Nikkaluoktagryta

Ursprunget till denna gryta är en soppa som kommer från orten Nikkaluokta i Gällivare, jag kommer att göra den framöver med men jag ser soppa mer som en rätt man äter på hösten. Receptet till grytan hittade jag på Jennys matblogg, jag ändrade lite i grytan då jag inte hade köttfärs hemma. Jag gjorde den istället på fläskytterfilé vilket fungerade riktigt bra. Strimlat kött som först steks och sedan kokas blir härligt mört och kunde ätas med sked utan problem.

1 gul lök
600 gram köttfärs
6 dl vitkål
1 liten sötpotatis
1 burk passerade/krossade tomater
1 röd paprika
1 msk dijonsenap
1 ½ l vatten
2 buljongtärningar (jag valde 1 kött och 12 grönsak)
1 ½ msk kinesisk soja
Paprikapulver

Skala och tärna sötpotatisen, finhacka löken, strimla vitkålen och strimla papriken. Hetta upp en stekpanna med smör (jag valde min gjutjärnsgryta), fräs löken glansig och vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner vitkålen, sötpotatisen och fräs den i 10 minuter eller tills den mjuknar lite. Vänd i tomater och vatten, smula ner buljong och låt det sjuda upp och koka i 10 – 15 minuter (tills vitkålen har fått lagom fin konsistens). Paprikan la jag i de sista 5 minuterna, annars blir den mjuk.
Smaka av med soja, senap ,salt, peppar och paprikapulver




Potatisgratäng med karamelliserad lök och färs

Jag älskar att laga mat där allt lagas tillsammans, smaken får en extra nivå av att tillagas tillsammans. Idag serverade jag en sådan rätt till familjen, en potatisgratäng med karamelliserad lök och köttfärs i. Så många smaker som kombinerades till en helt fantastisk rätt. Potatisen blev riktigt bra i smak då den kokade på låg värme med mjölk, grädde och den karamelliserade löken innan allt hälldes i en ugnsfast form för gratinering. Receptet kommer från matinspo.se där Emilia Milosavljevic delar med sig av inspiration och recept.

1,2 kg fast potatis
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 gula lökar
500 gram valfri färs (jag valde att använda 1 kg istället)
1 vitlöksklyfta
1 tsk strösocker
1 förpackning riven ost

Skala och mandolina lök och potatis tunt, om du inte har en mandolin går det lika bra att sköra potatis och lök tunt med kniv.
Fräs färsen i lite olja i en djup kastrull (jag använde min gjutjärnsgryta) tills den får ordentligt med färg. Pressa i vitlöken och krydda med örtsalt och peppar, lägg över färsen på en tallrik och fräs löken i samma kastrull tills den blir ordentligt brynt. Tillsätt socker och salt och rör runt, tillsätt potatis, grädde och mjölk. Salta ordentligt och peppra, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
Varva potatis och färs i en form på 20×30 cm, avsluta med valfri riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Kolla efter 30 minuter och seden med jämna mellanrum med provsticka för att se om potatisen är klar. Tiden är svår att ange då det beror på vilken form som används och hur tjocka potatisskivorna är. Om gratängen får för mycket färg innan den är klar täcks den med folie.

Låt gratängen svalna något innan den serveras med valfri sallad.




Stekt ris med kyckling

Fortsatt lite sjukstuga här hemma så maten blir vissa dagar barnens favoriter men samtidigt vill jag testa nya rätter och utmana mig lite i matlagningen. Så idag blev det en rätt jag har haft sparad ett bra tag men med en lite ändring så den passar vår familj bättre. Grunden kommer från Coop och kombinerar kycklingfilé, broccoli, paprika och salladslök vilket jag följde. Till rätten serveras gräddfil, koriander och lime vilket jag valde bort. För att få lite sås i grytan hällde jag i lite fond och soja i slutet som fick både sätta smak och bli lite sås.

