Potatishamburgerbröd (Potato burger bun)

När man grillar hamburgare kan ett bra hamburgerbröd göra stor skillnad, jag tycker inte de alternativ som finns i butikerna är speciellt goda. Så vad gör man, jag började leta efter lite nya recept på både korvbröd och hamburgerbröd och hittade då detta. Receptet kommer från Victorias provkök och görs på överblivet potatismos, vi äter potatismos ibland och det kan alltid vara bra att ha fler recept på vad man kan göra på det som blir kvar efter maten. Detta hamburgerbröd går även att använda som en vanlig fralla.

150 gram potatismos
2 ½ dl mjölk (rumsvarm)
1 ägg (rumsvarmt)
55 gram mjukt smör 
3 msk socker 
2 tsk salt 
560 gram mjöl 
8 gram torrjäst 2 1/4 tsk (färsk cirka 25 gram)

Naturell rapsolja

Topping:
25 gram smält smör
1 tsk honung
Flingsalt (efter gräddning)

Lägg potatismoset i en bunke, använd gärna en assistent om du har för degen ska knådas ett tag.
Tillsätt mjölk, ägg, smör, socker, salt, lite av mjölet och torrjäst. Använder du färsk så tillsätt den i mjölken. Jäsningen med färsk kan gå något snabbare.
Knåda degen medans mer mjöl tillsätts. Degen ska knådas tills den blir elastisk cirka 10-12 minuter i maskin. När du knådat klart degen, ta upp den och badda in den i lite naturell rapsolja. Form till en rund deg och lägg tillbaka degen i bunken, täck med ett lock eller bakduk och låt jäsa i cirka 1 timma (tills degen blivit dubbelt så stor).

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 12 lika stora delar cirka 90 gram styck och forma till runda strama bollar. Vik in degen under degbollen så det inte blir några skarvar ovanpå. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper, platta till degbollarna lätt med handen och täck med en bakduk. Låt sedan jäsa cirka 1 timma till, kanske något mer beroende på hur varmt det är inne.

Sätt ugnen på 200 ° över och undervärme. Smält smör och blanda ner lite honung, pensla honungssmöret på bröden och sätt in i ugnen cirka 16-18 minuter.

Ta ut ur ugnen och pensla med honungssmöret igen och strö över lite flingsalt på toppen.

Låt svalna och njut av nybakade potato buns.




Pasta med kalkonbacon och ostsås

Planen för dagen var en slapp mellandag då vi var hos vänner igår och imorgon ska vi inviga säsongen på Liseberg. Så jag passade på att göra en krämig pasta på kalkonbacon och ost som fick koka ihop sakta under tiden pastan kokade. Jag hade både pizzaost och gratängost men valde istället att göra såsen med port salut, vi fick med den när vi köpte en blandlåda med ost och barnen gillad e inte den som vanligt pålägg, I pastasåsen blev den dock väldigt lyckad.

3 förpackningar kalkonbacon
1 gul lök
4 dl vispgrädde
125 gram riven ost
4 portioner pasta

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, dela kalkonbaconet i cm tjocka bitar och hacka löken fint. Värm en gjutjärnsgryta med lite olja och stek sedan kalkonbacon tills den får lite färg, plocka upp den och stek löken tills den börjar bli lite genomskinlig. Häll tillbaka kalkonen och häll samtidigt på vispgrädde och låt allt koka upp. Riv osten grovt och rör ner lite i taget under tiden som pastan kokar färdigt. När pastan är färdig vänds den i såsen och allt serveras direkt.