Saftiga kanelbullar

Barnen kommer ta med hem kompisar nu under veckan och för att ha något extra gott att bjuda på som mellis bakade jag extra saftiga kanelbullar idag. Receptet kommer från Fannies fika och hon kallar de ”Saftiga kanelbullar som på café” och de blev verkligen saftiga, dessutom galet stora. Jag försöker minska ner andelen socker vi äter i familjen så jag valde bort att pensla kanelbullarna med sockerlag. Fyllningen med både kanel och farinsocker blev riktigt lyckad, dessa bullar kommer att bakas igen.

Fyllning
150 gram rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1 dl strösocker
4-5 tsk mald kanel

Vetedeg
50 gram jäst
5 dl mjölk kylskåpskall
½ msk mald kardemumma
250 gram rumsvarmt smör
180 gram strösocker
1 kg vetemjöl (ca 1 kg)
1 tsk salt

Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar massa och ställ sedan åt sidan under tiden du gör degen.

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, blanda tills du ser att all jäst löst sig i mjölken. Häll i kardemumma, strösocker och ungefär hälften av vetemjölet och kör igång maskinen. När mjölet blandats in häll smöret i, delat i mindre bitar, tillsammans med resten av mjölet. Låt degen gå ihop och knåda den i 5 minuter, häll i saltet och knåda degen i ytterligare 10 minuter.
Låt degen vila i 30 minuter innan den hälls ut på bakbordet, kavla ut degen till en stor rektangel, cirka 30×60 cm. Bre på fyllningen jämnt över hela rektangeln och vik sedan på mitten (längs med långsidan), kavla lite till så den inte blir för tjock. Skär längder som är ca 1 ½ cm breda och gör sedan ett snitt från ena sidan men inte hela vägen upp (så att den ändå sitter ihop några cm på ena kanten) och snurra nystan.
Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och lägg dem med ganska mycket utrymme emellan, de kommer att jäsa och bli stora. Jäs bullarna i 1 ½ – 2 timmar. Gör gärna ett test efter 1 ½ timme, om du petar lite på en bulle och degen ”åker tillbaka” ut igen då är jäsningen klar.
Sätt ugnen på 200 °, blanda ihop ägg, salt och vatten till penslingen och pensla bullarna och garnera med pärlsocker.
Blanda ihop sockerlagen, blanda runt tills sockret har löst sig i vattnet och ställ åt sidan.
Grädda bullarna i mitten av ugnen, cirka 15 – 17 minuter (eller tills du ser att de har fått fin färg).
Genast efter du tagit ut bullarna ur ugnen pensla dem med sockerlagen, det gör att bullarna håller sig saftigare längre och får en fin yta.




Kycklingfärs med vitkål i gräddig sås

Söndag igen och dags för middag till familjen och samtidigt mat som kan bli matlådor till den kommande veckan. Idag blev det en rätt som jag funderat på ett tag att göra, för ett par veckor sedan gjorde jag Nikkaluoktagryta och insåg då att vitkål blev riktigt gott i en gryta. Då borde det ju gå att göra en pastarätt där vitkål ingår som en basvara. Så idag testade jag efter eget huvud att göra en ny pastarätt och resultatet blev riktigt bra. Nästa gång jag testar den ska jag se om jag inte kan piffa till den med lite färg i form av persilja eller dill.

750 gram kycklingfärs
500 gram vitkål
2 dl vispgrädde
1 msk fond
½ msk soja
1 gul lök

Värm en gjutjärnsgryta samtidigt som vitkålen strimlas med en mandolin eller en osthyvel. Stek vitkålen i smör tills den minskat i volym och fått lite stekyta, den ska inte bli bränd. Hacka under tiden löken fint, när vitkålen är klar häll upp vitkålen i en skål och stek sedan först löken tills den blir glansig i smör och häll därefter i kycklingfärsen. Rör om i kycklingfärsen och stek tills färsen fått lite färg, häll därefter tillbaka vitkålen och samtidigt hälls grädden i. Koka upp och smaksätt sedan med fond, soja, salt och peppar, sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.




Fläskytterfilépanna med champinjoner, broccoli och lingon

En härlig rätt som inte behöver kryddas så mycket utan smaken sätts i tillagningen, det som är extra smidigt är att den går att servera med det mesta. Från kokt potatis, ris, pasta till som nu när jag gjorde den härligt krispiga klyftpotatis. Tanken bakom rätten är att allt steks och tillagas i samma gryta, allt för att så mycket smak som möjligt ska följa med och finnas i rätten när den serveras. Rätten blir även riktigt bra att fylla matlådor till kommande vecka, om det nu blir så mycket kvar vill säga. Här hos oss blev det bara 2 matlådor av resterna efter måltiden.

1 kg fläskytterfilé
300 gram champinjoner
250 gram broccoli
3 dl vispgrädde
1 msk fond
3 msk frysta lingon

Putsa och skär bort fett och senor på fläskytterfilén, halvera eller kvarta champinjoner beroende på storlek. Värm en gjutjärnsgryta och stek svampen tills all vätska försvunnet. Under tiden delas broccolin i mindre buketter, stammen skalas med potatisskalare för att sedan skäras i smala bitar. När champinjonerna är färdig hälls de upp i en skål och broccolistammen steks i smör tills den fått lite färg. Häll upp även stammen i skålen och stek sedan köttet i omgångar. När allt kött fått fin färg hälls champinjoner och broccolistammen i grytan. Häll på mjölken och fonden, låt koka upp och sjud i 5 minuter. Häll i broccolibuketterna och låt de koka färdigt i såsen i cirka 5 minuter, precis innan servering hälls lingon i blandas in i såsen.