Saftiga frallor med honungssmak

Jag fick tag i härlig lokalproducerad honung i veckan och då kände jag att jag bara var tvungen att baka frallor med honung som sötningsmedel. Jag har ett par bröd där jag har använt honung men ville testa något nytt recept. Efter en del letande hittade jag detta i bloggen Mellisdags där jag hittade massa tips på bra mellis till barnen. Receptet gjordes på varm degvätska, jag föredrar att baka med kal degvätska så jag har skrivit ner receptet efter mina ändringar.

50 gram jäst
5 dl mjölk
100 gran smör, rumstempererat
3 msk flytande honung
10-12 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)
1 tsk salt

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Fördela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med honung och mjöl, lite i taget. När degen släpper från bunken knådas den i fem minuter innan saltet hälls i. Knåda ytterligare fem minuter och låt sedan degen jäsa till dubbel storlek.

Forma 15 frallor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, skär 1-2 cm djupa snitt tvärs över på varje fralla och pudra över lite vetemjöl. Sätt ugnen på 250° och låt frallorna jäsa under en bakduk i 20 min.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 5-7 minuter, låt frallorna svalna av på ett ugnsgaller.




Korv på kinavis

Idag var en söndag då vi bara njöt av ledigheten och jag ville inte stå allt för länge i köket, vilket så klart begränsar vad man kan laga. Dagens recept hittade jag för ett tag sedan när jag sökte efter nya sätt att tillaga falukorv på. Här kombineras den svenska falukorven med kinesiska smaker som hoisonsås, ingefära och koriander vilket gav en riktigt smakrik rätt. Receptet kommer från Göteborgsposten och i receptet använder de frysta wokgrönsaker, jag valde istället att göra min egen blandning och skriver receptet efter det.

600 gram falukorv med hög kötthalt
1 liten purjolök
3 morötter
1 broccoli
1 burk vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 palsternacka
1 ½ dl hoisinsås (alternativt blanda 2 msk soja, 1 tsk kycklingfond och 1 dl vatten)
1 msk färskriven ingefära
1 kruka färsk koriander

Dra bort skinnet och skär falukorven i strimlor (cirka 1 cm breda), skölj purjolöken noga och strimla den fint, skala och riv ingefäran. Hacka hälften av den färska koriandern, skala och slanta morötter och palsternacka, skär broccolin i mindre buketter.
Hetta upp en gjutjärnsgryta, slå i oljan och lägg i korven. Bryn den under omrörning i cirka 2 minuter. Tillsätt purjolök, morötter, broccoli, vattenkastanjer, minimajs och palsternacka, vänd runt och se till att allt blir ordentligt varmt.
Krydda med färskriven ingefära och hackad koriander. Slå på hoisinsås , låt allt koka upp men inte mer. Smaka av med salt och peppar, om det behövs.
Servera med ris och blandade blad. Toppa gärna med färsk koriander.




Kladdkaketårta med pollytopping

Yngsta dottern fyllde tidigare i veckan och hon har sedan förra året sagt att hon ville ha en kladdkaketårta när hon fyllde år. Så idag när släkten kom på kalas blev det en chokladbomb utan dess like som toppades med Polly. Receptet kommer från boken Kladdkakor deluxe som Frida Skattberg som driver bloggen Baka med Frida. Jag valde att bara göra två lager då dottern specifikt inte ville ha en hög tårta och för att minska andelen choklad (som inte är min absoluta favorit). Jag bakade kladdkakorna i mina vanliga formar på 24 cm i diameter och minskade frostingen med ¼ när jag gjorde tårtan men skriver ut receptet med enlighet hur det finns i boken.
Målet uppnåddes med råge, dottern älskade sin tårta som hon var med och dekorerade.

1 mörk kladdkaka
1 ljus kladdkaka
1 vit kladdkaka

Frosting
4 dl vispgrädde
400 gram färskost naturell
3 dl florsocker
1 ½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

½ påse Polly (vi använde hela för att dekorera tårtan.

