Saffransbullar i långpanna

Dags för påfyllning av bullar i frysen men jag ville inte baka bullar, så vad gör man. Som tur är har jag en del saffran kvar sedan förra året, jag hade planerat att laga Paella men det blev inte av. Jag har en del recept redan på saffransbullar men jag ville göra det lite smidigt för mig denna gången. Därav blev det saffransbullar i långpanna, receptet kommer från Victorias provkök men då familjen inte kunde enas om sockriga saffransbullar eller saffransbullar med glasyr så det fick bli både och. Jag valde även att göra släta bullar av degen istället för att kavla ut degen direkt i långpannan.

50 gram jäst
5 dl mjölk
120 gram smör
2 paket saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1/2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special

Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara max 37 °. Tillsätt socker, ägg, saffran och nästan hela andelen mjöl. Arbeta degen och tillsätt så mycket mer mjöl att degen precis börjar släppa från kanterna. Knåda 5 minuter och häll sedan i saltet och låt degen knådas ett par minuter till. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 – 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Knåda sedan degen lätt och dela den i mindre bitar som du runddriver och placeras sedan i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Sätt in bullarna i ugnen cirka 20 minuter, tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden.

Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.

Glasyr

2 dl florsocker
1 msk vatten

Vispa samman florsocker och vatten och ringla det över de kalla saffransbullarna.




Ugnsstekt kalkonfilé med gräddsås

I veckan köpte jag kalkonfilé både för att jag gillar att laga mat på kalkon, familjen älskar kalkon och lite för att prova på recept inför jul eller nyår. Receptet i sig är inget avancerat men kombinationen med såsen blev väldigt lyckad så jag bara var tvungen att dokumentera maträtten här. Receptet bygger mycket på innertemperaturen på kalkon och tillvaratagande av skyn som blir efter man tillagar rätten i ugnen. Uppgiften om innertemperaturen hämtade jag från Ingelsta Kalkons hemsida, för helstekt kalkon ska det vara 75° och för kalkonbröstfilé räcker det med 65°.

600 gram kalkonfilé

Skyn från ugnsformen
Vatten
Fond
2 dl vispgrädde
1 msk mjöl
Soja

Sätt ugnen på 175°, under tiden ugnen blir varm steker du kalkonfiléerna runt om tills de får lite färg. Sätt i en ugnstermometer och tillaga kalkonen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Ta ut kalkonfilén och låt den vila i 10 minuter innan den skärs i skivor.

Sila skyn från ugnsformen och blanda den med vatten och fond så du får 5 dl vätska. Häll det i en kastrull och värm till det börjar koka. Sänk värmen och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter. Blanda mjölet med lite vatten i ett glas och vispa ner det i såsen tillsammans med grädden. Koka upp och låt sjuda ett par minuter innan sojan hälls i för att få till färgen lite och smaka sedan av med salt, peppar och socker.

Servera kalkonen med potatis och svartvinbärsgelé