Kycklingpanna med bacon och färska champinjoner

Idag var vi på julmarknad och maten gjordes i all hast när vi kom hem av det som fanns hemma. Resultatet blev en härlig rätt som kan servera pasta, ris eller som vi gjorde idag med klyftpotatis. Jag höll det väldigt enkelt men ibland blir just de rätterna de som alla gillar, här var det kycklingfärs, lök, färska champinjoner, bacon och lite grädde som smaksattes med dijonsenap och svartvinbärsgelé.

750 gram kycklingfärs
300 gram färska champinjoner
1 paket bacon
1 schalottenlök
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgelé

Stek kycklingfärsen tills den fått bra färg i en gjutjärnsgryta, halvera eller kvarta under tiden champinjonerna och finhacka löken. Lyft ur kycklingfärsen när den är färdig och sänk värmen lite. Stek champinjoner och lök tillsammans tills champinjonerna släppt all vätska, häll i kycklingfärsen tillsammans med fonden. Höj värmen samtidigt som du häller i vispgrädde, dijonsenap och svartvinbärsgelé, smaka av med lite svartpeppar och låt såsen koka ihop ett par minuter innan den serveras med valfritt tillbehör.




Daniel Lindebergs kanelbullar

Jag har testat mig fram till ett recept på kanelbullar som fungerar i alla lägen men när man blir tipsad om ett recept som är utöver det vanliga måste man ju bara testa. Daniel Lindeberg som ligger bakom receptet driver Lindebergs bageri och konditori i Orminge utanför Stockholm. Han ger en hel del tips om hur man får till den perfekta bullen här på Werners Gourmetservice. Receptet på Daniels kanelbullar är gjort på 140 gram jäst så jag fick räkna om vikterna för att baka på 50 gram jäst istället.

Deg
1000 gram vatten – 357 gram vatten
2300 gram vetemjöl – 821 gram vetemjöl
400 gram socker – 143 gram socker
400 gram smör – 143 gram smör
45 gram kardemumma – 16 gram kardemumma
140 gram jäst – 50 gram jäst
30 gram salt – 11 gram salt
2 ägg – 1 litet ägg

Kanelremons
1000 gram mandelmassa – 357 gram mandelmassa
600 gram smör – 214 gram smör
45 gram kanel, lös med 1 dl vatten – 16 gram kanel, lös med 0,4 dl vatten

Blanda degen, med kall degvätska, ordentligt tills du får bra glutenutveckling. Det är ett viktigt moment som avgör om man ska få volym på bullarna. Testa genom att göra ett ”glutenfönster”, du tar en degboll och drar ut så det bildas ett fönster. Om degen håller ihop och inte gå sönder har du bra glutenutveckling. När du blandat degen plattar du ut den och ställ in i kylen cirka 2 timmar tills degen är kall.

Slå ut luften ur degen innan du kavlar ut den. När man kavlar ut degen ska man lyfta på degen och ”kela” lite med den för att ta bort spänningarna. Blanda mandelmassa och smör, tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda i kanel utblandat med vatten. Bred på blandningen på degen.

Forma bullarna. Om du inte vill baka bullarna på en gång kan du ställa bullarna i frysen upp till 5 dagar.
Har man inte något jässkåp kan man sätta ugnen på 70°C och ställa in en skål med varmt vatten och sen stäng av ugnen. När det är ca 35°C ställer man in bullarna i ca 2 timmar. Att veta när bullarna är färdigjästa är något man lär sig, de ska se fluffiga ut och ökat dubbelt i volym. Att underjäsa bullar är ett vanligt fel många gör. Låt bullarna stå i rumstemperatur innan de ska gräddas, så de inte kommer direkt från en fuktig ugn. Det är bra om de får ”spröa” så de torkar till och får en lite torr hinna, då håller de bättre när man penslar på ägg.

Mixa ägg, lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna med det och strö på flagad mandel

Ugnen ska ha en temperatur på 230° när du sätter in bullarna och sänk direkt till 190°C. Baka inte för länge. Ca 10 min för snäckor och 12 min för knut. Pensla bullarna med kall sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen. Då blir de glansiga och håller sig längre.




Pasta Alfredo

En klassisk italiensk rätt som görs på fyra ingredienser är en härlig rätt som jag gärna slänger ihop när tiden är knapp men familjen vill ha riktigt god mat. Vill man lyxa till det lite extra kan man göra egen pasta med, beskrivning på det finns i receptet. Pasta lagar jag ofta då det är enkelt att variera smakerna och resterna blir perfekta att ha med i matlådan kommande vecka. Receptet kommer denna gången från godare.tv och är upplagt av Dante Zia.

