Bråbergs tekakor

Ett nytt försök att baka bröd på ett recept som jag själv har kommit på resulterade idag i väldigt goda fluffiga tekakor. Receptet är väldigt enkelt och följer de saker jag har lärt mig under åren som jag har bakat lite olika bröd.
Välj mjöl med bra jäskraft – här har jag använt vanligt vetemjöl special.
Baka med kall degvätska – istället för att smälta smöret knådas rumstempererat smör in i degen.
Låt degen jäsa längre – mer smak och karaktär från jästen kommer fram om man låter degen jäsa i rumstemperatur (eller över natten i kylskåpet)
Var rädd om jästen – saltet ska hällas i sist för att degen ska jäsa så bra som möjligt
Väg ingredienserna – speciellt mjölet kan vara svårt att få rätt mängd med dl-mått

500 gram vatten
50 gram jäst
1200 gram vetemjöl special
150 gram smör, rumstempererat
125 gram strösocker
18 gram salt

Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i mjöl, smöret i mindre kuber och sockret, knåda degen i cirka 10 minuter. Häll i saltet och knåda i ytterligare 5 minuter, täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen tills den är cirka ½ cm tjock. Stansa ut tekakor och placera på plåt med bakplåtspapper. Sprinkla vetemjöl över och nagga med en gaffel rätt igenom och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° och grädda tekakorna mitt i ugnen i 7-8 minuter, låt de kallna på galler.




Tomatsås för pizza

Jag har testat lite olika versioner på tomatsås att använda till pizza, vissa har smakat bra andra mindre bra men ingen har varit så bra att jag har velat spara på det. I helgen hade barnen beställt pizza så jag fick leta igen efter en ny version att testa. Jag ville ha en tomatsås som inte skulle kokas utan hellre då mixad och som sedan får dra sig i kylskåpet. När jag hittade detta receptet på sidan italienskpizza.se och såg hur de totalt nördade in sig på pizza blev jag väldigt nyfiken. De börjar receptet med tips om vilken sorts tomat som passar bäst att använda i tomatsåsen och fortsätter i receptet med instruktionen att hälla ut tomatjuicen då den är av sämre kvalitet.

1 burk hela tomater (San Marzano eller Pelati)
3 gram havssalt
1 msk olivolja
6-7 blad färsk basilika
½ krm bakpulver

Öppna burken med tomater och häll ut tomatjuicen då den är gjord på tomater av lägre kvalitet, häll ner tomaterna tillsammans med övriga ingredienser i en skål. Bakpulvret används för att få bort lite av syrligheten från tomaterna. Det går även att använda sig av socker istället.
Blanda med mixer (eller för hand) tills önskad konsistens uppnås.

Häll tomatsåsen i en burk och förvara den i kylen tills du ska göra din pizza.




Barnens köttfärssås

Lördag och barnen fick fritt välja maten idag, då vi hade pannkakor innan i veckan (barnens absoluta favoriträtt) fick de inte välja det. De var båda två snabbt inne på att de ville ha spagetti med köttfärssås, då jag vet att de inte gillar svamp så letade jag upp ett recept på köttfärssås utan champinjoner i (vi hade inga färska champinjoner hemma för den delen heller). Rätten är inspirerade av ett recept jag hittade på Coop där jag i mångt och mycket följer receptet men adderar lite saker under tillagningen.

1 gul lök
3 morötter
1000 gram köttfärs
2 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 buljongtärning (valfri, jag hade grönsaksbuljongtärning som jag använde)
Parmesan

Skala och hacka löken fint, skala och riv morötterna på den grova sidan på ett rivjärn. Fräs lök och morötter i olivolja i en gjutjärnsgryta tills löken blir mjuk och lite genomskinlig, lägg i köttfärsen i omgångar så det inte blir för mycket att steka åt gången. Rör ihop allt när sista köttfärsen är stekt och se till att köttfärsen blir brun och lite smulig. Häll i tomatpuré, krossade tomater, honung och smula i buljongtärningen. Koka upp och sänk värmen, låt småputtra i cirka 20 minuter.

Servera med nykokt spagetti och riv lite parmesan över innan servering.




