Dopp-i-grytan-bröd

I morgon blir det traditionsenligt dopp i grytan här hos oss, till det bakar jag alltid bröd att doppa i skinkspadet. Jag har varierat lite olika sorter utan att hitta ett som blivit perfekt. I år blir det ett nytt recept som jag hittade trädgårdsbloggen Skillnadens trädgård som drivs av Sara Bäckmo. Enligt beskrivningen passar brödet lika bra till dopp i grytan som med ost och skinka. Jag valde att baka brödet på pomeransskal då det var det jag hade hemma. Doften både vid jäsning och gräddningen var helt underbar.

50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
½ dl sirap (jag valde brödsirap som jag även ska ha i kavringen som bakas senare)
2-3 kokta pomeransskal i småbitar eller 2 tsk anis och 2 tsk fänkål
Cirka 750 gram rågsikt (jag vägde upp 750 gram och degen blev perfekt)

Smält smöret, häll i mjölken och låt vätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke, häll blandningen av smör och mjölken över och rör om tills jästen löst sig. Bland i resten av ingredienserna utom saltet och arbeta till en jämn deg. Häll i saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Jäs degen i bunken i 45 minuter.

Dela degen i fyra lika stora bullar och kavla ut till en kaka som är cirka 2 cm tjock. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas eller äggkopp. Sätt ugnen på 225 °, nagga brödkakorna och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla med sirapsvatten när kakorna nyss kommit ur ugnen.




Pepparkakskärleksmums

Jag ville testa något nytt att ta med och bjuda kollegorna på arbetet och jag visste att jag hade sett detta receptet innan. Jag kollade igenom min mapp på datorn för recept som inte är provade än och hittade det efter en stunds letande. Jag brukar baka mjuk pepparkaka ett par gånger innan jul men har inte fått tid att göra det ännu. Detta är definitivt en variant av det som dessutom var oerhört lätt att baka. Receptet kommer från Lindas Bakskola & Matskola

3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
150 gram smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 gram smör, smält
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl florsocker
1 ½–3 msk vatten

Garnering
kokos

Sätt ugnen på 180 °, vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, pepparkakskrydda, kanel samt bakpulver och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i 20 – 23 minuter och låt den kallna i formen.

Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så den blir lagom bredbar. Bred ut glasyren över kakan, strö över kokos och låt sedan glasyren stelna.

Skär kakan i rutor med en vass kniv.




Korvgryta med champinjoner och paprika

I bland letar jag i kokböcker för inspiration till det jag ska laga under helgen, detta är ett sådant recept då jag hittade lite olika recept på korvgrytor. När jag sedan kollade vad vi hade i frysen och skafferiet gjorde jag en egen version och hela familjen gillade den. Här använder jag tjock grillkorv med ost och bacon i för lite extra smak, det i kombination med lök, paprika och färska champinjoner.

1 förpackning tjocka grillkorvar (6 stycken)
1 röd paprika
1 lök
150 gram färska champinjoner
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 msk kalvfond
1 msk hackad dill

Koka riset enligt instruktion på förpackningen, hacka löken fint och strimla paprikan. Halvera eller kvarta champinjonerna beroende på hur stora de är och stek de först i en torr gjutjärnsgryta. När de släppt all vätska häll i olja och häll i lök och paprika, stek på medelvärme tills löken blivit lite mjuk och genomskinlig. Under tiden delas korven i cm tjocka skivor som hälls i när löken är färdigt. Höj värmen och stek allt tills korven fått lite färg. Häll i fonden och efter det kokosmjölken tillsammans med dillen, låt koka upp och sjud sedan i 5 minuter innan allt serveras med ris och cornichons.




Tom kha med broccoli

Just nu är det mycket asiatiska influenser i min matlagning, rätterna är lätta att få välsmakande och de mättar ordentligt. Hela familjen gillar denna sortens mat med så jag vet alla blir mätta och får bra energitillskott. Här är det en thailändsk rätt som från början är en soppa på kokosmjölk, här görs den som en gryta istället och serveras med nudlar. Receptet kommer från ICA där den fanns med i ICAs matkasse v. 44 2018, jag ändrar lite i receptet och steker broccolin istället för att koka den.

4 portioner ris- eller äggnudlar
1 rödlök
2 morötter
600 gram kycklingfilé
½ tsk salt
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
250 gram broccoli
1 ½ msk tom kha kryddmix

Koka ris eller nudlar enligt anvisningen på förpackningen. Skala och skiva löken, skala och skär morötterna i slantar, skär broccolin i mindre buketter och slanta stammen i lika stora bitar som morötterna. Fräs grönsakerna i en gjutjärnsgryta i olja tills löken börjar bli lite mjuk och du börjar få lite stekyta på morötter och broccoli. Lyft över grönsakerna i en skål, strimla kycklingen och fräs den i samma gryta som grönsakerna i omgångar. När kycklingen fått färg hälls grönsaker och de färdig stekta kycklingbitarna tillbaka i gryta. Häll i kokosmjölken och rör om, häll vattnet i konserven tillsammans med majsstärkelse och krydda, rör om och häll sedan ner det i grytan. Låt koka upp och sjuda under lock i 8 minuter, servera grytan med ris eller äggnudlar och eventuellt en limeklyfta vid sidan att pressa över.




Nudlar med köttfärs, paprika och minimajs

Dags att göra man både till familjen denna söndag men även mat som kan bli matlådor till jobbet under den kommande veckan. Idag fick det bli lite av vad som fanns hemma i frys, kyl och skafferi, vi hade inte köpt något speciellt utan allt var ett öppet kort. Jag hade snabbt tankar på just en wok som man lätt kan slänga ihop och smaksätta den precis efter vad man har hemma.

1 kg köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
3 paprikor, gärna i olika färger
3 morötter
1 burk minimajs
200 gram äggnudlar
¾ dl ostronsås
1 ½ msk japansk soja
1 ½ msk kinesisk soja
3 tsk strösocker

Strimla paprikan, hacka löken fint, slanta morötterna, häll av minimajsen och dela de i mindre bitar, koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Stek färsen tills den fått lite färg och är genomstekt, under tiden blandas såsen ihop av ostronsås, strösocker, kinesisk- och japansk soja. Lyft ur köttet när det är färdigt och fräs morot och paprika i samma gryta, när paprikan börjar bli lite mjuk hälls köttfärs, nudlar och sås i grytan. Bland om så allt täcks av såsen och servera.