Silviakaka i långpanna

Äldsta dottern hade en klasskompis på besök idag, vi hade inget direkt fika hemma så jag slängde ihop en liten silviakaka som blev väldigt lyckad. Jag har redan en version här i bloggen som man gör i en sockerkaksform, men det var betydligt lättare att göra den i en långpanna istället. Det finns många olika recept på denna kaka men jag valde det som finns i Lindas Bakskola & Matskola, nu hade jag en lite mindre ugnsform så jag fick lite högre sockerkaksunderdel men det gjorde verkligen inget för smaken.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl vatten

Glasyr
150 gram smör
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering
kokos

Sätt ugnen på 180 grader, vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet. Häll smeten i en form, cirka 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 minuter. Låt den kallna i formen.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen och tillsätt vaniljsocker samt äggulor och vispa ihop till en slät smet.

Bred ut glasyren på kakan, strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.




Ris och falukorvsgratäng

Lördag och tanken var något lättlagat då maten skulle vara klar i tid för att hinna med eftermiddagens planerade lekstund för barnen. Rätten i fråga hittade jag på Kryddburken.se i veckan och resultatet blev riktigt bra, då barnen inte gillar stark mat valde jag att ändra sambal oelek till sweet chilisås med lyckat resultat. Kombinationen med gräddmjölk, färskost och riven ost satte smak på rätten och hela familjen åt sig mätta.

6 port kokt ris
1 ring falukorv
3 tomater

Gratängsås :
5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
150 gram mjukost naturell
3 msk chilisås (mild)
3 msk bostongurka
1 tsk sambal oelek
2 tsk oregano

1 påse riven ost

Sätt ugnen på 220°, koka riset enligt förpackningen och fördela i en ugnsfast form. Skiva falukorven och skär i halvmånar, stek i en stekpanna så de får färg. Lägg i formen ovanpå riset, skiva tomater och lägg över. Vispa ihop ingredienserna till såsen och slå över formen och toppa med riven ost.

Gratinera 20 – 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg.