Kalkonfärsbiffar

Idag blev det något så underbart gott som kalkonfärsbiffar, smaksatta med dijonsenap, Worcestershiresås och vitpeppar. Jag valde att göra lite mindre biffar då jag vet att barnen inte äter upp lite större, bättre då att göra lite mindre och slippa slänga massa rester i komposten. Till detta serverades Krispig ugnsrostad potatis efter ett recept från Tareq Taylor och champinjonsås. Resultatet blev riktigt bra och hela familjen gillade smaksättningen på kalkonfärsbiffarna.

500 gram kalkonfärs
1 ½ dl ströbröd
2 ägg
2 tsk Worcestershiresås
1 tsk dijonsenap
Vitpeppar
Salt

Blanda ihop ströbröd, ägg, Worcestershiresås och dijonsenap en en bunke, blanda sedan i kalkonfärsan och rör om till en slät smet. Krydda med salt och vitpeppar och planda om smeten, täck den med plast och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Värm en stekpanna med smör, forma små bollar som plattas till lagom stora biffar, stek de tills de får färg på båda sidor, Sänk sedan värmen och låt de steka klart, de ska vara minst 72° i mitten av biffen för att den ska vara färdig.




Pasta med bacon, lök och gröna ärtor

En slapp lördag i slutet av oktober och inget önskemål från familjen angående middagsmat, så vad gör man då? Efter en koll i kylskåp och frys fick det bli en pasta på det som fanns hemma med smaker som jag vet fungerar ihop. Med smaksättning bara av salt, peppar, parmesan och fond blev det en väldigt välsmakande snabblagad rätt där resterna kommer bli perfekta till den kommande veckans matlådor.

400 gram pasta
3 pkt bacon
1 gul lök
2 ½ dl grädde
2 msk fond
300 gram frysta gröna ärtor
1 dl riven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningen på paketet, när det är en minut kvar hälls de gröna ärtorna i. Skär bacon i smala bitar, häll de i en varm gjutjärnsgryta och stek tills de börjar få lite färg. Under tiden hackas löken fint och läggs i tillsammans med bacon. När löken börjar bli lite genomskinlig hälls fond, parmesan och grädde i gjutjärnsgrytan, låt såsen koka upp och sänk sedan värmen och låt den småkoka tills pastan är färdig. Flytta över pastan med en pastaslev eller tång, gärna så det följer med lite pasta vatten till såsen. Blanda allt och servera mer parmesan.




Ugnspannkaka med skinka och ost

Ibland vill man bara laga något snabbt som sköter sig själv, efter en dag med massa arbete på balkongen inför den kommande hösten och vintern orkade jag inte göra något stort till middag. Så det fick bli ugnspannkaka, hade varken fläsk eller bacon hemma så det fick bli skinka istället och till det lite ost. Receptet hittade jag på en avstannad blogg som heter Maries mat.

2 dl mjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
5 ägg
125-150 gram ost, gärna lagrad något
100 gram rökt skinka eller kassler
2 msk smör

Sätt ugnen på 225°. vispa ihop smeten. (Låt stå och svälla en stund). skär ost och skinka i tärningar och rör ner i smeten. Smält smöret i långpannan, häll i smeten och grädda 30-40 minuter.

Låt vila en liten stund innan serveringen. Gott med sallad till.




Kyckling i sötsur sås

När vi äter på kinarestaurang brukar det ofta bli något med sötsur sås, jag har ett recept på bara sås men här tillagas allt tillsammans vilket lockade. Här hittade jag ett riktigt lätt recept på Appen Ingmar som jag bara var tvungen att prova, de jobbar mycket med att hjälpa människor att laga mat med det som finns hemma för att minska matsvinnet.

350 gram kycklingfilé
3 dl ris
1 schalottenlök
1 röd paprika
170 gram ananas

2 dl vatten
1 dl ananasspad
1 dl sweet chilisås
3 msk fond
2 msk tomatpuré
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk maizena

Strimla kycklingen, peppra och salta ordentligt! Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp smör i en stekpanna (jag valde min gjutjärnsgryta) och fräs kycklingstrimlorna så att de får fin färg. Skala och hacka upp löken. skölj och skär paprika i bitar och skär ananasen i bitar (om du har ananasringar). Tillsätt i stekpannan och stek under omrörning cirka 5 minuter. Ta fram en liten kastrull och koka upp vatten, ananasspad, sweet chilisås, tomatpuré, vinäger & fond. Ta en liten skål med vätskan och blanda med maizena innan du rör ned det i kastrullen. 

Häll över i stekpannan med kycklingen och låt koka på svag värme i 5 minuter. servera med ris och en sallad.




Nikkaluoktasoppa

Nikkaluoktasoppa kommer från en liten by i Gällivare i Norrbotten, ska man göra den enligt ursprunget ska den göras på rökt renkött. Receptet som jag använder kommer från bloggen Restauranggrannen och görs istället på nötfärs. Nikkaluoktasoppa är smakrik mustig soppa som är något så modernt som en fusion av samisk mattradition och moderna influenser. Resultatet blev väldigt lyckad och soppan kommer definitivt att lagas igen.

250 gram nötfärs (jag använde blandfärs)
350 gram vitkål
2 msk senap (stark söt)
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
12 dl vatten
1 purjolök
svart peppar nymald
1 tsk salt
1 msk soja (kinesisk)

Steka färsen i smör tills den blir jämnt grynig, lägg i senap, tomatpuré, lagerblad, smulade buljongtärningar och fräs ihop. Slå på vattnet och låt koka upp, strimla under tiden purjolök och vitkål som sedan hälls i och soppan får puttra i 10 minuter. smaka av med soja, salt och peppar.