Falukorvsgryta med bönor

Mellan dagar och dags att använda lite rester till middag, för att inte göra en vanlig korv stroganoff valde jag at ha i bönor i och även krossade tomter. Experimentet blev riktigt lyckat, en härligt mustig gryta som serverades med basmatiris. Smaken rundas av med salt, peppar och lite äppelcidervinäger. Grytanm är kanske mer en höstgryta men med vädret vi har nu med dimma och isande regn passade den verkligen in idag med.

500 gram falukorv
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 förpackning Svarta bönor
1 förpackning vita bönor
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl matlagningsgrädde

Koka riset enligt anvisning på förpackningen, hacka löken och stek den i en gjutjärnsgryta på medelvärme i smör tills den börjar bli mjuk och genomskinlig. Under tiden skär falukorven i stavar och häll i de när löken stekt färdigt, hälla av och skölj av bönorna och låt de rinna av. Stek falukorven tillsamman med löken tills den fått lite färg. Häll i krossade tomater och matlagningsgrädde, koka upp och häll i äppelcidervinäger. Sänk värmen och sjud grytan i fem minuter innan bönorna hälls i, låt de värmas med tills riset har kokat färdigt. Serveras med lite grönsallad.




Julmustkyckling

Tillbaka till vardagen med kyckling i sås med potatis men med en liten vink åt julen då såsen görs på julmust. Sockret från julmusten och alla dessa goda kryddor tillsammans med crème fraiche och soja blir en helt underbar kombination. Receptet finns i många olika versioner, jag hittade det först hos Mammansmat så det blir det jag delar här. Serverades enklaste möjliga med bara potatis och lite svartvinbärsgelé.

500 gram kycklingfilé
3 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 kvist rosmarin
2 dl crème fraiche
½-1 msk kinesisk soja
Ev 1 msk mjöl att reda av med

Dela kycklingen på längden, bryn den, salta och peppra och lägg den på ett fat. Häll i musten, rosmarin, soja och hönsbuljongen, koka ur pannan lite innan du tillsätter crème fraiche. Koka på medelvärme i 10 minuter, smaka av med salt, peppar och eventuellt mer soja. Skaka ihop mjölet med knappt 1 dl vatten, häll redningen ner i såsen under omrörning. Lägg i kycklingen och låt den koka i såsen tills kycklingen är färdig, cirka 10 min.

Servera med potatis och svartvinbärsgelé




Sillsallad

Jag brukar testa lite nya recept varje jul för att förfina mina kunskaper och se vad man kan lägga till på julbordet. Flera år var det olika sorters sillinläggningar som jag testade men med bara några enstaka som gillar sill blev det oftast en del rester att ta hand om. I höstas hittade jag boken ”Min barndomsjul – Astrid Lindgrens julkokbok” och bland alla lockande recept fanns Sillsallad vilket jag hittills inte har gjort själv. Receptet finns i boken men även på Godare, det viktigaste när man gör sillsallad är att den måste dra ett par dagar innan den serveras. Smaken blev riktigt bra, inte för stark utan mjuk och len och väldigt balanserad.

200 gram inlagda sillfiléer
1 äpple, gärna Ingrid Marie
1 gul lök, liten
2 kokta kalla potatisar
2 saltgurkor
2 dl inlagda rödbetor
½ dl rödbetsspad
1 tsk strösocker

Skala och hacka löken, tärna sillfiléer, äpple, potatis, saltgurka och rödbetor. Blanda samtliga ingredienserna i en bunke och smaka av med salt och peppar. Låt sillsalladen stå minst 1 dygn i kylen så att smakerna mognar innan servering.




Saffransstjärna

Julafton började med besök från barnens bästa kompis och hennes föräldrar för en lite lättare smörgåsbord och till det ville jag baka något lite speciellt. Jag har haft denna i åtanke länge men har inte hunnit med att baka den men nu skulle det bli av. Receptet finns på flera olika ställen, degen gjorde jag efter receptet på Allt om mat där de gjorde fyllningen med nötkräm. Jag valde istället att göra en vanlig fyllning med kanel och strösocker. Stjärnan blev färdig precis innan besöket kom och alla gillade den underbara smaken.

25 gram jäst
2 ½ dl mjölk
1 äggula
1 påsesaffran (0,5 g) – Jag valde att dubbla till 1 gram saffran
¾ dl strösocker
½ tsk salt
75 gram smör- rumsvarmt
7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, häll på mjölken och rör i äggula, saffran och socker. Tillsätt lite i taget av smöret och mjölet. Arbeta degen smidig, cirka 5 min, häll i saltet och arbeta degen ett par minuter till. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur cirka 2 timmar eller i kylen över natten.

Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem och skär ut en rundel ur varje bit, 24–25 cm i diameter. Bred smör och sprinkla kanel och strösocker på två av rundlarna. Lägg ihop alla degrundlar, sätt ett glas i mitten och skär 16 snibbar fram till glaset. Ta bort glaset, snurra ihop två och två av snibbarna (snurra de utåt för bäst effekt) och kläm ihop dem. Tryck ner en stjärnformad pepparkaksform i mitten och låt den sitta kvar.

Lägg på en bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Ta bort stjärnmåttet, pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.




Julköttbullar med smak av senap och kryddpeppar

Dags att testa ett nytt recept på julköttbullar här med smak av sirap, senap och kryddpeppar ger de en härlig kontrast till den övriga julmaten. Receptet kommer från Godare där Niklas Ekstedt har delat det med oss, det finns många av hans recept som jag har sparat undan för att prova senare. Receptet finns även med i Niklas bok Niklas Jul

500 gram blandfärs
¾ dl ströbröd
½ dl vatten
½ dl standardmjölk
1 ¼ tsk salt
½ gul lök
1 ägg
1 krm vitpeppar, mald
1 krm kryddpeppar, mald
1 msk grovkornig senap
½ dl sirap, mörk

Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en bunke och låt svälla 10 minuter, hacka löken och stek den mjuk i smör Blanda köttfärs med salt, tillsätt löken, ströbrödsblandningen och ägg samt kryddor, senap och sirap och blanda väl. Gör ett stekprov för att kontrollera kryddning och konsistens, justera vid behov. Forma bollarna och stek gyllene i smör.




Kycklinggryta med soltorkade tomater och parmesan

En härlig kycklinggryta med en massa smaker som blev väldigt lyckad, det blev lite ta vad som fanns då jag hade missat att tina kycklingfiléerna jag skulle använt. Så vad gör man, jo man improviserar med de saker man har i kylskåp och skafferi istället. Om man inte har tid att koka grytan tills den reduceras till rätt konsistens kan man rör ner antingen lite mjöl eller annan redning i slutet.

750 gram kycklingfärs
1 burk strimlade soltorkade tomater
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 ½ dl parmesan

Koka riset enligt anvisning på förpackningen, värm en gjutjärnsgryta med lite olja i botten och stek kycklingfärsen i omgångar. När kycklingfärsen är genomstekt häll upp den i en skåp och häll i de strimlade soltorkade tomterna med olja och fräs de i gjutjärnsgrytan i 1 minut, häll på grädde, vatten och smula ner grönsaksbuljongtärningen. Rör om och när såsen kokar upp hälls kycklingfärsen tillsammans med den rivna parmesanen i och får koka tills såsen reduceras till rätt konsistens. Servera med ris och sallad.