Baka kladdkakorna, men grädda dem i formar som är 15 cm i diameter. Låt svalna i kylskåp. Alternativt ta fram redan färdiggräddade och frysta kakor och låt tina. (Jag bakade mina kladdkakor i formar på 24 cm i diameter för att få en lite lägre tårta)

Vispa ihop grädde och färskost till ett fluff med elvisp i en bunke, tillsätt sedan florsocker, kakao och vaniljsocker och vispa ihop.

Lägg en kladdkakebotten på ett tårtfat och spritsa ett lager frosting ovanpå. Lägg på nästa kladdkakebotten och spritsa ett lager frosting ovanpå. Lägg på den sista bottnen och spackla tårtan med frosting och forma en skål på toppen med av baksidan av en sked. Fyll ”skålen” med Polly.

Låt tårtan stå i kylskåp i cirka 30 minuter, och låt den stå framme en liten stund före servering.




Vit kladdkaka

Jag måste erkänna att jag har aldrig testat att göra vit kladdkaka, så fort kladdkaka efterfrågas hos oss är det choklad som önskas. Så nu när yngsta dottern fyllde år och ville ha en kladdkaketårta kände jag för att balansera all chokladsmak att det skulle vara bra med en ljus kladdkaka för at bryta av lite. Receptet kommer från Lindas Bakskola & matskola, hon tipsar om smaksättning av kladdkakan med citronskal eller vit choklad, det kanske kommer testat framöver.

150 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
1 ¾ vetemjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 180°, smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet som hälls i formen. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i cirka 20–24 minuter. Anpassa gräddningen efter hur kladdig du vill ha kakan.

Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.




Bråbergs fläskytterfilé med ostsås

Söndag och dags att laga lite mat som både blir bra som middagsmat men även fungerar i matlådor till veckan. I blev det en rätt på fläskytterfilé där jag kombinerade de smaker som jag själv finner fungerar bra med fläskytterfilé. Planen var från början att servera rätten med klyftpotatis men då jag fick tag i riktigt fina nypotatis blev det istället kokad potatis som serverades till, som extra smaksättning fanns det möjlighet att välja mellan lingonsylt eller svartvinbärsgelé.

900 gram fläskytterfilé
1 röd paprika
3 dl vispgrädde
1 dl buljong
2 msk hackad dill
150 gram riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225°, skiva fläskytterfilén i cm tjocka skivor som sedan halveras, fräs de i en stekpanna med smör och placera de sedan i en ugnsfast form. Hacka paprikan lite grovt och stek den i samma panna i fettet som finns kvar och häll de sedan på fläskytterfilén. Koka upp grädde och buljong och rör sedan ner osten, när osten har smält låt såsen sjuda lite och smaka av den med dill, salt och peppar. Häll den över köttet och tillaga den mitt i ugnen i cirka 20 minuter.




Bråbergs kycklingfärssås med bacon och spenat

Lördag och barnkalas inplanerat för minst dottern som blev 7 år tidigare i veckan, 2 timmar med klasskompisarna bland hoppborgar och blinkade lampor. Inför det kan man behöva lite extra energi för att orka leka hela lite extra, jag har planerat en annan rätt från början men då tiden rann iväg för oss gjorde jag denna snabba ersättare. Kombinationen med bacon och kycklingfärs är riktigt bra och med lite blad spenat blandat i såsen blev det väldigt lyckat.

750 gram kycklingfärs
1 paket bacon
2 dl crème fraiche
1 msk kalvfond
4 portioner pasta
Parmesan
140 gram babyspenat

Dela bacon i bitar på cirka 1 cm, stek i en gjutjärnsgryta. När baconet börjar få lite färg och har släppt lite fett i grytan hälls kycklingfärsen i. Rör om och finfördela kycklingfärsen under tiden den får färg, passa på att koka pastan samtidigt. Häll i crème fraiche och kalvfond och sänk värmen lite, låt grytan sjuda tills pastan är färdig. När det är 3 minuter kvar på pastan hälls spenaten i och rörs ner i blandningen, de minskar i storlek men behåller lite krisp när man har i de så sent i tillagningen. Om såsen blir lite för fast kan man hälla i lite vatten från pastan för att få rätt konsistens.

Servera med valfri pasta (vi hade spagetti) och riv parmesan över innan servering.