Sockerkaka Nordic Ware

Alla har vi olika formar som vi favoriserar när vi bakar sockerkaka, jag har en form som liknar den min mormor använde som jag ofta använder när jag bara ska göra en snabb enkel sockerkaka till fikat. Jag har även ett par formar av märket Nordic Ware som jag älskar att baka i, deras formar är rätt stora så man får oftast göra en större smet för att den ska fylla formen. För ett tag sedan hittade jag ett recept på en helt vanlig sockerkaka anpassad för Nordic Ware. Idag använde jag min Nordic Ware Crown bundt som de lanserade i samband med deras 70-års jubileum. Receptet som får en liten extra bra smak med lite salt i kommer från Kostymbagaren.

5 ägg
3 ¾ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
150 gram smör
1 ¾ dl mjölk
5 ¼ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt

Sätt ugnen på 160 °, varmluft.
Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt, smält smöret och låt svalna lite. Blanda det sedan med mjölken och vänd ner i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smörj en sockerkaksform med mjukt smör och fyll formen med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.




Lövbiffswok med champinjoner, paprika och purjolök

Jag gillar att testa fram nya recept när jag lagar mat, den senaste tiden har det varit massa pastarätter som jag har testat fram. Nu ville jag vidga vyerna lite samtidigt som jag ville se om familjen gillar det jag testar fram även när det kommer till asiatisk mat. Här har jag inte använt något vanligt recept utan mixat ihop det jag själv gillar för att få till en välsmakande rätt. I familjen har vi en del personer med lite känsliga magar som inte gillar stark mat vilket sätter lite begränsning när man lagar asiatiskt. Här har ostronsås i kombination med japansk soja satt smaken tillsammans med ingredienserna.

1 förpackning äggnudlar (200 gram)
400 gram lövbiff
1 purjolök
3 morötter
250 gram färska champinjoner
1 röd paprika
2 dl ostronsås
2 msk japansk soja

Koka äggnudlarna enligt anvisning på förpackningen , strimla lövbiffen och stek den i olja i en gjutjärnsgryta eller wokpanna. Under tiden lövbiffen steks halveras eller kvartas champinjonerna (beroende på storleken), purjolöken skivas tunt, paprikan strimlas tunt och morötterna sköljs för att sedan skivas tunt. . När köttet är färdigt lyfts det ut och får vila i en skål under tiden som resten steks, först steks morötterna och champinjonerna, när champinjonerna lämnat så mycket vätska de kan hälls purjolök och paprika i och får steka med någon minut. Häll sedan tillbaka lövbiffen och häll i ostronsås och soja. Koka upp och låt allt sjuda ett par minuter. När gjutjärnsgrytan tas av plattan blandas de färdigkokta och skölja äggnudlarna i och rätten serveras direkt.