Pasta
300 gram durumvetemjöl
200 gram vetemjöl
5 ägg

Sås
80 gram smör
2 dl parmesanost, finriven
1 dl pastavatten

Blanda mjölet med äggen och knåda i 10 minuter tills degen blir elastisk, täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Kavla ut och skär pastan i tagliatelle, med fördel använder man en pastamaskin, mjöla ordentligt så de inte klibbar ihop.

Koka upp pastavatten, när det kokar häll i salt och pastan. Under tiden smälter du smöret i en stekpanna med höga kanter på låg värme (smöret ska inte brynas eller få färg). När pastan kokat ett par minuter ta 1 dl pastavatten och häll i smöret. Här använder man stärkelsen som finns i pastavattnet för tat få såsen krämig. När pastan är al dente hälls vattnet av och pastan hälls i stekpannan. Minska värmen och häll i den finrivna parmesanosten. Rör om så såsen omsluter pastan helt, mal lite svartpeppar över och servera dirtekt.




Kyckling med bambuskott och champinjoner

Söndag och på dagens schema stod det pynta balkongen med granris men även fixa matlådor till den kommande veckan. Här gör jag ett försök på en asiatisk rätt som har lite inspiration från de rätter man kan beställa på den lokala kinarestaurangen. Såsen är en liten variant av de såser jag har gjort när jag testat annan asiatisk mat som verkligen fick denna rätt att lyfta. Hela familjen gillade den och den kommer definitivt att göras igen, kanske med lita andra ingredienser adderade.

750 gram strimlade kycklingfiléer
120 gram bambuskott
150 gram färska champinjoner
4 salladslökar
5 mindre morötter
4 msk kinesisk soja
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk majsstärkelse
½ dl vatten

Skiva champinjonen i lagom tjocka bitar, skala och skiva morötterna och strimla salladslöken. Fräs kycklingbitarna i olja i en stekpanna, sänk värmen och låt kycklingbitarna bli genomstekta. Ta upp kycklingbitarna och stek grönsakerna tills champinjonerna släppt sin vätska och fått lite färg. Blanda soja, strösocker, vinäger, majsstärkelse och vatten och rör till en slät sås. Blanda i kycklingen och häll sedan över såsen, rör om så såsen täcker alla delar.

Låt rätten stå ett par minuter och dra innan den serveras med jasminris.




Kalljästa rosenbröd

Det var dags att fylla på brödlådan och då barnen inte äter speciellt mycket bröd numera fick jag välja helt fritt. Valet föll på rosenbröd som bakade på kall degvätska för att maximera smaken, receptet hittade jag på köket.se. Jag valde att baka på vetemjöl special då jag tycker det blir mycket mjukare och saftigare bröd om man väljer det istället för vanligt vetemjöl. Barnen hjälpte till och runddrev degbitarna till frallor och det visade sig senare att de ville testa dessa frallor till kvällsmat. Resultatet blev att de tog fler frallor istället för att be om rostbröd till kvällsmat.

50 gram jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
2 msk rapsolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
1 ägg
Vallmofrön

Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken och arbeta in olja och så mycket mjöl att det blir en smidig, inte för hård deg. Knåda ett par minuter och häll sedan i saltet och fortsätt knåda ett par minuter, täck med plastfilm och jäs tills degen har dubblat i storlek.

Knåda degen på lätt mjölat underlag. Forma runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i cirka 20 minuter.

Värm ugnen till 250°, klipp ett kryss på ovansidan av bullarna. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.




Kladdkaka med chokladbitar

Barnen ville att vi skulle baka något att ha till fikat idag när det var farsdag, vår minsta älskar kladdkaka och hennes förslag var det som vann. Jag har en del recept på kladdkakor i bloggen men ville utmana mig själv lite så jag och yngsta dottern började leta recept. Efter ett tag hamnade vi på Norrmejerier och deras Chokladkladdkaka med chokladbitar. Det som vi fastnade för var texten längst ner som beskriver att chokladen smälter inte helt i kakan utan man känner att det är chokladbitar i. Här kan man testa sig fram med olika sorters smaksatt choklad.

200 gram smör
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ½ dl kakao
60 gram vit choklad (jag valde 150 gram chokladknappar med 54 % kakao)
60 gram mörk choklad
4 ägg
2 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 190°, smöra och bröa en kakform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Jag har ingen så stor form utan gjorde kladdkakan i två mindre formar och frös in en att njuta av framöver. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda smör, socker, vaniljsocker, salt samt kakao och rör i ägg och vetemjöl. Hacka chokladen grovt och blanda i, eller använd chokladknappar, rör så lite som möjligt. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
Dekorera med färska hallon och servera med lättvispad grädde.