Kyckling med bambuskott och champinjoner

Söndag och på dagens schema stod det pynta balkongen med granris men även fixa matlådor till den kommande veckan. Här gör jag ett försök på en asiatisk rätt som har lite inspiration från de rätter man kan beställa på den lokala kinarestaurangen. Såsen är en liten variant av de såser jag har gjort när jag testat annan asiatisk mat som verkligen fick denna rätt att lyfta. Hela familjen gillade den och den kommer definitivt att göras igen, kanske med lita andra ingredienser adderade.

750 gram strimlade kycklingfiléer
120 gram bambuskott
150 gram färska champinjoner
4 salladslökar
5 mindre morötter
4 msk kinesisk soja
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk majsstärkelse
½ dl vatten

Skiva champinjonen i lagom tjocka bitar, skala och skiva morötterna och strimla salladslöken. Fräs kycklingbitarna i olja i en stekpanna, sänk värmen och låt kycklingbitarna bli genomstekta. Ta upp kycklingbitarna och stek grönsakerna tills champinjonerna släppt sin vätska och fått lite färg. Blanda soja, strösocker, vinäger, majsstärkelse och vatten och rör till en slät sås. Blanda i kycklingen och häll sedan över såsen, rör om så såsen täcker alla delar.

Låt rätten stå ett par minuter och dra innan den serveras med jasminris.




Kalljästa rosenbröd

Det var dags att fylla på brödlådan och då barnen inte äter speciellt mycket bröd numera fick jag välja helt fritt. Valet föll på rosenbröd som bakade på kall degvätska för att maximera smaken, receptet hittade jag på köket.se. Jag valde att baka på vetemjöl special då jag tycker det blir mycket mjukare och saftigare bröd om man väljer det istället för vanligt vetemjöl. Barnen hjälpte till och runddrev degbitarna till frallor och det visade sig senare att de ville testa dessa frallor till kvällsmat. Resultatet blev att de tog fler frallor istället för att be om rostbröd till kvällsmat.

50 gram jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
2 msk rapsolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
1 ägg
Vallmofrön

Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken och arbeta in olja och så mycket mjöl att det blir en smidig, inte för hård deg. Knåda ett par minuter och häll sedan i saltet och fortsätt knåda ett par minuter, täck med plastfilm och jäs tills degen har dubblat i storlek.

Knåda degen på lätt mjölat underlag. Forma runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i cirka 20 minuter.

Värm ugnen till 250°, klipp ett kryss på ovansidan av bullarna. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.