Pepparkakskärleksmums

Jag ville testa något nytt att ta med och bjuda kollegorna på arbetet och jag visste att jag hade sett detta receptet innan. Jag kollade igenom min mapp på datorn för recept som inte är provade än och hittade det efter en stunds letande. Jag brukar baka mjuk pepparkaka ett par gånger innan jul men har inte fått tid att göra det ännu. Detta är definitivt en variant av det som dessutom var oerhört lätt att baka. Receptet kommer från Lindas Bakskola & Matskola

3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
150 gram smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 gram smör, smält
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl florsocker
1 ½–3 msk vatten

Garnering
kokos

Sätt ugnen på 180 °, vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, kanel samt bakpulver och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i 20 – 23 minuter och låt den kallna i formen.

Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så den blir lagom bredbar. Bred ut glasyren över kakan, strö över kokos och låt sedan glasyren stelna.

Skär kakan i rutor med en vass kniv.




Korvgryta med champinjoner och paprika

I bland letar jag i kokböcker för inspiration till det jag ska laga under helgen, detta är ett sådant recept då jag hittade lite olika recept på korvgrytor. När jag sedan kollade vad vi hade i frysen och skafferiet gjorde jag en egen version och hela familjen gillade den. Här använder jag tjock grillkorv med ost och bacon i för lite extra smak, det i kombination med lök, paprika och färska champinjoner.

1 förpackning tjocka grillkorvar (6 stycken)
1 röd paprika
1 lök
150 gram färska champinjoner
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 msk kalvfond
1 msk hackad dill

Koka riset enligt instruktion på förpackningen, hacka löken fint och strimla paprikan. Halvera eller kvarta champinjonerna beroende på hur stora de är och stek de först i en torr gjutjärnsgryta. När de släppt all vätska häll i olja och häll i lök och paprika, stek på medelvärme tills löken blivit lite mjuk och genomskinlig. Under tiden delas korven i cm tjocka skivor som hälls i när löken är färdigt. Höj värmen och stek allt tills korven fått lite färg. Häll i fonden och efter det kokosmjölken tillsammans med dillen, låt koka upp och sjud sedan i 5 minuter innan allt serveras med ris och cornichons.