillar att beställa wokade nudlar när vi äter på kinesiskt, jag har testat ett recept hittills och ville göra ett nytt försök med ett annat lite mer avancerat recept. Så fredagens middag fick bli kycklingwok med nudlar eller då chicken chow mein. Jag kollade runt på lite olika recept innan jag valde och jag har en del av de andra kvar som jag kommer att testa framöver med. Detta recept hittade jag på godare.se men det kommer från Emilia Milosavljevics som driver matbloggen Matinspo med Emilia. Resultatet blev väldigt lyckat och det kommer bli perfekt att ha med i matlådorna till veckan nu när semestern slutar för oss.

Kyckling
600 gram kycklingfilé
1 msk japansk soja
Peppar
2 tsk bakpulver

Såsen
2 ½ msk kinesisk soja
2 msk risvinäger
3 tsk srirachasås
1 ½ msk rapsolja
2 ½ msk oystersås
3 tsk strösocker

Grönsaker
1 paket äggnudlar
6 salladslökar
2 morötter
200 gram vitkål
2 vitlöksklyftor
2 tsk ingefära

Dela kycklingen i mindre bitar och marinera med soja, peppar och bakpulver, låt sedan vila under tiden du förbereder resten.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen och ställ den åt sidan.
Koka nudlarna men inte så de blir klara, de kommer bli klara när allt wokas (1-2 minuter från al dente). Lägg över nudlarna i en skål med kallt vatten för att stanna av kokningen och sila sedan av och låt de torka medan du förbereder resten.
Hacka alla grönsaker, riv vitlök och ingefära. Värm en wokpanna med olja och stek kycklingen så den får lite färg. Ta ut den och stek sedan paprika och morot i cirka 1 minut (paprika och morötterna ska vara lite krispiga), lägg i kålen och stek lite till.
Ta ut grönsakerna och häll i lite ny olja i pannan, vänd i salladslök, ingefära och vitlök och stek utan att löken tar färg. Vänd i nudlarna, blanda ihop och låt nudlarna stekas på lite,
Häll i såsen och blanda runt, häll därefter i kyckling och grönsaker och woka ihop allt innan rätten serveras.