250 gram ris
600 gram strimlad kycklingbröstfilé
125 gram broccoli
1 röd paprika
2 knipplökar (jag valde vårlök)
2 dl majskorn (jag valde bort majs)

Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen, hetta upp en stor stekpanna eller wok (jag valde min gjutjärnsgryta) och lägg i kycklingen. Under tiden kycklingen steks delades broccolin i mindre buketter och stammen skalades och delades i mindre bitar, paprikan delades i mindre bitar och löken hackades grovt. När kycklingen fått lite färg hälls alla grönsakerna i, fortsätt stek på hög värme tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna lätt mjuka. Här hällde jag i 1 msk fond och 1 msk japansk soja för att få lite sås i grytan. Vänd ner riset och smaka av med salt och peppar




Gratäng med palsternacka och potatis

Söndag och behovet för matlådor till kommande jobbvecka gör sig påmind, idag blev det en del matlådor då vi gjorde helstekt fläskytterfilé och en gratäng på potatis, palsternacka och rotselleri. Doften som spred sig i lägenheten när gratängen stod i ugnen var helt magisk och kombinationen med potatis, palsternacka och rotselleri var riktigt lyckad. Receptet kommer från ICA och var med i deras kundtidning Buffé 1999, nu serverade vi den till fläskytterfilé men jag kan tänka mig att den fungerar lika bra till kyckling eller vilt.

1 kg palsternacka
200 gram rotselleri
½ kg potatis
2 purjolökar
2 tsk örtsalt
3 dl vispgrädde
2-2! dl mjölk
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°, skala rotsaker och potatis och skär i tunna skivor (gärna med maskin så de blir lika tunna). Skär purjolöken i fina strimlor. Smörj en ugnsfast form och varva rotsaker och potatis med purjolöken och örtsalt i formen. Häll över grädden och mjölken och strö över riven ost.

Grädda i cirka 1 timme, tills rotfrukterna är mjuka




Kalkonköttbullar

En av barnens absoluta favoriträtter är köttbullar med potatismos och gräddsås, vi gör det relativt ofta och det var även på schemat att göra det idag. Jag ville dock göra en ny variant och efter en snabb genomgång av frysen hittade jag kalkonfärs att använda istället för blandfärs. Jag har ett par olika recept för att göra olika sorters köttbullar men jag hade inte riktigt koll på om det skulle bli bra resultat med kalkonfärs. Jag hittade snabbt ett recept på Ingelsta kalkon på kalkonfärsbullar som jag valde att testa med väldigt lyckat resultat.

500 gram kalkonfärs
1 Schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ dl vispgrädde
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk kycklingfond

Finhacka lök och vitlök och lägg i en bunke tillsammans med vispgrädde, ströbröd och ägg. Blanda ihop och låt stå och dra ett par minuter. Tillsätt fond, kalkonfärs och krydda med salt och peppar, arbeta ihop till en jämn smet. Rulla små fina köttbullar och stek dem i smör tills d är gyllenbruna runt om och är genomstekta.




Gryta med strimlad skinkstek och champinjoner

Söndag igen och med sjukstuga i hemmet där alla hostar, har feber och är snoriga ställer till en del utmaningar. Problemet med denna förkylningen är att smaken lyser med sin frånvaro, så det blev tillbakagång till enklare mat idag med smaker som fungerar ihop. Jag hade ett par olika recept förberedda men de får ligga kvar i lådan med recept tills nästa gång istället.

1 kg skinkstek
300 gram champinjoner
1 gul lök
4 dl buljong
1 burk krossade tomater

Fin hacka löken och kvarta alternativt halvera champinjonerna, stek lök och champinjoner i lite olja i en gjutjärnspanna till löken blivit mjuk och champinjonerna släppt all sin vätska. Strimla skinksteken under tiden som lök och champinjoner steks, när de är färdiga hälls de i en skål och skinksteken steks i omgångar. När alla har fått en fin färg hälls champinjoner och lök tillbaka tillsammans med buljong och krossade tomater. Låt rätten koka upp och sänk sedan plattan så grytan sjuder under tiden som riset kokas.