Potatisgratäng med kyckling

Då vi var bortbjudna direkt efter middagen fick jag göra maten lite tidigare än vanligt, då är det tur att det är en rätt som med lite knep och trix blir färdig fort i ugnen. Här kombineras potatis, broccoli och kyckling med en härlig ostsås på grädde och mjölk. Döttrarna gillar inte alltid att det blir en skorpa av osten när man gratinerar så osten ströddes över rätten innan såsen hälldes på. Rätten blev uppskattad av hela familjen, för att få med extra mycket smak i rätten skivade jag stammen på broccolin och lät den koka med potatisen för att sedan blandas med övriga ingredienser. REcepte3t hittade jag i veckan på Zeinas kitchen.

8 mellanstora potatisar
400 gram broccoli (färsk eller fryst funkar bra)
600 gram kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
Sås:
5 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
3 dl mjölk
1 dl mjöl
1-2 hönsbuljongtärning (justera saltsmaken själv)
1 krm riven muskotnöt
Salt & svartpeppar
Garnering:
150 gram riven ost

Skala potatisen och hacka i stora tärningar, koka dem mjuka i 2-3 minuter och sila av (koka inte sönder dem de ska bara endast mjukna lite). Skär broccolin i buketter om du använder färsk, skiva gärna upp stammen efter du skurit av nedersta biten då det sitter mycket smak i stammen. Koka broccolin ett par minuter och sila av. Skär kycklingen i tärningar (jag valde att strimla kycklingen med samma resultat). Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och bryn kycklingen under omrörning. Pressa i vitlök, tillsätt finhackad persilja och krydda med svartpeppar. Kycklingen behöver inte stekas kraftigt, det räcker att den precis blir genomstekt. Lägg potatis, kyckling och broccoli i en mellanstor ugnsform, förbered sedan såsen.
Värm ugnen till 200°. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp under städning omrörning. Låt sjuda i 2-3 minuter tills såsen tjocknar, häll sedan i ugnsformen. Strö på riven ost (jag valde att strö över osten innan såsen hälldes på för att slippa få en hård yta som döttrarna inte gillar). Tillaga mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Servera nygräddad med sallad.




Amerikanska chokladmuffins

Igår bakade vi kanelbullar, när vi plockade fram bullformar insåg vi att vi har en massa muffinsformar i skafferiet. Både jag och barnen tyckte vi skulle baka muffins och jag fick uppdraget att leta efter ett bra recept. Önskemålet från döttrarna var att det skulle vara muffins med chokladbitar i så det styrde sökningen. Jag hittade en del intressanta versioner men då vi inte hade alla ingredienser till vissa kom vi snabbt fram till detta som finns på Zeinas kitchen. Receptet är för att baka stora amerikanska muffins men då döttrarna valde mindre muffinsformar fick vi lite fler muffins än så.

3 ägg
2 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 gram mjölkchoklad
50 gram mörk choklad
1 ½ dl rapsolja
3 dl mjölk

Värm ugnen till 200°, klä en muffinsplåt med 12 stora muffinsformar. Blanda alla torra ingredienser förutom socker i en bunke och ställ åt sidan. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan. Vispa socker och ägg pösigt, sikta de torra ingredienserna över äggen, blanda i olja och mjölk. Vänd allting med en slickepott tills det blir en jämn smet. Vänd sedan i den mörka chokladen och 50 g av mjölkchokladen. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Strö på den resterande chokladen och baka sedan mitt i ugnen i cirka 15-17 minuter. Baka dem inte mer än nödvändigt. Låt svalna i plåten innan servering.




Ragù på kalkonfärs

Lördag och en del planerat, då är det härligt med middag som går snabbt att slänga ihop och som hela familjen gillar. Idag blev den en mustig ragù gjord på rotselleri, morötter och kalkonfärs, perfekt en kall höstdag innan arbete Utomhus. Receptet hittade jag på viktväktarna när jag sökte efter rätter på kalkonfärs. Jag kommer försöka utveckla denna delen av min matlagning, pastarätter som får koka på svag värme under lång tid som verkligen får smaken att blomma. Här var rätten klar på 30 minuter men jag planerar att sätta upp ett eget recept med selleri, morötter och lök som bas framöver.

