Kalkon med svamp och nudlar

Ibland kan det vara skönt med ett recept som går snabbt att laga och som ger riktigt bra välsmakande mat på bara ett fåtal ingredienser. Här är det kalkonfärs i kombination med champinjoner, salladslök, soja och fond som tillsammans med ostronsås sätter smak på hela rätten. Här använde jag min gjutjärnsgryta men det skulle gå precis lika bra att tillaga den i en wok.

½ paket äggnudlar
3 salladslökar
500 gram kalkonfärs
125 gram färska champinjoner
2 msk japansk soja
1 dl ostronsås
1 msk kalvfond

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet, kvarta eller halvera champinjonerna och stek de i en torr gjutjärnsgryta, passa på att finhacka salladslöken. När de släppt all vätska de kan häll i lite oliv olja och stek sedan löken lite snabbt tillsammans med champinjonerna innan kalkonfärsen hälls i. När färsen börjar på färg hälls ostronsås tillsammans med fond och soja i och allt kokas upp. Häll över nudlarna när de är klara med lite vätska och låt allt koka ihop lite snabbt innan det serveras.




Baconlindade järpar

Vi äter rätt ofta köttfärs i vår familj, det blir välsmakande mat där resterna kan bli matlådor att ta med till jobbet veckan efter. Den senaste tiden har det blivit en del pastarätter men nu när det finns nypotatis till bra pris har jag börjat laga mat med potatis istället. Detta receptet har jag haft på lut ett bra tag med det har alltid kommit andra saker som jag velat laga, men nu blev det av. Receptet kommer från Jennys matblogg

1 kg köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk koncentrerad oxfond
½ tsk timjan
½ kruka finklippt persilja
salt & peppar
2 bollar med mozzarella
2 paket bacon

Brunsky:
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
salt & peppar

Sätt ugnen på 200- 220 °, blanda ihop alla ingredienser till järparna, tärna upp osten i lagom stora bitar. Forma bollar av köttfärssmeten, platta till de och baka in osten och forma till järpar. Linda in varje järp med en baconskiva och lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten i cirka 30 – 40 minuter, eller tills järparna är genomstekta.
Under tiden gör du såsen, hetta upp en stekpanna med smör. Har du steksky från järparna så ös ifrån det också till såsen. Mät sedan upp vatten, fond samt soja och låt sjuda upp. Runda av med grädde och smaka av med salt & peppar.
Ös skyn över järparna och servera med potatis av valfri sort