Potatisvåfflor

Dagens middag blev köttbullar med potatismos och som vanligt blev det potatismos över. Jag har ett par gånger med varierat resultat gjort potatisplättar som kvällsmat men idag ville jag göra något annat. Jag kollade runt en del och funderade lite på att baka frallor med potatismjöl men jag hittade inget bra recept. Efter lite letande hittade jag detta receptet på Coop som såg väldigt lockande ut.

100 gram smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
3 kokta kalla potatisar eller 3 dl kallt potatismos

Smält smöret, blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, ägg och hälften av smöret. Riv i potatisarna eller vispa i potatismoset. Låt smeten svälla i cirka 15 minuter.

Värm upp våffeljärnet och pensla laggen med resten av det smälta smöret . Grädda våfflorna och servera genast, eller lägg dem en och en på galler fram till servering.




Cheesecake med vit choklad

Äntligen påsk och långfredag, bortbjudna till goda vänner till en liten påskbuffé. Det var inte planerat från innan men jag kände att jag ville ha med något som kunde passa bra. Jag gör inte cheesecake så ofta då det blir alltid en massa över, men nu blev vi så många att det kändes helt rätt. Grunden till receptet kommer från Lindas bak- & matskola men då som en pepparkakscheesecake, jag ersatte pepparkakorna med Digestivekex istället och dekorerade med godisägg.

Botten
250 gram Digestivekex
80 gram smör

Fyllning
200 gram färskost
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
3 äggvitor

Garnering
Godisägg

Sätt ugnen på 200°, smält smöret och krossa Digestivekexen till smulor. Blanda med smöret och tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)

Grädda botten mitt i ugnen i 7 – 9 minuter och låt den kallna helt.

Vispa grädden och smält chokladen. Blanda färskosten, äggula, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
Bred ut smeten på smulbottnen, låt kakan stå i frysen några timmar. Ta fram den 20 minuter innan servering, dekorera med godisägg eller annan dekoration.