1 gul lök
250 gram morot
1 rotselleri
1 vitlöksklyfta
500 gram kalkonfärs
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 dl vatten
½ kycklingbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater

Skala lök, morot samt rotselleri, hacka löken och tärna morot och rotselleri. Hetta upp en gryta med olja och stek grönsakerna några minuter. Pressa ner vitlök (jag valde att hacka vitlöken fint istället) och blanda ner färsen. Låt steka med cirka 5 minuter och tillsätt sedan tomatpuré samt timjan och fräs med någon minut. Blanda sedan ner vatten, buljongtärning, balsamvinäger och krossade tomater. Låt puttra i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.




Klassisk kantarelltoast

Vi fick tag i nyplockade kantareller i veckan och jag funderade vad man kunde göra med de, barnen var inte så intresserade och det var inte mycket kantareller vi hade. Valet föll på att göra kantarelltoast till mig och frun och vanliga toast med skinka och ost till barnen. Det fanns en uppsjö med olika recept men jag ville ha ett recept utan ost och andra tillbehör utan med fokus på kantarellerna. Receptet jag slutligen valde hittade jag på köket.se, det är tv-kocken Pelle Johansson som lagt upp det. Hans kokbok I köket med Pelle (numera slutsåld) är en inspirationskälla, precis som Pelle försöker jag få barnen att vara med när jag lagar mat.

20 färska gula kantareller (vi hade trattkantareller istället)
2 dl vispgrädde
1 schalottenlök
1 toast
1 msk persilja, hackad

Dela och rensa kantarellerna och finhacka schalottenlöken, värm en stekpanna och stek toasten lite snabbt i smör så de får lite färg. Ta upp bröden och i samma panna steks kantarellerna med en klick smör tills de får lite färg. Tillsätt lök samt hackad persilja, salta och peppra och häll sedan på grädden och låt allt koka ihop till en stuvning.

Lägg upp stuvningen på toasten och sprinkla lite extra persilja på toppen.




Pasta med strimlad kycklingfilé, blomkål, färska champinjoner och paprika

Dags för ett nytt recept baserat på vad som fanns till bra pris tillsammans med det som fanns hemma, resultatet blev en riktigt god pastarätt som hela familjen gillade. Jag gillar att göra pastarätter, det är både gott och det blir perfekta lunchlådor till kommande arbetsvecka. Här lät jag smakerna komma till sin fulla rätt och genom att steka blomkålsbuketterna på hög värme med fond fick de en helt fantastisk smak samt behöll ett härligt tuggmotstånd.

600 gram strimlad kycklingfilé
1 blomkålshuvud
300 gram färska champinjoner
2 paprikor
5 dl crème fraiche
2 msk fond
400 gram pasta av valfri sort

Koka pastan enligt anvisning på paketet, stek kycklingen i omgångar på hög värme i en gjutjärnsgryta med lite olja. Skär blomkålen i mindre buketter, kvarta eller halvera champinjonerna och strimla paprikan. Häll kycklingen i en skål och stek champinjonerna i lite olja tills de släppt all vätska, häll upp champinjonerna i en skål och häll i olja i gjutjärnsgrytan. Stek blomkålen på hög värma och när den börjar få lite färg häller du i 1 msk fond som får steka in i blomkålen. Häll på den strimlade paprikan och låt allt bli lite varmt innan kyckling och champinjoner hälls tillbaka i gjutjärnsgrytan. Häll i crème fraiche och låt allt koka ihop, låt pastasåsen småsjuda tills pastan är färdig. Smaka av med socker, salt och peppar.




Krispig ugnsrostad potatis

Jag gillar verkligen inte kokt potatis och jag har under veckan letat lite olika recept då vi skulle ha potatis till dagens middag. Efter lite letande kom jag till godare.se och hittade ett recept som Tareq Taylor visade i ”Tareqs matresa” som sändes i SVT. Tareq reser till England tillsammans med Tony Irwing och Tonys mamma Yvonne lagar rostade potatis. Se hela avsnittet på SVT Play eller läs receptet på godare.se

1 kg mjölig potatis
3 tsk solrosolja (alternativt gås- eller ankfett)

Skala potatisen och dela den lika stora bitar, häll potatisen i en gryta och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Häll sen av vattnet och låt potatisen torka. Häll tillbaka potatisen i grytan, på med locket, och skaka den försiktigt så att den får lite ”trasiga” kanter och torkar ordentligt.

Lägg fettet i en långpanna på hög värme. Häll i potatisen och vänd runt så de täcks av fett på alla sidor. Ugnsbaka potatisen i 220 ° i 45–60 minuter till de är gyllenbruna och krispiga. Vänd på dem med jämna mellanrum.