Kladdkaka med chokladbitar

Barnen ville att vi skulle baka något att ha till fikat idag när det var farsdag, vår minsta älskar kladdkaka och hennes förslag var det som vann. Jag har en del recept på kladdkakor i bloggen men ville utmana mig själv lite så jag och yngsta dottern började leta recept. Efter ett tag hamnade vi på Norrmejerier och deras Chokladkladdkaka med chokladbitar. Det som vi fastnade för var texten längst ner som beskriver att chokladen smälter inte helt i kakan utan man känner att det är chokladbitar i. Här kan man testa sig fram med olika sorters smaksatt choklad.

200 gram smör
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ½ dl kakao
60 gram vit choklad (jag valde 150 gram chokladknappar med 54 % kakao)
60 gram mörk choklad
4 ägg
2 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 190°, smöra och bröa en kakform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Jag har ingen så stor form utan gjorde kladdkakan i två mindre formar och frös in en att njuta av framöver. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda smör, socker, vaniljsocker, salt samt kakao och rör i ägg och vetemjöl. Hacka chokladen grovt och blanda i, eller använd chokladknappar, rör så lite som möjligt. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
Dekorera med färska hallon och servera med lättvispad grädde.




Krämig fläskfilépasta med champinjoner

Söndag, farsdag och jag fick själv laga den mat jag ville utan önskemål från övriga familjen. När jag väljer maten faller jag ofta tillbaka till pasta av någon sort. Här blir det en pasta med fläskytterfilé, färska champinjoner, grädde och parmesan. Enkla råvaror som tillsammans ger en helt fantastisk maträtt med mycket smak, man behöver inte krångla till det. Receptet kommer från Fredrik Nylén och hans blogg Fredriks fika.

200 gram champinjoner
400 gram valfri pasta
500 gram fläskfilé (jag valde att använda fläsytterfilé)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde (alt. matlagningsgrädde)
1 tsk timjan
1 msk soja
1 dl riven parmesan

Koka upp vatten till pastan och koka enligt anvisningen på paketet. Skölj och dela på champinjonerna, putsa fläskfilén och skär i strimlor. Skala och finhacka lök och vitlöksklyftor. Stek på fläskfilén i smör i en stekpanna, salta och peppra och lyft ur fläskfilén i en skål. Stek champinjonerna med en gnutta vatten för att koka ur vätskan. Tillsätt smör, lök och vitlök och fräs tills gyllene. Tillsätt fläskfilén, timjan, grädde och smaka av med soya, salt och peppar. Låt sjuda ett par minuter. Vänd samman med pastan och parmesan.




Korv stroganoff med bacon

Barnen kom hem för ett tag sedan och sa att de ville ha korv stroganoff, en rätt jag gör lite då och då. Nu ville jag få in lite andra smaker i paletten och hittade ett recept på Allt om mat med bacon i. För att spetsa till smaken lite mer valde jag bort falukorven och gjorde rätten på tjock grillkorv med hög kötthalt. Det är även kalvfond i rätten för lite extra djup och fyllning, jag adderade även lite hackad dill då jag gillar smaken av dill och den bryter av med lite toner av sommaren. Vi odlade en hel del dill i somras som jag har finhackat och fryst in, perfekt att använda under hösten och vinterns kalla månader.

140 gram bacon (1 förpackning)
600 gram falukorv, eller annan valfri korv
1 gul lök
1 gul paprika
1 msk tomatpuré
400 gram krossade tomater
2 dl vispgrädde
½ dl vatten
1 ½ msk kalvfond
1 tsk paprikapulver
Finhackad dill

Smält smör i en stekpanna och stek baconen knapriga, ta ut de från pannan och låt svalna. Skär korven i bitar, hacka löken och strimla paprikan. Hetta upp en tjockbottnad kastrull (jag valde min gjutjärnsgryta), lägg i en klick smör och stek korv och lök, lägg i paprikan och stek på lite snabbt. Tillsätt tomatpuré och rosta den snabbt, häll i krossade tomater, vatten, grädde, fond och paprikapulver och låt koka sakta i minst 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer fond. Toppa med hackad eller smulad bacon innan servering.