Chicken chow mein

Hela familjen gillar att beställa wokade nudlar när vi äter på kinesiskt, jag har testat ett recept hittills och ville göra ett nytt försök med ett annat lite mer avancerat recept. Så fredagens middag fick bli kycklingwok med nudlar eller då chicken chow mein. Jag kollade runt på lite olika recept innan jag valde och jag har en del av de andra kvar som jag kommer att testa framöver med. Detta recept hittade jag på godare.se men det kommer från Emilia Milosavljevics som driver matbloggen Matinspo med Emilia. Resultatet blev väldigt lyckat och det kommer bli perfekt att ha med i matlådorna till veckan nu när semestern slutar för oss.

Kyckling
600 gram kycklingfilé
1 msk japansk soja
Peppar
2 tsk bakpulver

Såsen
2 ½ msk kinesisk soja
2 msk risvinäger
3 tsk srirachasås
1 ½ msk rapsolja
2 ½ msk oystersås
3 tsk strösocker

Grönsaker
1 paket äggnudlar
6 salladslökar
2 morötter
200 gram vitkål
2 vitlöksklyftor
2 tsk ingefära

Dela kycklingen i mindre bitar och marinera med soja, peppar och bakpulver, låt sedan vila under tiden du förbereder resten.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen och ställ den åt sidan.
Koka nudlarna men inte så de blir klara, de kommer bli klara när allt wokas (1-2 minuter från al dente). Lägg över nudlarna i en skål med kallt vatten för att stanna av kokningen och sila sedan av och låt de torka medan du förbereder resten.
Hacka alla grönsaker, riv vitlök och ingefära. Värm en wokpanna med olja och stek kycklingen så den får lite färg. Ta ut den och stek sedan paprika och morot i cirka 1 minut (paprika och morötterna ska vara lite krispiga), lägg i kålen och stek lite till.
Ta ut grönsakerna och häll i lite ny olja i pannan, vänd i salladslök, ingefära och vitlök och stek utan att löken tar färg. Vänd i nudlarna, blanda ihop och låt nudlarna stekas på lite,
Häll i såsen och blanda runt, häll därefter i kyckling och grönsaker och woka ihop allt innan rätten serveras.




Kasslergryta

Ibland använder vi kassler när vi lagar mat, det blir inte så ofta utan lite då och då, hittills har det blivit allt i ett grytor med kassler som bas. Idag hade jag massvis med nypotatis, rödbetor, gulbetor och blomkål som behövde användas och det skulle vara kassler till. Jag hade ett recept på lut som jag hade tänkt göra med pasta till hösten men det fick bli idag istället. Kombinationen av ugnsrostade rotfrukter + blomkål och kasslergrytan blev riktigt god och detta kommer göras fler gånger. Receptet hittade jag på kokaihop

500 gram kassler
250 gram Champinjoner
20 cm purjolök
1 röd paprika (jag valde gul paprika)
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl mjölk
½ dl chilisås
2 dl Crème fraiche
1 dl Riven ost (gärna smakrik)

Skär kasslern i strimlor eller tärningar, dela svampen i bitar, skölj och skiva purjolöken. Skölj paprikan, som sen skärs i små bitar, skala och hacka vitlöksklyftorna.
Fräs svampen i smör till den får fin färg. Låt purjolök, paprika och vitlök fräsa med mot slutet, på medelvärme, bara så att det mjuknar. Häll i grädde, mjölk och chilisås, tillsätt även crème fraiche.
Lägg i kasslern och låt koka upp. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt (kassler är ju ganska salt i sej, så smaka dej fram). Låt puttra 5-10 minuter, lägg i osten och rör om så att den smälter ner.

Klart att servera.




Ugnsrostad blomkål

Nu på sommaren när det finns bra tillgång på svenska rotfrukter och grönsaker brukar jag åka runt till olika gårdsbutiker och köpa direkt från den som har skördat. Drömmen för framtiden är att ha en stor trädgård där man kan odla allt som kan tänkas användas i maten. Något jag direkt skulle odla är blomkål, paprika och sparris, det är grönsaker som vi ofta använder i vår matlagning. Inför veckoslutet hade vi kommit över blomkål som odlats lokalt och som jag tänkte göra något speciellt med. Receptet hämtade jag från receptfavoriter men jag valde att enbart använda salt som smaksättning

1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt

Sätt ugnen på 200°, skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv. Lägg blomkålen i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform, strö över garam masala, curry, gurkmeja, salt, peppar samt olja och blanda väl.

Sätt in blomkålen i ugnen och rosta den i cirka 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.

Ta ut den rostade blomkålen och servera varm. Eller låt svalna och förvara i kylen till servering.