Pasta med kycklingfärs och kalkonbacon

Söndag och rätten idag blev lite ta vad som finns i kylen och frysen och kombinera till något gott. Basen var kalkonbacon och kycklingfärs och de grönsaker som fanns hemma var broccoli och paprika. Rätten blev väldigt lyckad och alla ingredienserna kompletterade och lyfte varandra, hela familjen gillade maten och det blev till och med över att ha i matlådorna under veckan som kommer.

750 gram kycklingfärs
1 paket kalkonbacon
1 broccoli
2 paprikor, gärna olika färg
3 dl vispgrädde
1 msk fond
1-2 msk majsstärkelse
400 gram pasta av valfri sort

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Dela bacon i ½ cm bitar och stek de i en gjutjärnsgryta, när de fått lite färg hälls kycklingfärsen i och steks tillsammans med baconet. Under tiden färsen får färg delas broccolin i mindre buketter, stammen skivas och paprikan strimlas. När kycklingfärsen fått färg hälls grönsakerna i och får steka med i ett par minuter innan grädden hälls i tillsammans med fonden. Låt allt koka ihop ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar, om det inte finns tillräckligt med sås hälls pasta vatten i och allt kokas ihop med hjälp av majsstärkelse.

Servera med pasta, lite parmesan och en lättare sallad till.




Silviakaka i långpanna

Äldsta dottern hade en klasskompis på besök idag, vi hade inget direkt fika hemma så jag slängde ihop en liten silviakaka som blev väldigt lyckad. Jag har redan en version här i bloggen som man gör i en sockerkaksform, men det var betydligt lättare att göra den i en långpanna istället. Det finns många olika recept på denna kaka men jag valde det som finns i Lindas Bakskola & Matskola, nu hade jag en lite mindre ugnsform så jag fick lite högre sockerkaksunderdel men det gjorde verkligen inget för smaken.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl vatten

Glasyr
150 gram smör
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering
kokos

Sätt ugnen på 180 grader, vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet. Häll smeten i en form, cirka 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 minuter. Låt den kallna i formen.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen och tillsätt vaniljsocker samt äggulor och vispa ihop till en slät smet.

Bred ut glasyren på kakan, strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.




Ris och falukorvsgratäng

Lördag och tanken var något lättlagat då maten skulle vara klar i tid för att hinna med eftermiddagens planerade lekstund för barnen. Rätten i fråga hittade jag på Kryddburken.se i veckan och resultatet blev riktigt bra, då barnen inte gillar stark mat valde jag att ändra sambal oelek till sweet chilisås med lyckat resultat. Kombinationen med gräddmjölk, färskost och riven ost satte smak på rätten och hela familjen åt sig mätta.

6 port kokt ris
1 ring falukorv
3 tomater

Gratängsås :
5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
150 gram mjukost naturell
3 msk chilisås (mild)
3 msk bostongurka
1 tsk sambal oelek
2 tsk oregano

1 påse riven ost

Sätt ugnen på 220°, koka riset enligt förpackningen och fördela i en ugnsfast form. Skiva falukorven och skär i halvmånar, stek i en stekpanna så de får färg. Lägg i formen ovanpå riset, skiva tomater och lägg över. Vispa ihop ingredienserna till såsen och slå över formen och toppa med riven ost.

Gratinera 20 – 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg.




Fläskytterfilé med champinjoner

Söndag och dags att göra middag där tanken är att det ska bli lite matlådor att ta med till jobbet kommande vecka. Här kombineras fläskytterfilé, färska champinjoner, tomatpuré och dijonsenap med lök och kryddor till en fantastisk rätt. Receptet hittade jag på Nybergs deli och det kommer att lagas flera gånger då hela familjen gillad rätten.

600 gram fläskytterfilé
1 gul lök
250 gram champinjoner
2 tsk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk majsstärkelse (jag valde att reducera såsen genom att låta den sjuda istället)
2 msk soja
2 tsk dijonsenap

Skär fläskytterfilén i strimlor och bryn i smör, salta och peppra under tiden och lägg upp på en tallrik när den fått färg.
Skala och hacka löken, halvera eller kvarta svampen. Bryn lök och svamp i en stor gryta (jag valde min gjutjärnsgryta) i smör. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt bryna någon minut under omrörning. Smula ner buljongtärningen och rör i grädde och mjölk – låt koka upp.
Smaka av med soja, senap, salt och peppar, vänd ner köttet i grytan och låt den bli varm. Servera med valfritt tillbehör.




Krämig pasta med kalkon

Jag försöker variera maten så mycket jag bara kan för familjen men vissa saker återkommer rätt ofta hos oss. Pasta är en av de saker som ofta återkommer hos oss, det är då tur att man kan variera maträtterna i oändlighet. Här har vi ett recept från Matinspirera mera där kalkonfilé tillagas med champinjoner, parmesan och grädde till en helt fantastisk maträtt. Jag gjorde en liten ändring i receptet, istället för soja valde jag att ha i fond och därmed behövdes inget salt, svart eller vitpeppar i såsen.

400 gram valfri pasta
200 gram champinjoner (vi älskar champinjoner så jag hade i 300 gram istället)
500 gram kalkonfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 msk fond
1 dl riven parmesanost

Koka pastan, viktigt att koka den ett par minuter mindre än angiven tid på paketet. Skär kalkonfilé i mindre bitar och stek i olja eller smör tills den får fin färg.
Kvarta eller halvera champinjonen, plocka ut kalkonen när den är färdig och stek svampen på medelvärme tills vätska försvunnit helt. Finhacka lök och vitlök och stek den tillsammans med svampen tills löken blir lite genomskinlig. Hör temperaturen, häll tillbaka kalkonen och tillsätt fond och grädde. Låt såsen småputtra tills pastan är klar. Lyft över pastan tillsammans med lite av pastavattnet och låt pastan koka klart i såsen. Riv ner parmesan och servera med lite parmesan på toppen och eventuellt lite svartpeppar