Pankopanerade järpar

Barnen älskar köttbullar men jag försöker varier de rätter som vi lagar här hemma, så när jag hittade detta receptet på Mat & Pyssel var jag bara tvungen att prova. Järparna är smaksatta med dijonsenap och vitlök och sedan rullad i pankoströbröd. Tills dessa järpar serverades färskpotatis, gräddsås och en enkel grön sallad. Dessa järpar blev väldigt lyckade och barnen älskade verkligen smaken.

500 gram blandfärs
½ dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl persilja
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Panko eller vanligt ströbröd att rulla i

Blanda alla ingredienser utom blandfärsen i en skål, låt stå och svälla en stund. Tillsätt färsen och blanda smeten, forma järpar och rulla i panko eller ströbröd. Stek eller grilla cirka 7-8 minuter tills de är klara.




Fyllda baconlindade champinjoner

När jag grillar brukar jag göra en del tillägg när grillen ändå är framme, det kan vara sparris, ananas eller andra tillbehör. Detta tillbehör berättade en kollega till mig om för ett tag sedan och jag hade tänkt göra det på grillen. Tyvärr var det inget jättebra väder och jag testade göra de i ugnen istället med bra resultat. Här kan man variera sig fram med olika smaker på färskosten för att få ett tillbehör som passar bra till den tillagade maten.

Färska champinjoner
Färskost med valfri smak
Bacon

Bryt foten av champinjonerna och fyll håligheten med färskost. Linda bacon runt champinjonerna och tillaga de i 200 ° i cirka 20 minuter (tills champinjonerna blir mjuka)




Vegetarisk pasta

Jag är inte bra på att laga vegetarisk mat, jag känner personligen att det saknas något och jag får inte den tänkta mätthetskänslan. Men ibland försöker jag variera mig och här har jag gjort ett försök att göra en krämig välsmakande vegetarisk pasta. Jag valde ut ingredienser som jag vet fungerar tillsammans och resultatet blev klart över förväntan.

400 gram tagliatelle
1 gul lök
1 ½ msk japansk soja
1 dl vispgrädde
1 msk fond
200 gram färskost
2 dl parmesanost

Koka pasta enligt anvisning på paketet, hacka löken fint och riv parmesanosten. Hetta upp en gjutjärnsgryta med smör och olivolja och stek den hackade löken tills den blir lite genomskinlig. Häll på soja och rör om, häll på grädde och färskosten och låt allt koka upp. Låt det sjuda några minuter och häll sedan i den rivna parmesanosten. När osten smält hälls pastan i tillsammans med 1 – 1 ½ dl pastavatten, rör om och smaka av med salt och peppar.




Rucolasallad

Ibland kan det vara bra att bryta av en rätt med något lite syrligare för att få en bättre sammansättning. Pasta kan ibland bli lite enkel i smaken speciellt om man gör en vegetarisk version. Här kombineras den lite peppriga smaken från rucolan med äppelcidervinäger och salt för att runda av till exempel pasta.

150 gram rucolasallad
Äppelcidervinäger
Olivolja
Salt

Häll rucolan i en stor skål, häll först på lite olivolja och därefter samma mängd vinäger och addera salt. Rör om och smaka av, häll i lika delar olja och vinäger tills du får rätt smak på salladen och vinigrätten