Lindas jullimpa

Jag följer Lindas bak & matskola och under den senaste tiden har jag sett hennes jullimpa flera gånger i mitt flöde. En limpa bakad med antingen julmust eller julöl som vätska måste ju bara bli perfekt, jag valde en lokal julmust från Subbe bryggeri med lite vuxen smak och resultatet blev helt fantastiskt. Jag har lite olika bröd jag bakar redan till jul men denna kommer kanske ta sin plats även den till vårt julbord.

33 cl julmust * (eller julöl)
25 gram jäst
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl mörk sirap
4 dl rågsikt
3–4 dl vetemjöl special

Garnering
1 msk mörk sirap
1 msk vatten

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt julmust, olja samt sirap och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

Forma degen till en limpa och lägg den i en brödform som rymmer 2 liter, täckt med bakplåtspapper. Blanda ihop sirap och vatten i en skål och pensla limpan med vätskan. Låt den jäsa i ugnsformen utan bakduk i cirka 25 minuter. Sätt ugnen på 180 °.

Grädda limpan längst ner i ugnen i 45–50 minuter. Pensla limpan ytterligare en gång efter gräddningen med sirap blandat med vatten om du vill ha en blankare yta. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna på ett galler.




Skinkfrestelse

Provar med lite uppstart inför julen redan dagen innan första advent med en alternativ julrätt, Skinkfrestelse som är en Janssons frestelse med skinka istället för ansjovis. Till det blev det dansk rödkål och prinskorv, hela familjen gillade rätten och kanske, men bara kanske, blir det både Janssons frestelse och skinkfrestelse på julbordet, vem vet. Receptet kommer från Fredriks fika men jag toppade med ströbröd som jag även gör på min vanliga Janssons frestelse.

1 kg mjölig potatis (jag använder alltid fast potatis för att få potatisen att hålla ihop)
2 gula lökar
300 g skinka eller kassler
4-5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200 °, skala och skär löken i tunna skivor, fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor, skär skinkan i strimlor. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter löken, skinka och sedan resten av potatisen. Salta och peppra, häll på grädden och strö ströbröd över frestelsen. 

Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en sticka att potatisen är klar.