Stekt ris med grönsaker och ägg

Med lite rester i kylen kunde denna lilla smakrika rätt lagas till middag idag, riset blev över sedan igår och övriga ingredienser blev det som fanns i kylskåpet. Strimlade morötter, strimlade sockerärtor, finhacka salladslök och ägg tillsammans med ägg. Enkelt, väldigt gott och nyttigt. Barnen gillade maten delvis så det blev en del kvar att ha med i matlåda till jobbet under veckan.

2 portioner färdigkokt ris
2 morötter
75 gram sockerärtor
2 salladslökar
1 msk japansk soja
1 msk kalvfond
1 ägg

Strimla morötter och sockerärtor och stek de på medelvärme tillsammans med finhackad salladslök. När morötterna börjar bli lite mjuka hälls riset, fonden och sojan och och allt värms ihop. När allt är blanda knäcks ägget över och rör runt tills allt får en krämig konsistens.




Ris och skinklåda

Söndag och idag ville jag göra något smidigt som inte tog allt för lång tid att laga, jag har lite planer på vad jag ska laga till kvällsmat denna veckan och behövde då lite ris. Så dagens rätt blev då med ris, i kombination med strimlad skinka, broccoli, paprika och lagrad ost. Resultatet blev riktigt gott och det blev ett par matlådor av resterna, allt gick enkelt och smidigt att göra och hela familjen gillade denna rätt.

4 portioner kokt ris av valfri sort (jag hade basmatiris)
1 röd paprika
180 gram strimlad skinka
250 gram broccoli
5 dl vispgrädde
150 gram riven ost

Sätt ugnen på 225° och smörj en ugnsfast form. Häll i riset och blanda det med den strimlade skinkan, skär paprikan i lagom stora bitar samt skär loss buketterna på broccolin och halvera alternativt kvarta de om de är stora.. Blanda i paprika, broccoli samt ost och rör om så allt fördelas. Häll på grädden och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Servera med en enkel grönsallad.




Potatis och köttfärsrulle

Jag såg detta recept i flödet på Facebook i veckan och blev nyfiken på att testa det, resultatet höll inte ihop lika bra som på bilderna som finns hos Niinis där jag hittade receptet, kan vara för att min mandolin skivade potatisen lite för tjockt. Smakerna satt perfekt, kanske skulle jag ha haft i lite mer mozzarella i rullen men det får jag testa nästa gång istället.

3 jättestora potatisar (ta fler om det behövs, ska vara 1 kg sammanlagt)
2 msk olivolja
Salt & peppar
1 ½ dl riven mozzarella

Fyllning:
350 gram köttfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
½ dl ketchup
2 msk kalvfond
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 dl riven mozzarella

Skala och skiva potatisarna i tunna skivor, använd med fördel mandolin. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsform, fördela ut riven ost över den, lägg potatisskivorna lite omlott över osten/plåten. Tillaga i ugnen på 200° i cirka 30 minuter.

Under tiden fixar du fyllningen, hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och stek detta i en stekpanna. Ha också i köttfärsen och bryn den ordentligt. Krydda med alla kryddor och ha i tomatpuré, ketchup och kalvfond. Ta ut potatisen och fördela ut köttfärsröran över, toppa med den rivna osten. Rulla sedan ihop detta till en rulle. Ha på osten och grädda i ytterligare 5-10 minuter eller tills osten fått fin färg.

Servera med en god grönsallad!