Lyxiga kanelbullar

På onsdag är det kanelbullens dag, jag hinner inte baka något innan dess så jag fick baka idag och stoppa i frysen tills på onsdag istället. Jag har flera olika recept på kanelbullar och det jag brukar använda kan jag nästan utantill numera, men jag gilla ratt testa nya recept och se hur resultatet blir. Receptet hittade jag på Kronjäst, degen blev riktigt lättarbetad och resultatet blir mjuka fina välsmakande kanelbullar. I receptet jäser de bullarna i ugnen med bara lampan på, jag behövde ugnen till middagsmaten så jag jäste istället i rumstemperatur. Kronjäst anger ingredienserna i vikter och ska man få ett konstant bra resultat är det verkligen att föredra även med bullar. Framför allt mjölet har en förmåga att packas under transport och ett dl-mått kan innehålla olika mängd mjöl, väg därför ingredienserna istället. Jag gjorde en liten ändring i hur jag satte degen, jag valde att hälla i saltet sist av allt.

50 gram (1 pkt) Jäst
300 gram (cirka 3 dl) vatten, kallt
200 gram (cirka 2 dl) mjölk, sval
1 080 gram (cirka 18 dl) vetemjöl special alternativt Manitoba cream
200 gram (cirka 2 dl) smör, mjukt, rumstempererat
180 gram (cirka 2 dl) strösocker
9 gram (1½ tsk) salt
10 gram (cirka 1 msk) kardemumma, grovmalen 
50 gram (cirka 1 st) ägg

Fyllning
350 gram mandelmassa
250 gram smör, mjukt
35 gram (4,5 msk) kanel
20 gram (2 msk) vaniljsocker
90 gram (1 dl) strösocker

Lös jästen i mjölken och vattnet, blanda i alla ingredienser förutom saltet och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 10 minuter snabbt, efter 7 minuter häller du i saltet och knådar degen tills den är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund, lägg tillbaks den i bunken och täck med plast eller bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek.

Under tiden som degen jäser blandar vi fyllningen. Riv mandelmassan på ett grovt rivjärn, blanda ut mandelmassan med visp eller vinge, långsamt, med lite smör i taget. När nu tagit i allt smör tillsätter du resterande ingredienser och blandar till en smet, cirka 1 minut på långsam hastighet.

Ta upp degen, dela den i två delar och kavla ut en del till en stor rektangel. Bred ut halva fyllningen på degen och rulla ihop degen lagom löst så degen kan jäsa. Skär cirka 1 ½ cm breda bitar som placeras i en bullform på en plåt.

Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 60-90 minuter eller under handduk i rumstemperatur 90-120 minuter. Vispa ihop ägg, lite vatten samt lite salt och pensla bullarna och strö på pärlsocker. Värm ugnen till 225-230° i god tid innan kanelbullarna jäst färdigt, har du ugn med varmluft räcker det med 200°.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills bullarna har fått en gyllenbrun färg.




Fläskkarré i ugn med äppelsås

Söndag och vad passar bättre än en rätt där allt tillagas tillsammans i ugnen, minsta möjliga arbete men inget avkall på smaken. Här använda jag även morötter och polkabetor istället för bara potatis då det fanns hemma, som liten extra bonus ugnsstekta jag blomkålsbuketter att ha till. Receptet jag utgick från kommer från organisationen Svenskt kött, en organisation som har i uppdrag att få oss svenska att välja svenskt kött både när vi handlar i butikerna och äter på restaurang. Jag själv köper enbart svenskt råvaror och jag köper gärna från lokala odlare när det gäller grönsaker och rotfrukter.

1 ½ kg fläskkarré
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 dl färska örter
600 gram små potatisar
2 morötter
2 rödlökar
3 dl ofiltrerad äppeljuice eller äppelmust

2 dl grädde
1 msk citronsaft, färskpressad

Värm ugnen till 150°, torka köttet med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna, stek köttet runt om tills det fått fin färg och lägg över i en ugnssäker form. Skala vitlöken, finhacka den och örterna och blanda samman med salt, peppar och citronskal i en liten skål. Gnid in köttet med hälften av blandningen. Skala potatis och morötter och dela de i lagom stora bitar, klyfta löken och grönsakerna lök runt köttet i formen. Häll på äppeljuicen på grönsakerna, ställ in formen med steken i ugnen och tillaga 1 − 1 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 65°. 

Ta ut formen ur ugnen, lyft ur köttet och låt det vila i smörpapper 10–15 minuter innan du skär upp det i skivor. Lyft ur grönsakerna, lägg på en plåt och rosta i ytterligare 5 minuter i ugnen med grillen. 

Sila av vätskan från formen och koka ner tills du har cirka 1 ½ dl kvar. Tillsätt grädde och låt såsen koka upp. Smaka av och justera kryddningen med citron, salt och peppar.  

Servering: Strö resten av kryddblandningen över köttet. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.